Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Až 350 Kč hotelům za lůžko „obsazené“ virem, 900 milionů na kulturu. Vláda tasila nové kompenzace

Aktualizováno -
20. července 2020
20:55
Autor: ČTK - 
20. července 2020
20:18

Stát poskytne provozovatelům ubytovacích zařízení kompenzace za 72 dní, kdy museli mít kvůli vládnímu opatření proti koronaviru zavřeno. Příspěvek bude podle kategorie a třídy ubytování činit 100 až 330 korun za pokoj a noc. Schválila to v pondělí vláda. Organizátoři kulturních podniků, kteří kvůli koronaviru museli své akce zrušit nebo přesunout a nepobírají dotace od státu, budou navíc moci čerpat peníze z programu podpory podnikatelům v kultuře, který předložila společně ministerstva průmyslu a kultury. V programu by podle ministra Havlíčka měla být téměř miliarda korun a měl by pořadatelům a organizátorům kompenzovat 50 procenty náklady za zrušené či odložené akce.

Hotely, motely a botely se čtyřmi až pěti hvězdami budou mít za období od 14. března do 24. května nárok na nejvyšší příspěvek 330 korun. Tříhvězdičkové provozy budou mít nárok na 300 korun za pokoj a noc. Hotely garni obdrží kompenzaci 250 korun. Ubytování s jednou a dvěma hvězdami a penziony budou moci žádat o 200 korun na pokoj. Kempy, chatové osady či turistické ubytovny budou mít nárok na dotaci 100 korun na pokoj. Kempy mohou žádat jen o příspěvek na ubytovací objekty, jako jsou budovy s pokoji či chatky.

MMR, které program připravilo, by mělo výzvu k předkládání žádostí vyhlásit v srpnu. Na COVID ubytování se bude vztahovat, stejně jako na další programy státní podpory v souvislosti s pandemií, dočasný rámec Evropské komise. Podnikatelé tak nesmějí z těchto programů čerpat vyšší podporu než 800 000 eur (21,3 milionu korun). Program COVID ubytování bude spuštěn až poté, co získá notifikaci EK.

Lázně budou moci žádat jen nestátní

Žádosti se budou podávat online, zpracovávat je bude Státní fond podpory investic. Při hodnocení žádostí se bude brát v úvahu sezonnost ubytovacího provozu. Pokud v předchozích dvou letech bylo zařízení zavřeno, na podporu nebude mít nárok, případně mu bude poměrně krácena. V případě léčebných lázní budou moci o příspěvek žádat jen nestátní zařízení.

Video  Rektorka Nerudová: Na důchody bude vždycky. Co ale jiné věci? Krize musí být impulzem k reformě.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Původní návrh MMR počítal s kompenzací 100 až 400 korun. Podnikatelské svazy, které ještě dříve návrh na náhradu připravily, navrhovaly rozmezí 100 až 500 korun.

Maximálně pětinová obsazenost v Praze

V hlavním městě podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) Václava Stárka stále neotevřelo 30 procent ubytovacích zařízení, v regionech jich uzavřená podle něj zůstává desetina. Hotely a penziony v Praze podle aktuálního průzkumu AHR v létě čekají obsazenost mezi 10 a 20 procenty. V krajích si slibují 40- až 50procentní naplnění kapacit. Na září a říjen mají hoteliéři v hlavním městě i regionech shodný předpoklad obsazenosti mezi 20 a 30 procenty.

Jednání vlády v pondělí 20. července 2020 Jednání vlády v pondělí 20. července 2020 | Twitter Úřad vlády ČR

Cestovní ruch každý rok do veřejných rozpočtů odvádí více než 125 miliard korun. Podle agentury CzechTourism tvoří cestovní ruch tři procenta z hrubého domácího produktu ČR. Letos se počítá s propadem cestovního ruchu o více než polovinu.

Dva typy pomoci

Je to už předjednaný program, který už byl víceméně schválen přibližně před měsícem, čekali jsme na to, až bude schválen definitivně státní rozpočet,“ řekl v pondělí Havlíček k podpoře podnikatelů v kultuře před jednáním vlády. Záměr programu kabinet schválil již 22. června. Opoziční TOP 09 už tehdy uvedla, že se ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) probudil s podporou podnikatelů v kultuře velmi pozdě.

V záměru, který vláda schválila v červnu, se počítalo se dvěma typy pomoci. Devět set milionů korun z peněz pro podnikatele v kultuře má být určeno na dotace a 100 milionů korun na poukázky určené těm, kdo si najmou firmu působící v kreativním odvětví.

150 tisíc na kulturní služby

„Větší balíček jsou dotace, které by se rozdělovaly festivalům, soukromým divadlům, klubům, typu podniků, které jsou dneska poměrně stále ohrožené,“ řekl již dříve ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Pokud tito podnikatelé prokážou náklady, mohou dostat proplaceno až 50 procent do výše pěti milionů korun. O dotaci budou moct žádat pořadatelé akcí, které se měly odehrát, ale neuskutečnily se mezi 10. březnem a 31. srpnem.

Zleva ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) přicházejí na tiskovou konferenci po jednání vlády. (20. 7. 2020) Zleva ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) přicházejí na tiskovou konferenci po jednání vlády. (20. 7. 2020) | ČTK / CTK / Vondrouš Roman

Druhý balík jsou takzvané kreativní poukázky. Budou dva typy, jedny na 250 000 korun pro ty, kteří si najmou třeba designovou firmu či jinou kreativní společnost, jež má běžnému podnikání dodat přidanou hodnotu. Poukázka na 150 000 korun by pak měla být určena spíše pro kulturní služby.

Dotace poskytnutá ministerstvem průmyslu a obchodu má pokrýt 50 procent ceny realizované a uhrazené zakázky podle přihlášeného návrhu projektu. První typ kreativních voucherů bude zaměřen na produktový design, průmyslový design a řemesla – jeho hodnota bude maximálně 250 000 korun.

První balíček byl ve výši přes miliardu korun

Druhý má směřovat na ostatní kreativní odvětví – design nábytku, design služeb, film a video, fotografii, grafický design, hudbu a zvuk, informační a komunikační technologie, kulturní dědictví, marketingové strategie či online marketing. Hodnota tohoto voucheru bude maximálně 150 000 korun.

Vláda už v dubnu schválila první záchranný balíček pro kulturu ve výši 1,07 miliardy korun. Byl určen především pro příspěvkové organizace ministerstva kultury a subjekty, které od ministerstva dostávají dotace. Majitelé některých soukromých divadel ale poté ministra Zaorálka kritizovali za to, že nepůjde nic do sektoru, který nepobírá dotace.

Video  Podobně jako v Amsterdamu: Marvanová si umí představit zákaz Airbnb v neproblémovějších částech Prahy.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sova3 ( 20. července 2020 23:08 )

Už aby to bylo

krapotkin ( 20. července 2020 22:45 )

Kdy stát podpoří také lidi, kteří na něj dřou u pásu za minimální almužnu ?

Jirik-ta ( 20. července 2020 20:36 )

stejně krachnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa