Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hlavní hygienička pro Blesk: Pozor na hřbitovech, pokuty u cyklostezek a roušky i v létě

Autor: Jakub Veinlich - 
10. dubna 2020
05:30

Na letošní Velikonoce asi jen tak nezapomeneme. Koledníci musejí oželet výslužky, rodinné návštěvy jsou také pasé a hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová varuje i před občerstvením na cyklostezkách. Provoz stánků je podle ní diskutabilní a policisté by lidem, kteří na veřejnosti pijí pivo nebo jedí párky, mohli rozdávat pokuty. V rozhovoru pro Blesk Zprávy přišla řeč také na to, že s rouškami musíme počítat nejspíš i v létě. 

Paní hygieničko Rážová, jak moc se bojí epidemiologové nadcházejících velikonočních svátků?

Svátky budou určitě jiné než všechny předchozí. Všechny zvyky, které vychází z křesťanských tradic, letos musíme potlačit. Tady bych apelovala na lidi, aby dál, přestože ta situace zatím vypadá velmi příznivě v tom vývoji epidemie, tak nebude vypadat příznivě, pokud porušíme základní pravidla, která stále platí.

A to je: Nošení roušky, respektive ochrany nosu a úst. Potřeba je také základní a důsledná hygiena rukou - a to co nejčastěji. Před a po každém jídle, po každé cestě ve veřejné dopravě, po každém nákupu. Další věcí je dodržování bezpečné vzdálenosti mezi sebou, tedy minimálně ty doporučované dva metry. Pokud nejsem samozřejmě se členem rodiny, se kterým trávím většinu svého času.

Vláda zmírnila také možnosti sportovat nebo si vyrazit ven do přírody, a to i bez roušky.

To bych určitě lidem doporučila, hlavně v tomto počasí, které je teď aktuálně venku. Vyjít si do přírody může určitě prospět. Stejně tak jako provozovat některé individuální sporty. Ale opět pozor. Pokud jsou lidé ve veřejném prostoru, stále platí pravidlo zakrytý nos a ústa a dodržovat odstup.

A i když mohou lidé při jízdě na kole sundat roušku, nebo jinou ochranu obličeje, tak bych i přesto zdůraznila, že bez roušky mohou být lidé pouze tam, kde nepotkávají další cyklisty nebo další lidi.

Když někdo pojede po opuštěné silnici nebo stezce, tak tam ať si roušku klidně sundá, ale když pojede například v Praze po nejfrekventovanější stezce v Podolí, kde jezdí mnohdy davy lidí, tak tam je rouška rozhodně potřeba. Nezapomeňte, že určitá hygienická pravidla platí také v obchodech nebo hobby marketech, které teď mohly nově otevřít. Chce to trochu selského rozumu. Ta pravidla jsou nastavená rozumně a pochopitelně.

Když jste mluvila o cyklostezkách. Často jsou u nich stánky s občerstvením. Ty mohou mít otevřeno, nebo ne?

To je velký problém. Otázkou je, zda se to dá vykládat tak, že vydávají občerstvení u okénka. Rozhodně to ale znamená opět dodržovat jasná pravidla, o kterých jsem už mluvila. Cyklisté, popřípadě inlinisté na bruslích musí dodržovat předepsané rozestupy ve frontách a konzumaci pak musí provést hodně odděleně od ostatních.

Kdo si ale nějaké občerstvení v těchto stáncích pořídí, tak se vystavuje tomu, že poruší vládní nařízení, protože si při konzumaci sundají roušku na veřejnosti. Je to velmi diskutabilní a toto chování by mohlo být postihováno policií.

Jako hygienici jste dávali nějaké doporučení pro policii pro větší kontroly během svátků?

Nedávali. Myslím, že policie už teď koná velmi dobře sama. A věřím, že bude konat i během Velikonoc.

Často jsme o Velikonocích zvyklí podnikat různé nejen rodinné návštěvy. Jak s tím naložit letos?

Rozhodně nedoporučuji se shlukovat právě při těchto příležitostech. Tentokrát rodinné a jiné návštěvy rozhodně vynechejme. V tom právě budou ty letošní Velikonoce úplně jiné…

Budou pro Vás jako hygieniky v tomto směru nadcházející svátky rizikové?

Myslím, že ano. Ještě jednou na všechny opravdu apeluji. Pojďme se všichni držet těch pravidel, která jsou nastavená. Stále platí omezený pohyb osob. Tudíž letošní svátky bohužel neslouží k tomu, abychom se jako rodina setkali a všichni se poveselili, popili, pojedli a vyrazili na koledu. Prostě letošní Velikonoce takové nebudou. Musíme to dodržet všichni, protože to je jediná cesta, jak udržet ten příznivý stav, který momentálně máme. Pokud to dodržovat nebudeme, tak může dojít ke zhoršení situace a budeme muset následně opět ta opatření zpřísňovat.

Velikonoce jsou církevní svátky a řada lidí při té příležitosti vyráží také na hřbitovy. Letos mohou také, nebo i pro ně platí omezení?

Je pravda, že o hřbitovech se nijak nemluvilo. Ale když to vezmeme zase selským rozumem, tak i tady se musí dodržovat pravidlo, že by se tu měli pohybovat maximálně dva lidé s rouškou, kteří mají dodržovat rozestupy. A je také třeba dodržovat pravidla, která si správci hřbitovů mohli nastavit sami.

Už jste sama zmiňovala, že nás čeká hezké počasí. Ministři apelovali na to, aby si ale lidé odpustili raději cesty na chaty a chalupy. Jak se k tomuto stavíte Vy?

Mám podobný názor. Pohyb na chaty a chalupy je také omezený nařízením vlády. Ale pokud má někdo potřebu zkontrolovat majetek, tak to povoleno je. V každém případě to ale znamená, že pokud lidé jedou na takovou kontrolu, tak platí pravidlo držet se na vlastní zahrádce nebo v chalupě a nestýkat se s místními občany. A zase se co nejrychleji vrátit do místa bydliště.

Jak Vy jako hlavní hygienička hodnotíte zatím to, jaká pravidla vláda nastavila a jak je lidé dodržují?

S tím, jak se s tím vyrovnali lidé, a vím, že to není jednoduché, jsem velmi spokojená. Myslím, že si ta pravidla opravdu vzali za svá, dodržují je i provozovatelé povolených obchodů. Těch, kteří pravidla, ať už vědomě nebo nevědomě, porušují či nedodržují, je opravdu menšina a byla bych ráda, kdyby se to podařilo dodržovat i o Velikonocích.

Ona už teď jsou některá opatření uvolňovaná. Podle čeho dáváte vládě, popřípadě Ústřednímu krizovému štábu, doporučení pro rozvolňování epidemického režimu?

Na tom pracuje hned několik pracovních skupin. Při tom vyhodnocování vycházíme vždy ze stávající epidemiologické situace a z vyhodnocení jednotlivých rizik. Žádné uvolnění režimu nesmí přinést zhoršení u výskytu nákazy. Po Velikonocích bychom měli zveřejnit další plán na postup pozvolného uvolňování.

A na jakém scénáři teď pracujete? Co doporučujete vládě, aby postupně otevírala a povolila provoz?

Jsou tam určitá opatření, která mají časovou souslednost, ty mi navrhneme, ale teď vám neřeknu, která to jsou. Budeme na tom pracovat celé svátky.

Video  Epidemiolog Prymula: O Velikonocích bez šupačky, školách s rouškami i slibných lécích.  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

A dá se alespoň říct, zda pracujete s variantou blízkého termínu otevření škol?

Pracujeme s variantou nějakého časového plánu otevření škol a školských zařízení, ale není to nejbližší horizont.

Takže pracujete spíše s termínem druhá polovina května, začátek června?

Takto časově bych to vůbec nenastavovala, protože jedno z pravidel je, že se vždy po nějaké době musí vyhodnotit dopad těch rozvolněných opatření a teprve pak se budou nastavovat další. Někde tam tedy školy navrhujeme, ale časový horizont vám teď neřeknu, protože nejdříve budeme muset vyhodnocovat to, co povolíme.

V těch restrikcích jsou zakázané také svatby. A byť se blíží květen, kdy je uzavírání sňatků kvůli pověrám minimální, přesto jsou snoubenci, kteří se chtějí vzít. Mají si termíny raději přesunout?

Já mám také spolužačku, která se má vdávat v této době, ale už to odložila až na září. Velmi logicky uvažuje, že pokud by k tomu povolení došlo, tak to budou svatby s naprosto minimální účastí a ona tam chce mít celé dvě rodiny.

Vaše spolužačka udělala správně, že tu svatbu odložila?

Myslím, že ano. Pokud tam chce mít sto, sto padesát lidí, tak to teď rozhodně nepřichází v úvahu. Pokud svatby v nějakém horizontu povolíme, tak to bude v naprosto minimalistickém pojetí obřadu a oslav.

Paní doktorko, prázdniny jsou ještě sice daleko, ještě ani nevíme, jestli, případně kdy, půjdou děti do škol. Ale co byste vzkázala organizátorům různých dětských táborů anebo sportovních soustředění?

Jasný vzkaz by měl být součástí zveřejněných plánů během příštího týdne nebo možná o týden později. Zvažujeme různé varianty. Čekají nás zásadní rozhodnutí, která chtějí čas. Vše, co teď budeme zavádět, bude do jisté míry určitý kompromis, který nás má mimo jiné ochránit také před tím, aby se nám nákaza za nějaký čas opět nevrátila.

S tím, jaký má šíření nákazy vývoj, si dokážete představit léto bez roušek?

Ne. I když je vývoj zdánlivě dobrý, ale rouška se stane součástí našeho módního šatníku, když to přeženu, a běžného našeho života, připravme se na to, že i v létě bude rouška součástí denní výbavy.

Takže zatímco jsme v zimě mívali opálené lyžařské brýle, teď budeme mít na obličejích vypálené roušky…

Ano, budeme asi trochu proužkatí. Musím tady také poděkovat všem dobrovolníkům a lidem, kteří se pustili do šití roušek a udělali z nich jakýsi módní trend.

A Vy sama jste si také nějakou ušila?

Já ne, protože nestíhám, ale dostala jsem pár hezkých od dobrovolníků. Nosím je ale velmi ráda a děkuji všem, kteří si vzpomněli při šití i na mě.

Jak Vy budete trávit Velikonoce? Budete někde na zahrádce, nebo budete pracovat na přípravě nových plánů, které nás postupně začnou vracet do normálního života?

Určitě budu Velikonoce trávit prací. Před tím ještě budu večer vařit nějaká jídla, aby rodina mohla alespoň trochu fungovat. Děkuji své neteři Míše, která mi letos upeče mazance. Jinak budu skutečně u počítače a budu v komunikaci s panem profesorem Prymulou a dalšími členy pracovní skupiny a budeme pracovat. Denně jsme teď v práci takových osmnáct hodin.

Video  Počasí na Velikonoce  - Dagmar Honsová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

mim33 ( 10. dubna 2020 23:03 )

Hygienička si asi maluje, že nám ten náhubek nakonec nasadí doživotně, koneckonců vždycky nějaký ten vir hrozí. V tom se ale plete, národ se sice nechal zpočátku zblbnout a vzýval roušky jako zázračný amulet proti všemu zlému, ale každý den vidím, jak čím dál více lidem dochází, že jde jen o teror tuzemských hygieniků a politiků (ve světě roušky téměř nikde nejsou povinné) a ten nesmyslný dusící hadr plný bacilů nosí čím dál míň. Jinak spousta zemí srovnatelné velikosti jako ČR, kde lidem roušky nenutí, je na tom ve statistice koronaviru lépe než my.

Greinfild ( 10. dubna 2020 18:57 )

Tak to je 99%zmr.dů v politice a ve funkcích...dokud neomezují mě a moje podnikání tak je mě to u prd.ele ale tihle zmr.di už okrádají všechny daňový poplatníky a už mě serou

Greinfild ( 10. dubna 2020 18:04 )

Soudružka hygienička ať si vylíže pr.del!

Maximilian ( 10. dubna 2020 17:59 )

Po dnešním pobytu v přírodě,kde roušku má minimum lidí,je považují za debilnost,možná v prodejně či úřadě význam mají.Nedari se nám v roušce slupnout oběd ani slizat zmrzku,nejsme tak schopni jako členové vlády a pan premiér,to jsou nadlidi,boží.

krapotkin ( 10. dubna 2020 16:36 )

Zase jedna baba, která se dostala k lizu a myslí si, že bude celému národu poroučet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa