Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dovolená v Egyptě? Čirý nerozum, varuje expert. Zmínil „hru s čísly“ i druhou vlnu

Autor: ula, ČTK - 
16. června 2020
05:01

V pondělí nastala pro Čechy další vlna rozvolnění opatření. Skončila povinnost nošení roušek venku a začala platit jednodušší pravidla pro cestování po Evropě. Češi mohou vyrazit například na dovolenou do Chorvatska a do jisté míry se otevřely naše hranice i cizincům. Dnes bude na ministerstvu zdravotnictví pod vedením Rastislava Maďara jednat jeho tým o možnosti odložení roušek ve vnitřních prostorách. Blesk Zprávám epidemiolog prozradil, jaká je jeho vize a zda je bezpečné cestovat do zemí mimo EU, jako je například Egypt.

„Rozhodně spíme o dost lépe,“ směje se šéf týmu Karanténa Rastislav Maďar. V minulosti totiž přiznal, že expertům se v době pandemie hůře usíná i spí nejen kvůli množství práce, ale také kvůli epidemiologické situaci. „Úplně lehké spaní to místy ještě není, hlavně je to v kontextu toho, že už se začíná cestovat,“ přiznává vzápětí Maďar a dodává: „Lidé navíc mají pocit, že se už nic dramatického neděje, ale my stále vidíme, jak se ta situace může náhle zhoršit.“

Češi nemusí od pondělí kromě cest ze Slezského vojvodství v Polsku, Portugalska a Švédska při návratu do vlasti dokládat negativní test na koronavirus. Hranice Česka se do velké míry otevírají i cizincům. Některé státy, jako například Španělsko, ale zatím zachovávají omezení pro vstup na své území pro turisty. Dosud bylo možné cestovat bez omezení pouze mezi Českem, Slovenskem, Rakouskem a Maďarskem. Uvolnění cestování se zatím týká zemí EU, Švýcarska, Norska a Islandu.

„Zrovna přemýšlíme nad tím, kdy a za jakých okolností by se uvolňování zbrzdilo,“ přiznává Maďar s tím, že pokud by nastala nějaká omezení, byla by pouze regionální.

Ohnisko v Karviné považuje v tuto chvíli za zvládnuté. „Podařilo se nám to udržet, aby to neprostupovalo do společnosti mimo pracovníky a rodiny Dolu Darkov, aniž bychom musel nějak zasáhnout do života regionu. Uvidíme, zda se nám to bude dařit v budoucnu, pokud by se situace opakovala v jiném regionu,“ říká Maďar.

Češi chtějí do Egypta. Expert: Nejezdil bych tam

Nejlidnatější arabská země Egypt už ohlásila, že se 1. července otevře turistům. České cestovní kanceláře už připustily, že očekávají velký zájem Čechů o dovolenou právě tam. Letecký dopravce Smartwings podle mluvčí Invie Andrey Řezníčkové první let plánuje na 15. července. Lety jsou podle ní vypsány zatím do října.

Podle posledních zpráv ale Egypt hlásí rekordní počet jak nově nakažených (1677), tak i zemřelých. Dohromady už egyptské úřady evidovaly 42 980 případů koronavirové nákazy a 1484 souvisejících úmrtí.

Rastislav Maďar upozorňuje, že číslům z Egypta se nedá věřit. Počet nemocných stoupá hlavně na venkově, kde egyptská vláda nemá takový přehled.

Koronavirus tvrdě zasáhl egyptský cestovní ruch. Koronavirus tvrdě zasáhl egyptský cestovní ruch. | Reuters

„Egyptský venkov by nás nemusel trápit, tam nikdo z našich turistů nemíří, ale z venkova jezdí po měrně velká část pracovní síly do turistických služeb, zejména do hotelů,“ říká Maďar a varuje: „Z mého pohledu by byl čirý nerozum tam jet. Víme, že situace se tam zhoršuje, ale už převažují ekonomické důvody nad epidemiologickými a snaží se jim zabránit tím, že otevírají zemi pro turisty. To by ale pro naše lidi a cestovky neměl být signál, že by tam měli jet.“

Česko uplatňuje takzvaný semafor, kdy hodnotí státy podle míry rizika nákazy koronavirem. Indikátorem je podle Maďara počet případů za posledních 14 dnů.

„Jenže pokud by chtěl Egypt přilákat turisty, mohl by přestat čísla poctivě vykazovat, takže ze začátku července bych tam jako epidemiolog rozhodně nedoporučoval jet,“ upozorňuje Maďar znovu.

Zásadní prevence je odstup

Češi už se nyní chystají na dovolenou v zemích EU, největší zájem je podle cestovek o Řecko a Chorvatsko. „Stále platí, že koronavirus tu cirkuluje. Pokud někdo pojede do Chorvatska vlastním autem, bude bydlet v pronajatém apartmánu a nebude chodit do přelidněných restaurací a na pláži se vyhýbat davům, riziko nákazy je nízké,“ radí epidemiolog. Riziko ovšem stoupá při cestování autobusem, případně v hotelu, kde jsou turisté z různých zemí.

Právě proto se experti obávají, že letní cestování by nás mohlo vrátit do „lyžařské sezony“ na přelomu února a března. „Určitá druhá vlna, nebo spíše opětovné zhoršení toho příznivého trendu, by mohlo nastat vlivem cestování. Drtivá většina našich turistů se nenakazí, ale kdyby se nakazilo i jedno promile, tak to může dramaticky zhoršit situaci,“ obává se Maďar.

Pokud tedy vyrážíte na dovolenou, prevence číslo jedna je podle experta odstup, mytí rukou, případně dezinfekce, pokud není v dosahu mýdlo a tekoucí voda. Roušky podle Maďara nebude v teplých destinacích nosit příliš lidí. „Když si ji vezmete pouze vy, ale nikdo okolo vás ji mít nebude, tak riziko nákazy sice snížíte, ale minimálně,“ říká Maďar.

Roušky jako regionální záležitost?

Dnes proběhne zásadní jednání na ministerstvu zdravotnictví, které se bude týkat odložení roušek.

„Moje představa je taková, že roušky by se měly nosit regionálně, tedy tam, kde přibývají případy nákazy. Zůstaly by tedy hlavně tam, kde se těžko dodržuje odstup – tedy na hromadných akcích, mezi které patří sportovní utkání, ve veřejné dopravě, v kinech a divadlech,“ přibližuje Maďar svůj návrh.

Zároveň se bude jednat o rouškách ve zdravotnických zařízeních. „Já bych byl rád, aby roušky zůstaly agenturám domácí péče, které jezdí domů poskytovat péči rizikovým skupinám. Co se týče nošení roušek například v nemocnicích, tam záleží, kdo to bude regulovat – zda ministerstvo, nebo přímo vedení zdravotnického zařízení,“ uzavírá Maďar.

Video  Rastislav Maďar varuje před svatbou. Doufá, že nás krize poučí.  - Nikol Forejtová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

 

sekebo ( 16. června 2020 15:39 )

Odhaduji, že těch Nerozumů (chtělo by to ale drsnější slovo) budou desetitisíce a na podzim to tady odskáčou nevinní.

viho ( 16. června 2020 15:10 )

Nejlepší dovolenou budou mít ti, co si koupili levnou jízdenku do Chorvatska vlakem s jistou "barevnou" dopravní společností. Pravděpodobnost, že se mezi stovkami cestujících objeví alespoň jeden případ koronaviru, je docela velká. Takže po příjezdu do Chorvatska je zavřou někam do karantény a na moře se budou dívat jenom z okna. A po cestě zpět zase skončí v karanténě v Česku.

krapotkin ( 16. června 2020 13:51 )

Kašlete na "experty". Na něco umřít musíte a je jedno jestli to bude na otravu jídlem v hotelu nebo na nemoc.

spania ( 16. června 2020 12:55 )

Pravda je,že spousta lidí si myslí,že se to všechno přehánělo a přehání a že vlastně o nic nejde a že je to jen horší chřipka.Vůbec nechápou jak nezodpovědné je někdy jejich chování a myslí si,že všechno mohou dělat jako dřív a nemusí se na nikoho a na nic ohlížet.Ta nemoc tu je stále a navíc v Číně a dalších zemích se to znovu rozmáhá.To,že tady u nás je to pod kontrolou je jen díky tomu jaká zde byla opatření,ale to lidi nezajímá.Ti chtějí svoje hospody,neomezenou kulturu a cestovat k moři,i když je to pořád nebezpečné.Ale to prostě mnohým nevysvětlíte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa