Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vojtěch koupil respirátory s falešným certifikátem. Nekvalitní neplatíme, tvrdí

Aktualizováno -
12. května 2020
11:30
Autor: ČTK - 
12. května 2020
10:29

Padělaný certifikát či certifikáty nesplňující evropské podmínky měly dodané ochranné pomůcky proti koronaviru z Číny za stamiliony korun pro ministerstvo zdravotnictví od české firmy LA Factory. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Majitel firmy Radek Švec popřel, že by předložil falešné nebo nevhodné certifikáty. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v reakci na článek uvedl, že LA Factory má výjimku od České obchodní inspekce a její pomůcky mohou být dodávány na trh EU. Stát navíc podle Vojtěcha kvalitu pomůcek testoval a odebral pouze ty, které splňovaly požadavky.

Ministerstvo zatím zaplatilo lanškrounské firmě LA Factory za respirátory, masky a další pomůcky 471 milionů korun a má slíbené další dodávky za 250 milionů. Část objednávek úřad podle serveru zrušil, protože pomůcky neměly slíbenou kvalitu. K dodaným a zaplaceným pomůckám měla firma předložit takzvané CE certifikáty shody. Jeden z nich je ale falešný. Certifikát byl údajně vydán polskou laboratoří ICR, která to ale popřela.

„Nejsme autorem ani vydavatelem tohoto certifikátu. Tento certifikát byl pravděpodobně vydán čínskou firmou Shanghai MICEZ Equipment Testing, která je nám známá z mnoha zfalšovaných certifikátů,“ sdělil serveru ředitel laboratoře Rafal Kalinowski. Majitel LA Factory Švec se hájí tím, že mu laboratoř pravost certifikátu v březnu potvrdila. Podle Kalinowského ale tehdy ještě laboratoř o výskytu falešných certifikátů nevěděla.

Ani další certifikáty předložené ministerstvu zdravotnictví firmou LA Factory však podle serveru nejsou v pořádku. U některých se například jedná pouze o dobrovolné certifikáty, které nedokládají vlastnosti výrobku. Další certifikáty pak nejsou relevantní pro evropský trh nebo byly vystaveny institucí, která nemá pověření k vydávání těchto certifikátů.

Evropská komise v souvislosti s pandemií nemoci covid-19 způsobované koronavirem připustila, aby si firmy dovážející na evropský trh necertifikované výrobky mohly certifikáty doplnit dodatečně. V Česku musí požádat Českou obchodní inspekci (ČOI) o udělení výjimky a zahájit sérii zkoušek u pověřené laboratoře. Majitel LA Factory tvrdí, že to již udělal a nezbytné certifikáty má. Mluvčí ČOI Jiří Fröhlich Blesk Zprávám potvrdil, že ji firma dostala tento týden. „ČOI potvrzuje, že firma LA Factory výjimku též má a to od 11. května.,“ doplnil Fröhlich.

Ministr Vojtěch dnes v reakci na tvrzení Seznam Zprávy napsal na twitter, že firma LA Factory již výjimku od ČOI dostala. „Její pomůcky tak mohou být dodávány na trh EU. Kromě toho jsme si jejich dodávky vždy testovali a vždy odebrali jen ty, které splnily požadovanou kvalitu,“ uvedl.

Přestože resort podle Vojtěcha vždy požadoval CE certifikáty, existuje podezření, že někteří dodavatelé dovezli pomůcky, které nejsou oficiálně schválené pro unijní trh. „Spustil jsem tedy kontrolu,“ doplnil.

Ministerstvo minulý týden všechny dodavatele požádalo, aby doložili potřebné dokumenty. Pokud doklady nedodají, bude se úřad podle ministra Vojtěcha bránit i trestněprávní cestou. „Je však nutné zdůraznit, že to neznamená, že by to byly nekvalitní pomůcky. Kvalitu dodávaných materiálů jsme testovali ve Výzkumném ústavu bezpečnosti práce, a pokud kvalita nebyla splněna, nic jsme neplatili,“ sdělil serveru ministr.

Ochranné pomůcky bez potřebných certifikátů nakoupily podle dřívější tiskové zprávy České pirátské strany i některé kraje. Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj koupily podle Pirátů desítky tisíc respirátorů FFP2 od firmy Black Consulting, kterým chyběl evropský certifikát zaručující splnění bezpečnostních a zdravotních požadavků. Plzeňský kraj s tím nesouhlasí. „My certifikáty máme a jsme přesvědčeni, že respirátory jsou v pořádku. Jsem přesvědčen, že ty pomůcky splňovaly parametry, které jsme od nich očekávali,“ řekl ČTK hejtman Josef Bernard (dříve ČSSD).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ANO_nam_bude_lip ( 13. května 2020 12:15 )

Ty nouzové stavy my soudruzi požadujeme stále prodlužovat, protože se při nich dobře krade.

e.lesanova ( 12. května 2020 17:07 )

No, neschopní Piráti si opět našli obětního beránka...nejdřív to na 100% dokažte a pak teprve žvaňte...Jak někdo začíná být pracovitý a schopný, je potřeba ho "správně" utnout nebo na něj podat žalobu, co?? Umíte něco jiného, bando pirátská ???

gejzovic ( 12. května 2020 16:48 )

je videt ze mame malo k demokracii,jenom stvem lidi proti sobe,za cenu volebnich hlasu

gejzovic ( 12. května 2020 16:43 )

Ta opozice z kratka potrebuje nekoho najit kdo zavinil opozicni neschopnost to je jenom u nas vsechna cest .Meli by se stydet

fakt.fakt ( 12. května 2020 14:30 )

A což oligarcha Trump, ten se teprv musel na rouškách z Číny napakovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa