Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi vzali letenky útokem, nebojí se ani do Itálie. Prodeje stouply o sto procent

Autor: Markéta Mikešová - 
10. června 2020
05:30

Zprávy o otevřených hranicích nalákaly Čechy k nákupu letenek. Prodeje, které byly v květnu minimální, najednou vyskočily o více než sto procent. Možnost vycestovat se chystají využít jak lidé, kteří míří do zahraničí kvůli práci či rodině, tak dovolenkáři. Shodují se na tom zástupci prodejců letenek, které Blesk Zprávy oslovily. Podle nich je největší zájem o destinace typu Řecko a Malta, ale i Itálii, která ještě donedávna patřila mezi země nejvíce postižené koronavirem. A samozřejmě nechybí Chorvatsko.

Zvýšený zájem o letenky potvrzuje například slovenský prodejní portál Pelikán, který působí i v Česku. Jeho manažer pro vztahy s veřejností Jozef Rybár zdůraznil, že velmi oceňuje tzv. cestovatelský semafor, který minulý týden představila česká vláda. Ten ukazuje, do jakých zemí je bezpečné vycestovat a do jakých ne.

„V kontextu pozitivního vývoje šíření nemoci covid-19 v Česku, ale i ostatních státech Evropské unie či světa, toto opatření určitě přispěje k postupnému nakopnutí cestovního ruchu, dovolenkování a létání do bezpečných destinací během léta 2020,“ uvedl Rybár pro Blesk Zprávy.

Podle něj ale bude třeba zachovat bezpečnost, takže je pro, aby létaní do zemí, kde situace ještě není epidemiologicky tak dobrá, zůstalo omezeno.

„V uplynulém týdnu jsme v porovnání s tím předešlým zaznamenali víc než stoprocentní nárůst letenek a momentálně se pohybujeme už na 15 procentech prodejů v porovnání se stejným obdobím v roce 2019,“ odhalil Rybár. Hodnotí to jako dobrý výsledek, jelikož letecký provoz a tím pádem prodeje letenek byly od vypuknutí pandemie paralyzovány.

Předpovídá navíc, že prodeje budou s každým dnem dál růst. A znovu v té souvislosti připomíná důležitost nastavených pravidel, díky kterým je konečně jasné, kam lidé budou moci bez obav vycestovat. „Létání a turismus by se tak mohly v průběhu pár dní výrazněji rozběhnout, když už Češi díky cestovatelskému semaforu od 15. června poměrně přesně znají pravidla pro vstup a návrat z destinace. Navíc bez obavy povinné státní nebo domácí karantény,“ uvádí Rybár.

Destinace, o které mají Češi na portálu Pelikán největší zájem, se podle PR manažera shodují se zelenými (ale i oranžovými, pozn. red.) zeměmi ze semaforu. Vítězí Malta následovaná Holandskem a Španělskem, kde lidé kupují letenky na Mallorku, Kanárské ostrovy a do Barcelony. Pak Řecko, opět zejména ostrovy Korfu, Rhodos, Heraklion a Zakynthos, a Chorvatsko, Bulharsko, Portugalsko či Itálie. V první desítce nechybí ani exotičtější destinace typu Thajsko a Indonésie.

Video  Babiš a Petříček o změnách při cestování: Do Rakouska i zpět bez potvrzení či karantény, u Německa pozor  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Podobně hovoří Jan Pavelka z prodejního portálu Honzovy letenky: „Zatímco během dubna byla poptávka prakticky na nule, během května už se pomalu začaly objevovat první poptávky po letenkách.“ Zájemci se podle něj dělí na dvě skupiny, kdy první jsou lidé, kteří potřebují vycestovat za rodinou, prací nebo ze studijních důvodů.

„Druhou skupinou jsou poptávky po letenkách do dovolenkových destinací, kde vede Řecko a Chorvatsko. Postupně roste zájem také o destinace v Itálii a Španělsku, případně Kypr a Malta. Růst je ale zatím spíše pozvolný,“ popsal Pavelka.

Falešné lety? Spíš koronaomyl

Blesk Zprávy rovněž zjišťovaly, zda prodejci v aktuální situaci narazili na lety, které aerolinky nabídly a záhy zrušily. Existuje totiž podezření, některé společnosti takto činí schválně, aby si vylepšily svou finanční situaci – lidem totiž místo vrácených peněz nabídnou voucher.

Podle Rybára není pravděpodobné, že by se aerolinky vědomě dopouštěly podvodů. K rušení dle jeho názoru dochází spíše kvůli měnícím se vládním nařízením a opatřením. „Určitě existují lety a linky, které dopravci spustili do prodeje, a které se nemohly kvůli přetrvávajícím karanténním a bezpečnostním opatřením uskutečnit. Každopádně ten důvod je pravděpodobně ve většině případů úplně jiný, než který uvádíte,“ míní zástupce portálu Pelikán.

Ani Pavelka v tom nevidí a priori nekalé jednání. „Problém s nabídkami letů, u kterých je zřejmé, že nemohou být na základě stále platných restrikcí operovány, jsem zaznamenal rovněž. Nepřisuzoval bych ho ale ve většině případů záměru aerolinek získat od zákazníků co nejvíce peněz – poptávka po letenkách byla poslední dva měsíce nízká a žádné zásadní cash flow by touto praktikou aerolinky nezískaly,“ říká za stránku Honzovy letenky.

„Spíše se tak jednalo o postupné posouvání startů linek na základě přijímaných opatření. Nakonec největší aerolinky mají svoje letové řády zásadně proškrtané, případně počítají s některými linkami až od podzimu. Nabídka letenek, u kterých nemusí být jistý pevně jejich start, se tak aktuálně týká spíše menších dopravců,“ dodává Pavelka.

Dovolené v tuzemsku jsou skoro vyprodané

Hranice mezi Českem, Maďarskem, Rakouskem a Slovenskem jsou kompletně otevřeny od minulého týdne. Zbytek Evropské unie by se do tohoto stavu měl dostat 15. června, jak informovala chorvatská státní tajemnice Terezja Grasová. Právě Chorvatsko nyní předsedá Radě EU. Pozdější otevření hranic zatím plánuje pouze Španělsko, a to na konci června.

Lidé proto kromě letenek již začínají kupovat i celé zájezdy. U nich je letos zvláštností to, že jich spousta proběhne v tuzemsku. „V uplynulém týdnu jsme se díky enormnímu zájmu klientů o domácí pobyty v Česku a kratší city breaky v okolních zemích s otevřenými hranicemi jako Slovensko či Rakousko, ale i Chorvatsko či Slovinsko na červnové a letní termíny, dostali až asi na třetinový meziroční prodej pobytů a zájezdů. Jde tedy o další pozitivní ukazatel, že se i cestovatelský život postupně vrací do normálu,“ říká Rybár.

Ředitel Slevomatu Ladislav Veselý hovoří dokonce o cestovní horečce. „Zájem o tuzemsko roste nebývalým tempem. Za poslední týden byly prodeje každý den téměř dvojnásobné proti rekordnímu loňskému roku. Ten, kdo ještě nenakoupil, musí počítat s tím, že prázdniny jsou již skoro vyprodané. Oblíbené lokality totiž vzali Češi útokem. Nejvíce je to patrné v Praze,“ uvedl Veselý.

Podle něj je zájem o Prahu vysoký proto, že Češi si chtějí hlavní město „užít“, dokud v něm nejsou davy zahraničních turistů. „Aktuálně evidujeme proti loňsku dvojnásobné prodeje. A to zejména díky příznivým cenám. Průměrný pobyt pro dva na víkend lze pořídit v průměru za 3000 korun,“ odhalil ředitel Slevomatu s tím, že je evidentní, že Češi už nechtějí zůstávat doma.

Video  S Polskem je stále problém. Petříček o vyjednávání k otevření hranic i testech na koronavirus  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

offline ( 10. června 2020 11:06 )

Bezohledným sobcům je úplně u pdele, jak moc naprosto zbytečné zpovykané létání jen kvůli rozmaru ničí planetu a že byla šance vrátit situaci k normálu.
Ta letadla už neměla nikdy vzlétnout.

kamia ( 10. června 2020 10:12 )

Dejte nám pokoj s vaším cestováním do Itálie.jen magor by tam letěl.davam za pravdu že neznám nikoho kdo by jel do ciziny.lide se bojí.

brano34 ( 10. června 2020 09:33 )

Letenky do Číny jdou na dračku? To zas bude korona, jak Praha...

Markéta Fourová ( 10. června 2020 08:02 )

Taky tam v září jedeme proč by sme se měli bát.

bestteckaie ( 10. června 2020 07:10 )

Češi se neboji do Itošky, boji se pribuzni a znami jejich navratu. Prachaci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa