Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sbírka jako na Národní divadlo: Češi poslali zdravotníkům miliony!

Autor: DH - 
9. dubna 2020
10:44

Miliony korun už Češi přispěli na to, aby se ke každému zdravotníkovi v Česku, který v takzvané první linii bojuje s koronavirem, dostala ta nejlepší možná ochrana. Za to bojují výrobci masek z potápěčského vybavení i 3D tiskaři dodávající štíty.

Češi znovu ukázali, že se v těžkých časech umí semknout a táhnout za jeden provaz. Poté, co se na začátku koronavirové pandemie lidé dozvěděli, že lékaři nasazují své životy, a přitom postrádají ochranné pomůcky, řada z nich se rozhodla jim pomoci. Většina dobrovolníků se rozhodla pro nejdostupnější šití roušek na stroji, ale jiní šli dál.

Už během minulého týdne Česko například obletěla zpráva o skupině dobrovolníků, kteří s pomocí ČVUT začali přeměňovat potápěčské masky na obličej na pomůcku pro lékaře. Stačilo k tomu pouze, aby na šnorchl přimontovali vojenský filtr. Jejich pomůcku už po republice i ve světě vyzkoušely desítky i stovky zdravotníků, a to i za pomoci peněz veřejnosti.

„Včera padlo 8 113 kusů masek do 72 zařízení a to si zaslouží oslavu. Dostáváme desítky fotografií spokojených lékařů a to je pro nás největší odměna. Děkujeme všem z vás, kdo jste sbírku podpořili – jen díky VÁM je to možné,“ uvedli výrobci během úterý s tím, že k dnešnímu dni se na masky vybralo více než 7 milionů korun a další prostředky rychle přibývají.

Navíc, skupina plánuje, že z původních desítek masek denně se stanou tisíce. „V současné době optimalizujeme montážní proces s cílem dostat se až na 2 000 kusů masek denně. Připravujeme také zrychlení výroby redukcí pomocí vstřikolisu a nabíráme další dobrovolníky na koordinaci a rozvoz masek. Vytrváme do doby, dokud budou od lékařů z předních linií chodit poptávky po CovMaskách,“ doplnili.

Ochranné štíty za statisíce

S obrovským zájmem se potýká i skupina 3D tiskařů Prusa Research 3D, která se primárně zaměřovala na výrobu 3D tiskáren. Současný stav ale vedení donutil k tomu, že firma teď vyrábí ochranné štíty pro lékaře. Původní plán byl vyrábět z vlastních nákladů, ale to dlouhodobě nelze udržet.

„Často nám nabízíte příspěvky a já jsem to dlouho odmítal, protože jsem to celé bral jako rychlou akci. Čekal jsem, že 3D tisk bude jen dočasná výpomoc, než se nastartují normální fabriky a začnou chrlit desítky tisíc kusů štítů denně, nebo se o to postará stát. Jenže už začínáme třetí týden výroby a pořád se nic neděje. Když před sebou vidím tu frontu požadavků, která pořád roste, říkám si, že by to chtělo nějak reagovat. Každý den výroby nás stojí jen na materiálu 150 tisíc korun a nikdo neví, kolik týdnů nebo měsíců bude tohle všechno trvat,“ napsal majitel Josef Průša.  

Firma proto zřídila transparentní účet 2801792692 / 2010, kam mohou lidé zasílat své příspěvky na výrobu. A lidé pomáhají, do firmy odeslali už 1,5 milionu korun.

e.lesanova ( 9. dubna 2020 15:27 )

Také bych si ráda "početla",kolik dali konkrétní poli­tici­....se­náto­ři se nestydí dál hrabat na úkor ostatních, co????Co Drahoš, Bartoš, Pekarová, Rakušan, Stanjura, Kalousek, Fiala, Novotný, Michálek a další, kteří mají neustále plná ústa plků, ale skutek utek´

jedova11 ( 9. dubna 2020 11:05 )

Máme senát úplně k 💩, zbytečný miliony, poslanci na nic a na důležitý věci děláme sbírky, protože nejsou peníze. Tak jako umíme držet pospolu a vybrat na potřebný, tak by jsme měli držet spolu a zbavit se těch darmozivek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa