Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cestovní ruch hodili přes palubu, říká šéf asociace. Krizi neustojí až třetina restaurací

Autor: Bohuslav Štěpánek, Pavlína Horáková - 
28. dubna 2020
05:30

Restaurace i hotely budou moci otevřít o 14 dní dříve, než byl původní plán. Provozovatelům však chybí jasně stanovené datum ukončení všech restriktivních opatření a podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky Václava Stárka je tato nejistota klíčovým problémem a rozhodujícím aspektem, zda si restaurace či hotely budou moci udržet své zaměstnance. V rozhovoru v pořadu Epicentrum také přiznal své obavy, že po této krizi by nemusela až třetina restaurací otevřít a u hotelů je situace ještě komplikovanější.

Nedá se říci, že otevřením hotelů a restaurací se vše vrátí do normálu, ale jsme rádi, že k tomu dojde, protože právě ta nejistota byla pro provozovatele největším problémem. My to vnímáme jako velmi dobrý kompromis,“ řekl hned v úvodu rozhovoru v pořadu Epicentrum a uvedl, že provozní problémy spojené s náročnými hygienickými opatřeními nepovažuje za zásadní problém: „Provozovatelé restaurace jsou zvyklí a umí fungovat v rámci přísných hygienických podmínek.“

Video  Epicentrum - Václav Stárek  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Naším společným zájmem je udržet společné zdraví obyvatel, na druhou stranu je důležité si uvědomit, že zároveň s těmito opatřeními se snižuje kapacita restaurací a má to tudíž ekonomické dopady a každý provozovatel musí zvážit, zda to částečné otevření bude vůbec schopen pokrýt nákladově,“ uvedl a dále upozornil na ještě palčivější problém: „Mnohem důležitější otázka je, jak se při tomto pomalém otevírání, a u ubytovacích zařízení to bude ještě pomalejší náběh, podaří udržet dále své zaměstnance. Představa, že v den A otevřu svou restauraci nebo hotel a druhý den bude plný, je naprosto scestná a takový scénář nebude fungovat.“

Večeřet přes roušku nelze

Problematika roušek je zatím stále dosti nejednoznačná: „Roušky jsou jeden z dalších bodů, které se musí vyřešit, protože otevření restaurací znamená, že hosté budou muset mít možnost v těch daných provozech odložit roušku. Je logické, že s rouškou se nenají,“ řekl Václav Stárek.

Podle něj je pro provozovatele restaurací i hotelů velmi důležité, abychom si řekli konec harmonogramu, to znamená moment úplného zprovoznění všech služeb. „Pokud vláda jasně neřekne například, nepočítejte s tím, že sem přijede jediný turista do konce léta, tak se tomu provozovatelé ubytovacích zařízení a jejich rezervační systémy zkrátka nemohou přizpůsobit,“ poukázal na nutnost přítomnosti turistů pro fungování hotelů.

Až třetina restaurací neotevře

I přes urychlení harmonogramu rozvolňování máme dokonce i takové obavy, že by až třetina restaurací nemusela vůbec otevřít. Provozy, které byly spíše zaměřené na turisty, budou mít samozřejmě větší problémy, protože turistický ruch se bude vzpamatovávat hodně dlouho a u ubytovacích zařízení to v mnohých případech bude mnohem horší než u restaurací,“ uvedl Stárek a vysvětlil, že bude určitě záležet i na lokalitě, ale otevření hranic je naprosto zásadní a klíčové a provozovatelé by potřebovali znát nějaké datum co nejdříve.

Cestovní ruch hozen přes palubu

Cestovní ruch byl, co se pomoci státu týče, podle jeho slov hozen přes palubu. „Samozřejmě čerpáme program Antivirus, ten je ale primárně nastaven tak, že nejdříve musíte platit a pak čerpáte… Podpůrné programy by měly fungovat minimálně do doby, než se cestovní ruch a turisté vrátí do původního tempa. Domníváme se, že minimálně do okamžiku, kdy budou ukončena veškerá opatření, včetně omezení pohybu v rámci turistů a Evropské unie, musí fungovat program Antivirus a domníváme se, že tato podpora by měla pokračovat i následně alespoň dva až tři měsíce, tak aby se vše mohlo vrátit do původního stavu,“ sdělil a na závěr dodal: „Je potřeba, aby si stát uvědomil, že ti podnikatelé jsou dnes opravdu na absolutním dně, obzvláště v oboru hotelnictví, cestovního ruchu a gastronomie. Myslím si, že tady není jiný obor, který by musel zlikvidovat suroviny ve skladech či byl uzavřen na tak dlouho a zatím to vypadá, že se nám ta pomoc spíše vyhýbá.“

motoIa ( 28. dubna 2020 10:36 )

už mlčím!!

SoIfernus ( 28. dubna 2020 10:35 )

Sklapni ty smradlava socko.

motola ( 28. dubna 2020 09:18 )

proč stále řech­táte,­knučí­te,ob­vinu­jete žádate!! vaše danové přiznáni se rovná podpruměrné restauraci i cestovky přitom jste ojebavali stát o miliony na daních a ted řvete kdo nám zaplatí odškodné nemáme peníze to je taková drzost která hraničí s Italskou mafii finančák na vás já bych vám ukázal nenažranost!!Co mají říkat lidé kteří nemají možnost vydělávat bokem miliony nemají nemo­vitos­ti,vi­ly,tři auta dovolené v karibiku,musí živit rodinyplatit nájmi,pujčky a jsou sticha protože jejich firmi,živnosti taky nemužo vydělat. Ale pakáž jmenovaných nenaž­rancu,­ojeba­vaču daní,­mili­onářu,­prachá­ču nemají peníze! vy jste humus společnosti ještě že Klau­s,Ka­lousek­,hra­bě bleko­ta,To­polá­nek,Da­lík,Lan­gr,Bém­,Janou­šek,ŘE­BÍČEK­,,Rit­tink,k­antýn­ská atd neřvou že nemají peníze!!

strejda777 ( 28. dubna 2020 09:14 )

Vaříme doma, protože nevyhazujeme zbytečně za jídlo. Např. koupíme kuře za 80 Kč a uvaříme z něj několik jídel, zatímco v hospodě dám za čtvrtku grilovaného stovku. Rodina se při jídle pobaví lépe, než v hospodě. Rychlá občerstvení nevyhledáváme. Chodíme maximálně na pivko s kamarády a to nejlépe někde venku. Návštěvy si k nám zveme a nebo jsem zváni k nim a domácí jídlo je samozřejmostí. Navíc máme prostor třeba na zahradě. Takže restaurace mi tedy v patě neleží a utrácet prachy za jídlo třeba v Německu nebo Španělsku nehodlám.

jajas ( 28. dubna 2020 09:07 )

Václav Stárek je evidentně mimo mísu. Co nám bude platné otevřít hranice, když okolní státy je neotevírají? (alespoň některé).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa