Tuzemské pojišťovny při posuzování pojistné události vzniklé mimo území České republiky u klientů s uzavřeným cestovním pojištěním budou i letos postupovat jako v předchozích letech. Pro cestovatele to znamená řídit se doporučeními vydanými Ministerstvem zahraničních věcí ČR (MZV ČR). Pokud úřad nedoporučuje cestovat do některých zemí z důvodu vyhlášení obecného zákazu, pak ani pojišťovny nekryjí pojistná rizika v těchto ministerstvem vymezených regionech.

Přitom pokud vycestujete do bezpečné země, pojišťovny budou hradit jak léčebné výlohy, tak případnou hospitalizaci i asistenční služby a to z jakéhokoli důvodu.

Tip: Vyberte si cestovní pojištění přesně podle vašich požadavků

„Informace o podmínkách vstupu do cizích zemí jsou zveřejněny a aktualizovány na webových stránkách MZV ČR, odkud se návštěvník proklikne i do příslušných zastupitelských úřadů ČR. Doporučuji tyto informace cestovatelům pravidelně sledovat,“ zdůrazňuje analytik neživotního pojištění ze skupiny Partners Jiří Matusík.

Nejde jen o covid-19 

Cestování do zahraničí ale není spojeno pouze s rizikem nákazy infekcí covid-19. Na cestách může dojít i k jiným událostem, které jsou za současných zvýšených hygienických opatření možná i pravděpodobnější než nákaza koronavirem. Proto je, podle Jiřího Matusíka, namístě ochránit se i proti dalším rizikům. „Důležitým pojištěním na cestách je i pojištění odpovědnosti. To mají lidé často sjednáno v rámci majetkového pojištění. Pak si ale musí ověřit i jeho územní platnost, tedy platnost v zahraničí,“ vysvětluje. Za velmi praktické dále považuje si na cesty připojistit i kvalitní asistenční služby.