Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lenka (39) z Chicaga ostře o zákazu cest do Evropy: Je to jako za minulého režimu! Syn neuvidí prababičku

Autor: lc - 
27. června 2020
05:01

Evropská unie s otevíráním hranic od 1. července zřejmě na své území nepustí cestovatele z USA. Důvodem je názor, že se země zatím nedokázala vypořádat s pandemií koronaviru. „Když jsem viděla článek na toto téma, nevěděla jsem, jestli se mám smát, nebo brečet,“ říká Lenka Ferrara (39), která pochází z Frýdku-Místku, ale už 15 let žije v Chicagu.

Na každoroční pravidelné návštěvy Česka byla zvyklá, stejně tak její česká rodina každý rok létala do Chicaga. Tentokrát je ale vše jinak!

„Nejdříve v březnu nepřiletěla moje babička, v červnu nepřijela známá, která měla celý červen hlídat syna Dominica (3), a teď padla i naše prázdninová cesta do Česka. Minulý týden dorazil e-mail o zrušení mého letu,“ popisuje Lenka, která měla letět do Polska a odtud pokračovat autem do rodného Frýdku-Místku. „Měla jsem se vracet v půlce července i s rodiči, kteří u nás měli dalších 14 dní zůstat,“ vysvětluje.

Každý rok za Lenkou a svým pravnoučkem z Česka létá i babička Olga. Každý rok za Lenkou a svým pravnoučkem z Česka létá i babička Olga. | archiv Lenky Ferrara

Problémy s letenkami

Obrovské komplikace byly už s plánovanou březnovou cestou Lenčiny babičky. „Ještě řeším letenku babičky, která měla přiletět 17. března. Ovšem 10. března se Amerika uzavřela. Do Vídně na letiště by se tehdy asi taky těžko dostala, protože Evropa také uzavřela hranice. Babiččin let sice letěl, ale ona na něm nemohla být. Teď mi United Airlines sdělily, že nemohou najít její rezervaci, a tak to teď řeším přes zákaznický servis a jsem zvědavá, jak to dopadne,“ popisuje problémy s letenkami Lenka, která se na léto na Moravě velmi těšila.

"Oprašování češtiny"

„Teď se bojím doufat, že to vůbec letos vyjde. Můj syn má tři roky a čím dál víc nechce mluvit česky, což mě mrzí. Takže na popel shořely i moje plány s oprašováním českého jazyka,“ vysvětluje Lenka, která nesouhlasí ani s postojem politiků ke koronavirové nákaze.

„Jestli si dobře pamatuji údaj tiskové mluvčí prezidenta Trumpa, tak v Americe testujeme půl milionu lidi denně. S takovým plošným testováním samozřejmě čísla stoupají, a vypadá to, že tady je a pořád bude velká epidemie. Pořád se jen sčítá počet nakažených, ale o tom, že 99 % se z corony uzdraví, ticho po pěšině,“ zlobí se Lenka, které přijde omezení cestování za hranou.

Syn Dominic oslavil třetí narozeniny. Syn Dominic oslavil třetí narozeniny. | archiv Lenky Ferrara

Stresy jako za minulého režimu

„Právě jsem četla, že bez negativního testu na covid-19 nás možná nepustí ani na Havaj nebo Aljašku. Strašně mě překvapuje, že spousta lidí tato opatření nepovažuje za obrovské omezování osobních svobod,“ přemýšlí Lenka a vzpomíná na dobu socialismu, v níž vyrůstala.

„Byla jsem sice malá, ale dodnes si pamatuji ty stresy požádat si o výjezd do Jugoslávie, anebo stresy na hranicích, jestli náhodou celníci nenajdou pět marek navíc,“ připomíná dobu uzavřených hranic.

Strach ze ztráty svobody spojené s omezením cestování Lenka prožívá velmi intenzivně. „Jaká je budoucnost svobody cestování, když na nás na letišti bude čekat teploměr? Požádáte rodinu, ať na vás počkají s pohřbem nebo svatbou? Já letos sice na svatbu a naštěstí ani na pohřeb nemusím, ale mrzí mě, že asi neuvidím svoje neteře a také holčičku mojí nejlepší kamarádky, která se narodila v prosinci,“ vysvětluje.

Před jízdou autem nás taky nikdo nevaruje

Počty obětí koronaviru srovnává s oběťmi nehod na silnicích. „Ročně v Americe umírá až 40 tisíc lidí při autonehodách. V televizi nám ale denně nehlásí čísla mrtvých, ani nám neříkají, ať nikam nejezdíme a raději sedíme doma. V životě prostě existují jistá rizika, která normálně akceptujeme. Obávám se, že pokud všichni budeme dál sedět doma ve strachu a slepě přijímat vládní zákazy a příkazy pro naši "ochranu" před covidem-19, tak nám nakonec z osobních svobod nezbude nic,“ uzavírá.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa