Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Čína přiznala, že zničila rané vzorky koronaviru. Příkaz od vlády přišel 3. ledna, proč?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. května 2020
15:30

Zástupce čínského Národního zdravotního výboru Liou Teng-feng připustil, že Čína na úplném začátku šíření koronaviru způsobujícího nemoc covid-19 ničila odebrané vzorky. Zdůraznil, že se „ani náhodou“ nejednalo o pokus situaci utajit, vědci k tomuto kroku přistoupili z bezpečnostních důvodů. Dodal, že postupovali podle zákonů ministerstva veřejného zdraví, informoval list Daily Mail.

Už minulý měsíc přišel americký ministr zahraničí Mike Pompeo s tvrzením, že Číňané ve snaze „ututlat“ nebezpečí koronaviru ničili jeho vzorky.

Čína likvidovala vzorky z rané fáze pandemie

Liou přiznal, že čínská vláda 3. ledna vydala příkaz ke zničení tehdy existujících vzorků, obvinění o tom, že to měla být „zástěrka a pokus o utajení“, ale odmítá. K likvidaci vzorků došlo v neautorizovaných laboratořích.

Podle Spojených států se ale ze strany Číny, odkud se nový koronavirus rozšířil do celého světa, jedná o „jasný a záměrný prostředek utajování závažnosti situace“. Koronavirem se od prosince 2019 nakazilo 4,65 milionu lidí a 312 tisíc mu podlehlo.

Liou nijak nekomentoval, kolik vzorků bylo zlikvidováno a kde, jeho prohlášení přišlo v době, kdy jsou diplomatické vztahy mezi USA a Čína vyhrocené. Předmětem sporu je původ koronaviru, podle oficiálních údajů z Číny se virus rozšířil z wuchanské tržnice s mořskými plody a dalšími živými zvířaty. USA se ale domnívají, že virus unikl z tamní laboratoře. Toto tvrzení potvrzuje stále více vědeckých studií.

Trump: Čína mě zklamala, s prezidentem mluvit nechci

Prezident Donald Trump se tento týden v rozhovoru pro stanici Fox News nechal slyšet, že ho „Čína velmi zklamala“. Šéf Bílého domu už několik týdnů svaluje veškerou vinu za současný stav pandemie covidu-19 na Čínu, USA jsou momentálně nejhůře postiženou zemí.

„Nikdy neměli připustit, aby se něco takové stalo. S jejich prezidentem teď nechci vůbec mluvit,“ napětí mezi státy poškodilo i „dobré vztahy“ mezi Trumpem a jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

hubaucpanakoblihou ( 17. května 2020 23:20 )

Chápání psaného textu není tvoje silná stránka.

jonn ( 17. května 2020 17:46 )

Už je to venku . Do Číny do dotáhli amici.

PPP150W ( 17. května 2020 17:44 )

Předpokládám, že se mezi ty všechny řadíte také. Jina si nedovedu vysvětlit vaši igraci do Německa, které je symbolem kapitalizmu v Evropě.

hades ( 17. května 2020 17:41 )

Tak si najdi operaci Avarice, dutá hlavo.

.tg.bb ( 17. května 2020 16:52 )

Čínský šmejd nám tu pěkně zavařil. Rudí kámoši Miloše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa