Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Savo do žíly a ultrafialové světlo, radil Trump. „Ignorujte ho,“ volají zděšení doktoři

Autor: ČTK - 
24. dubna 2020
17:53

Někteří američtí lékaři dnes důrazně varovali před radami Donalda Trumpa pro boj s koronavirem, o nichž prezident hovořil na čtvrteční tiskové konferenci v Bílém domě. Trump doporučoval zdravotníkům, aby vyzkoušeli k hubení viru v lidském těle injekce dezinfekcí nebo silné ultrafialové záření. Před neodpovědným nakládáním s dezinfekčními prostředky přitom varovaly i americké odborné vládní agentury.

„Nitrožilní aplikace nebo požití dezinfekčních prostředků je běžná metoda lidí, kteří se chtějí zabít. Je to neodpovědné a nebezpečné,“ zhodnotil Trumpovy výroky plicní lékař Vin Gupta pro televizi NBC News. Lékař ze západovirginského Charlestonu Kashif Mahmood vzkázal Američanům, aby „ignorovali Trumpovy lékařské rady“.

Směšné a nebezpečné, varují odborníci

Podle Johna Balmese ze Všeobecné nemocnice v San Francisku je nebezpečné už samo vdechování výparů některých dezinfekcí, které může vyvolat vážné zdravotní problémy. „Vdechování chlorových dezinfekcí je pro plíce to úplně nejhorší. Průdušky a plíce nejsou stavěné na dezinfekční výpary. Je to naprosto směšná myšlenka,“ řekl agentuře Bloomberg.

Na kontroverzní slova prezidenta reagoval i jeho pravděpodobný volební soupeř Joe Biden. „Ultrafialové záření? Injekce dezinfekcí? Mám jiný nápad, pane prezidente: více testování, a to okamžitě. A ochranné pomůcky pro skutečné zdravotnické profesionály,“ napsal na twitteru bývalý viceprezident, který se letos s největší pravděpodobností s Trumpem utká o prezidentské křeslo.

Testování na koronavirus v USA. Testování na koronavirus v USA. | Reuters

Stanice BBC upozornila, že právě tento týden americké vládní Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) upozornilo Američany na nutnost opatrného zacházení s čistícími a dezinfekčními prostředky v době epidemie. Na urgentní příjmy nemocnic se v březnu podle CDC hlásilo mnohem víc pacientů s příznaky otravy od dezinfekcí.

Výrobce dezinfekce: Naše výrobky nesmí být nijak vpravovány do těla

Před požitím dezinfekce jako „zázračného léčebného prostředku, který napraví vše od AIDS po autismus“, varoval i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Televize CNN v komentáři napsala, že nápady na vstříknutí dezinfekce do žil či osvícení těla ultrafialovým zářením by byly legrační, kdyby Trump nebyl prezidentem Spojených států a kdyby svět nebyl uprostřed pandemie. Proto také museli podle stanice okamžitě zasáhnout odborníci. Vyjádřil se i americký výrobce dezinfekce Lysol, která slibuje likvidaci 99,9 procenta bakterií a virů.

„Musíme jasně varovat, že naše dezinfekční výrobky nesmí být nijak vpravovány do lidského těla,“ uvedla firma v prohlášení s poukazem na zákaz injekční aplikace do těla či požívání přípravku. Zdůraznila, že používání dezinfekce se vždy musí shodovat s doprovodným návodem.

CNN poznamenala, že Trump v minulosti opakovaně hovořil o tom, že má nadání pro medicínu a další vědecké obory. „Lidé jsou překvapeni, že tomu rozumím,“ řekl v březnu po návštěvě CDC. Tehdy uvedl, že kdyby nebyl prezidentem a nevěnoval se realitnímu trhu, mohl by být úspěšným vědcem.

Trump: Genialitu mám v genech

Trump rovněž často hovoří o tom, že vědecké nadání má jeho rodina v genech, neboť jeho zesnulý strýc John Trump byl profesorem na Massachusettském technologickém institutu (MIT). Strýce opakovaně označil za supergénia. V kampani před volbami v roce 2016 Trump hovořil o tom, že se vyzná i v jaderné energetice, do které ho strýc před více než třemi desetiletími zasvětil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oldedek ( 25. dubna 2020 13:16 )

To je ale bllbec co ?!? Jeden od nás je mu strašně ale strašně podobnej, dokonce chtěl mermo a ještě mocně k němu na návštěvu do jeho kanceláře ...

krtek. ( 25. dubna 2020 08:48 )

jestli vám stačí ke štěstí tohle indiviuum co se vydává za člověka , tak koblihový národ patrně moc náročný nebude

XLADI ( 25. dubna 2020 07:14 )

Když je to tak super tak ať to předvede na sobě. Svět si oddychne. Senilita se na něm podepisuje čím dál víc. Hrozí na koho se podívá a sám má ve své zemi neskutečný bordel

sidneyfoster ( 25. dubna 2020 05:59 )

Zoufalec. Každý přece ví že jedině pomáhá nakrájená cibule v botách. Možná také ten fialkový olej v zadku.

bilakonvalinka ( 25. dubna 2020 05:50 )

Souhlasím. Trump to opravdu s lidmi své země myslí dobře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa