Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Restaurace dřív neotevřou. A Vojtěch řekl, kdy si Češi vyzkouší oblečení v obchodech

Aktualizováno -
27. dubna 2020
19:20
Autor: red - 
27. dubna 2020
17:00

Vláda v pondělí rozhodla o prodloužení kurzarbeitového programu Antivirus s příspěvky na náhrady mezd, a to do konce května. Program pokrýval zatím období od vyhlášení nouzového stavu od 12. března do konce dubna. Plán otevření restaurací zavřených kvůli koronaviru kabinet neuspíšil. Pokračování rozvolňování opatření projedná kabinet příští týden.  Oblečení by si lidé mohli v kamenných prodejnách smět znovu začít zkoušet od 11. května, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Téma rychlejšího zprovoznění restaurací na dnešním zasedání kabinetu otevřel ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Vláda harmonogram pro rozvolnění svých opatření minulý týden uspíšila tak, že místo 8. června končí 25. května. Restaurace, hospody, bufety a kavárny mají podle plánu otevřít 11. května s obsluhou přes výdejní okénko, v provozu mohou být také venkovní zahrádky. Vnitřní prostory by se pak měly otevřít o dva týdny později, tedy v pondělí 25. května.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že stát musí být v rozvolňování obezřetný. „Byl konsensus, že chceme vyhodnotit stávající situaci, zatím je plán takovýto, na konci příštího týdne budeme jednat, jestli situace zůstává klidná a lze něco zrychlit,“ konstatoval. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) dodal, že pokud bude situace lepší, kabinet uspíšení zváží, nesmí to být ale za každou cenu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že jeho úřad tento týden vydá požadavky, za kterých budou muset restaurace fungovat. „Aby se všichni mohli připravit. Vlna 11. května počítá s otevřením zahrádek, na to budeme cílit, abychom ta pravidla tento týden zveřejnili,“ uvedl.

Kurzarbeit se prodlouží

Vláda rozhodla o postupném otevírání provozů do 25. května. Prodloužení nynější kurzarbeitové podpory ještě aspoň o několik měsíců žádali odboráři a zaměstnavatelé.

Nově přibyl měsíc květen. Je to nezbytný krok. Myslím si, že to není poslední prodloužení,“ uvedla na tiskové konferenci po jednání vlády ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní příspěvky na náhrady mezd mají podpořit pracovní místa a bránit propouštění.

Z programu se vyplácejí dva druhy příspěvků na náhrady mezd. Firmy, na které dopadla nařízená omezení proti šíření koronaviru, mohou získat 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě či výdělku lidí uzavřených provozů, a to do 39.000 korun. Při výpadku pracovníků, surovin či snížení poptávky je to 60 procent vyplacené částky do 29.000 korun. Oba příspěvky se stanovují ze superhrubé mzdy.

Od 6. dubna do dneška dostaly úřady práce podle ministryně 42.731 žádostí o podporu. Zatím proplatily 17.896 z nich a stát přispěl na vyplacené náhrady mzdy 179.900 pracovníků částkou 930 milionů korun.

Odbory a zaměstnavatelé požadují, aby nynější kurzarbeitový program Antivirus fungoval ještě aspoň několik měsíců. Odboráři navrhují, aby úřady firmám poskytovaly zálohu a neproplácely podporu až zpětně. Podle Svazu průmyslu a dopravy by na program Antivirus pak měl navázat ještě klasický kurzarbeit podle německého vzoru, který se využívá v krizi.

Podle Maláčové by program Antivirus měl být na tři až šest měsíců. „Zvláště, když se přepneme z programu Antivirus do klasického kurzarbeitu, kdy budeme podporovat firmy, které se snaží opět rozeběhnout své fungování, by dlouhodobější charakter dával smysl,“ míní ministryně.

Ke dvěma příspěvkům z programu Antivirus by se měl přidat ještě třetí. Podle ministryně mají první dva zmírnit potíže kvůli „vypnutí ekonomiky“, třetí má podpořit nastartování hospodářství a firmy, které fungují.

„Musíme začít podporovat ekonomiku, aby se firmy zapojily, produkovaly, vyráběly. Aby nebyly motivovány nechávat lidi (doma) na překážce v práci,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ve hře jsou i odklady, ale ne zadarmo

Firmy by si navíc mohly případně odložit sociální odvody od května do července. Uhradit by je musely do 20. září se sníženým penále. To by místo nynějších zhruba 4,5 procenta dlužné částky mohlo činit jedno procento, řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Návrh zákona by podle ní kabinet mohl schválit za týden.

Sociální odvody zahrnují nemocenské a důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Zaměstnavatel odvádí z výdělku 24,8 procenta a zaměstnanec dalších 6,5 procenta. Odklad odvodů by se měl týkat zaměstnavatelů. Česká správa sociálního zabezpečení jich na konci loňska evidovala 283.000, zaměstnanců bylo 4,63 milionu.

 

slafa ( 28. dubna 2020 02:02 )

Je to podvod,vsichni ockovani na chripku jsou pozitivni na koronovirus,Soros to ma v ruce http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=y_T_L-lwmBM

janapi ( 27. dubna 2020 22:51 )

Není to ten pán, co povolil otevření obchodů s oblečením...ale to si smí zákazník vyzkoušet na prodejně až za 14 dní? ...smysl nechápou ani prodejci. Ono stačí, že povolil ovšem zkoušet si na prodejně obuv-ovšem v ponožkách. Co já vím-tak to platí spoustu let.

nespokojeny ( 27. dubna 2020 21:54 )

Máte pravdu. Vy by jste měl být premiér nebo minimálně ministr. Hned už z toho příspěvku je jednoznačně vidět jaký jste odborník,schopný organizátor a zkušený člověk. To myšlení ,ta úvaha,Vás je škoda....

adam.jacques ( 27. dubna 2020 21:43 )

Super napad jsou ty zavřený šatny a sprchy v posilovnách. Pokud je nekdo nakazeny, tak to muze sirit potem, takze je celkem fajn, ze vsichni z fitka jdou spoceni v hadrech co v nich cvicili rovnou do MHD. Hlavně, ze máme ve vládě odborníky

joanna5 ( 27. dubna 2020 19:02 )

restaurace neotevřou, ale v posilovnách kde se lidé potí až z nich teče a v knihovnách kde kolují knihy mezi lidmi budou lidé ohroženi - má to logiku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa