Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech dostane milion za boj s koronavirem. Ludwigovo video o rouškách inspiruje svět

Autor: Darina Jíchová - 
23. dubna 2020
17:58

Český podnikatel a spisovatel Petr Ludwig, kterého proslavila kniha „Konec prokrastinace“, obdržel cenu za mezinárodní přínos v boji s koronavirem za projekt #Masks4All, tedy Roušku všem. Cenu mu udělil americký grantový program Emergent Ventures neziskové organizace Mercatus Center. Ludwig byl oceněn za video, ve kterém instruuje, proč nosit roušku. Toto video se přes premiéra Andreje Babiše (ANO) dostalo až k prezidentovi USA Donaldu Trumpovi.

„Stalo se něco neuvěřitelného. Kontaktoval mě přední světový ekonom, profesor Tyler Cowen z Univerzity George Masona, který píše ekonomické sloupky pro deníky The New York Times nebo Bloomberg, a oznámil mi, že mi udělují ocenění za mezinárodní přínos pro boj s koronavirem,“ oznámil Ludwig na svém facebooku. Cowen je zároveň ředitelem organizace Mercatus Center.

„Petr přispěl k rozšíření hnutí #Masks4All, čímž pomohl přesvědčit Česko, a následně i celý svět, aby lidé nosili roušky. Tento fakt zachránil nespočet životů a umožnil, kdykoliv nastane správná chvíle, případné znovuotevření ekonomiky. Těší mě, že toto hnutí má nyní vliv i ve Spojených státech,“ uvedl Cowen a vyzvedl video z Ludwigovy produkce.

„Všem děkuju.“

Ludwig doplnil informaci, že stejné ocenění získala také americká lékařka Helen Y. Chuová, která bez povolení vlády v USA testovala lidi na koronavirus. „Součástí výhry je odměna 50 tisíc dolarů (poz. red. 1,2 milionu korun). Tyto peníze budu postupně investovat do projektů, které mi budou dávat smysl,“ napsal Ludwig na facebooku.

„Původně jsem toto ocenění nechtěl vůbec komunikovat, ale myslím, že je to věc, kterou by lidé v Česku měli vědět. Je to velký úspěch nejenom můj, ale všech, kteří se do toho zapojili, a hlavně i celého Česka. Všem tímto děkuju,“ prostřednictvím své platformy sdílel Ludwig poděkování pro své spolupracovníky. Ludwig je jedním ze spoluzakladatelů hnutí #Masks4All.

Babiš poslal video Trumpovi

Video, ve kterém vystupuje herečka a zpěvačka Aneta Kernová, obletělo svět, všimla si ho i stanice CNN. Snímek je doplněn i o vědecké studie, proč nosit roušky. Nechybí ani ukázka toho, jak doma Češi během pár dní zvládli ušít miliony roušek.

Projekt má podporu i českých politiků, včetně ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) či premiéra Babiše, ten video po twitteru poslal i americkému prezidentovi Trumpovi.

Video  Návod, jak ušít roušku  - youtube.com/Daya
Video se připravuje ...

starymlok ( 23. dubna 2020 21:26 )

Kdo přiměje bezdomovce,aby si prali roušky a nechlastali bez nich?A kdo z nich má na pokutu?Idiotské řešení jako spousta dalších.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa