Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Použité roušky v parcích i u obchodů: Neodhazujte ochranné pomůcky na ulici, žadoní města

Autor: ula - 
26. května 2020
05:30

I dva měsíce po vypuknutí pandemie se ukazuje, že někteří lidé stále neumí nakládat s použitými ochrannými pomůckami, jako jsou roušky, antibakteriální ubrousky a rukavice. Podle francouzské organizace UFC-Que Choisir se od března dvakrát až třikrát zvýšil počet ucpaných odtoků a kanalizace a příčinou byly právě nahromaděné ubrousky a rukavice. Evropské metropole navíc trápí odhozené roušky na ulicích nebo i v přírodě. Jak je na tom naše hlavní město Praha?

Podle francouzské organizace UFC-Que Choisir se od propuknutí pandemie dvakrát až třikrát zvýšil počet ucpaných odtoků a kanalizace, ke kterým musejí vyjíždět speciální opravářské týmy. V 70 % jsou příčinou nahromaděné vlhčené ubrousky a jednorázové rukavice.

Když už projdou běžným potrubím, končí v čističkách odpadních vod, kde ucpávají mříže a pumpy a vyvolávají další závažné problémy. Čisticí systémy pak nemohou fungovat, jak mají, a znečištěná voda může skončit v přírodě.

Ucpané potrubí se může prodražit

„Záchodová mísa není pohodlný koš na smetí, který nemusíme vynášet. Nepatří do ní žádné vlhčené ubrousky ani jednorázové rukavice. Označení o biorozložitelnosti nebo o snadné likvidaci vhozením do WC jsou v toto směru pouze matoucí – žádný ze zmíněných výrobků se tak rychle nerozloží,“ uvádí ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová a pokračuje:  „V důsledku toho se komplikuje údržba všech poškozených zařízení a rostou náklady, což se může časem promítnout do účtů za vodu. Zvyšuje se rovněž nebezpečí znečištění životního prostředí, když dojde k dočasnému vyřazení čističek vody z provozu.“

A jak jsme na tom v našem hlavním městě? „Pražané, a za to je jim nutné poděkovat, se chovali velmi zodpovědně,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek s tím, že žádné odhazování roušek nebo rukavic do záchodů se nekoná. Horší je to ale s odhazováním ochranných prostředků na ulicích.

Roušky na ulicích a u supermarketů

Některé světové i evropské metropole se začínají potýkat s odhozenými ochrannými pomůckami. Například v Hongkongu se začaly použité roušky hromadit na tamních plážích a sociální sítě zaplavují fotografie, kdy se roušky a rukavice povalují na ulicích, v parcích a u supermarketů.

Likvidace masek, respirátorů a roušek vyžaduje zvýšenou opatrnost. V žádném případě by tyto ochranné pomůcky neměly končit jako volně odhozený odpad, neboť by se z nich mohl virus dále šířit. „To představuje potenciální riziko pro veřejnost, ale zejména pro všechny pracovníky komunálních a úklidových společností. Důležité je samozřejmě i ekologické hledisko – masky jsou často vyrobeny z polypropylenu a dalších plastů, které se v přírodě velice pomalu rozkládají,“ říká tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.  

Podle Many dochází k odhazování ochranných pomůcek i v Praze, ale naštěstí zatím v menší míře. „Dle informací od kolegů z provozu se momentálně nejedná o zásadní problém. Jednotky případů se mohou objevit, a to takřka kdekoliv. Na chodníku, v parku či v blízkosti supermarketů,“ uvedl. Podle něj se ne vždy musí nutně jednat o úmyslně zahozenou roušku nebo rukavice, ale třeba zapomenutou nebo nedopatřením ztracenou.

„To ale nemění nic na tom, že lidé musí za svůj odpad zodpovídat a aktivně předcházet tomu, aby byl nevhodně vyhazován,“ upozorňuje Radim Mana.

Nyní, když je dovoleno pohybovat se venku bez roušek, je možné, že je lidé budou vyhazovat poté, co je použijí v budovách. Proto Pražské služby prosí, aby nedocházelo k jejich odhazování jen tak volně ve veřejném prostoru.

Jak zlikvidovat jednorázové ochranné pomůcky?

Jednorázové ochranné pomůcky vložte do plastového sáčku, ten následně vložte do uzavíratelného silnostěnného plastového pytle. Uzavřený pytel vhoďte přímo do nádoby na směsný komunální odpad. „V žádném případě neodkládejte pytle s odpadem k popelnicím. Vystavujete tak zbytečnému riziku své okolí i naše zaměstnance,“ vyzývá Pražany tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Uvedená doporučení se týkají všech jednotlivců, domácností bez diagnostikované nákazy koronavirem a bez nařízené karantény. Stejným způsobem by se ochranných pomůcek měly zbavovat i firmy, které z povahy podnikání nemohly svým zaměstnancům nařídit práci z domova. „V těchto případech se nemění způsob nakládání s opady ani jejich třídění,“ dodává Mana.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa