Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Do karantény běžte z vlastní vůle: Vojtěchův resort po problémech s trasováním radí Čechům

Autor: Sabina Dračková - 
7. srpna 2020
05:30

Čekat na to, než vás do karatnény pošle hygiena? Na to už prakticky nespoléhá ani ministerstvo zdravotnictví vedené Adamem Vojtěchem (za ANO). Naopak svými radami pozvolna přesouvá zodpovědnost a vyhodnocení možné nákazy na jednotlivce. Naposledy obyvatele vyzvalo, aby při podezření na onemocnění covid-19 chránili okolí dřív, než je k tomu vyzvou hygienici. Jak se totiž ukázalo, než se člověk po kontaktu s nakaženým dostane na testy, může to trvat i týden. Za tu dobu se koronavirus šíří dál. Hygienici i lékaři jsou také nejednotní v tom, koho - například s jak vysokou teplotou - na testy posílají. A to i přesto, že Vojtěchův resort vydal příslušné manuály. 

Poslouchat hygieniky už nestačí. „Doporučujeme všem, kteří vědí, že jsou pozitivní nebo mají podezření na onemocnění covid-19, aby přijali opatření a chránili další členy své rodiny ještě dříve, než budou kontaktováni hygienou,“ stojí v prohlášení, které vydalo ministerstvo zdravotnictví.

Hygiena: Je to na dobrovolnosti

Jak redakci Blesk Zpráv sdělili někteří z těch, co mají s chytrou karanténou zkušenosti, čím dál častěji se ukazuje, že systém není schopen vytrasovat a poslat na testy všechny kontakty nakažených v dostatečné rychlosti.

„Když jsem v pondělí volal na hygienu, tak mi řekli, že to je na mé dobrovolnosti. Jestli se chci zachovat jako zodpovědný občan, tak že bych měl zůstat doma, ale prozatím to nemám přikázané,“ popsal Blesk Zprávám Michal, který v pátek zjistil, že byl v kontaktu s nakaženým. „Radši jsem hned v sobotu zalezl domů a nikam jsem nešel,“ dodává s obavou o zodpovědnost u ostatních lidí.

Přes víkend bylo navíc nemožné se na krajskou hygienickou stanici dovolat. Od pátečního odpoledne už měli hygienici padla a telefon nebral nikdo, nebo se ozval automat s oznámením, že není pracovní doba.

„V případě klinických potíží, jako je teplota, kašel a dušnost, může dotyčný mimo pracovní dobu Krajské hygienické stanice zavolat svému praktickému lékaři. V případě významnějších zdravotních problémů může dotyčný zavolat na pohotovost či ZZS,“ nabízí řešení ve vyjádření pro Blesk Zprávy Martin Novotný z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Jenže vážné příznaky Michal neměl a od doktora dostal pokyn počkat na hygienu. Bylo tedy čistě na jeho uvážení, zda o víkendu, než bude mít karanténu nařízenou, vyrazí ven a vystaví okolí riziku možné nákazy. Když se nákaza potvrdila u jeho kolegy, hygienici mu sdělili, že měl být v karanténě od soboty. V tu chvíli už byl ale čtvrtek.

Resort radí, co je rizikový kontakt

Ministerstvo zdravotnictví už také lidem radí, jak mají sami vyhodnotit svůj kontakt s nakaženým. Neznamená to, že každý, kdo se s nakaženým potká, má jít do karantény. Nejdříve je prý třeba vyhodnotit, zda šlo o rizikový kontakt.

A na pojem „rizikový kontakt“ má Vojtěchův resort konkrétní upřesnění: „Je třeba zjistit, zda jste byli v kontaktu s osobou žijící ve stejné domácnosti jako pacient s covid-19, zda proběhl fyzický kontakt - například potřesení rukou - s pacientem s covid-19 či nechráněný přímý kontakt s infekčními sekrety pacienta s covid-19.“

Dále resort ale jako rizikový zmiňuje i pobyt v uzavřeném prostředí, jako je místnost, vozidlo či čekárna. Už tak širokou škálu doplňuje ještě jakýkoli kontakt s nakaženým na vzdálenost menší než dva metry a po více než 15 minut. Zmiňuje také kontakt se zdravotnickým nebo sociálním pracovníkem poskytujícím péči o pacienta s covid-19.

Video  Jágrová: Na procházce se nenakazíme, rozmyslela bych si technoparty  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Ministerstvo: Je to na hygieně

Například právě Michalův kolega František se testů dožadoval ještě o týden dřív, než se zjistilo, že je nakažený jeho bratr. Toho testovali, protože měl teplotu 38 stupňů. František měl ale „jenom“ 37,4 stupňů, a tak ho na testy neposlali.

Hygienici přitom mají pravidla stanovená a podle těch na testy zamířit měl. „Indikována k odběrům a vyšetření metodou PCR je každá osoba splňující alespoň jeden z následujících klinických příznaků onemocnění covid-19,“ sdělil Blesk Zprávám Novotný z ministerstva zdravotnictví a vyjmenoval: „Teplota větší nebo rovná se 37,3 stupňů celsia, suchý kašel, dušnost, zažívací obtíže, ztráta chuti a čichu.“

Stejně tak má podle Novotného zamířit k testování člověk, který byl v rizikovém kontaktu s osobou, která má laboratorně potvrzenou diagnózu covid-19. Tato pravidla ale vlastně nejsou závazná. Na dotaz redakce, zda hygiena pochybila, když Františka na test neposlala, Novotný sdělil: „Vždy záleží na posouzení situace Krajskou hygienickou stanicí.“

Nejednotní jsou i lékaři, manuály „k ničemu“

Na podobnou situaci se ministerstva zdravotnictví ptal pan Marek a podivoval se, že se lékaři neřídí jednotnými pokyny: „Tři lidi v mém okolí šli ke stejné doktorce, měli ztrátu čichu a kašel, poslala je do háje. Známá šla ke své a okamžitě ji poslala na testy. Proč je tomu tak?“

Resort vedený ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO) se okamžitě začal bránit, že materiály existují: „Jsou vydávány a používány od začátku epidemie, a jsou veřejně dostupné.“

To, že jsou ministerské manuály zjevně spíš pouhou inspirací, než závaznými pokyny, resort nepřímo potvrdil. „Pak nastupuje spíše lidský faktor, resp. odborný pohled každého jednotlivého lékaře, jak ke svým pacientům přistupuje,“ uvedl.

Video  „Epidemii jsme zvládli dobře.“ Hygienička Rážová o práci svých kolegů a taky o vyčerpání  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 7. srpna 2020 20:13 )

Tůůůůůůůdle. Stačí, když musím živořit v koncntračním táboře Česká republika. Šašek, kterýho jsem nevolil, mi nemá co poroučet.

adam.jacques ( 7. srpna 2020 18:19 )

Vojtěchu Ty běž z vlastní vůle do prd*le! Skutečně!

villon ( 7. srpna 2020 13:39 )

Bureš a jeho zdravotnický centra dirigovaný reprodukce a plastycký chirurgie který zavádí místo skoupených poliklynyk na to má monopol. Anofert jede.

villon ( 7. srpna 2020 13:37 )

Vrať se do suprstár a nesr lidi, woe. Teď už ti na to nikdo neskočí, i ty největší blby prohlídly.

aeraluna ( 7. srpna 2020 11:51 )

Vládní a ministerští úředníci nejspíš žijí na jiné planetě...jinak si vypuštění podobného blábolu neumím vysvětlit. To jako zavolám do zaměstnání něco ve stylu: vážený pane vedoucí, sice mi nic není, ale asi.­..asi­...mož­ná..­.no nevím...ale asi jo...no mám ten covid a neměla bych přijít do práce...oficiálně jako nic nevím...test...no to nevím...ale pan ministr říkal... Zákoník práce ten člověk četl???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa