Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Diktátora operovali? Zpráva o vážných problémech Kima je falešná, věří Trump

Autor: ČTK - 
24. dubna 2020
13:25

Americký prezident Donald Trump zpochybnil zprávy o tom, že severokorejský vůdce Kim Čong-un má vážné zdravotní problémy. Zda byl ve spojení se severokorejskými činiteli, ale šéf Bílého domu neuvedl. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Trump uvedl, že zpráva o špatném zdravotním stavu Kima byla chybná, a doplnil, že se doslechl, že vznikla na základě „starých dokumentů“. „Myslím, že to byla falešná informace od CNN,“ řekl. „Máme se Severní Koreou dobrý vztah. Mám dobrý vztah s Kim Čong-unem a doufám, že je v pořádku,“ dodal.

Spekulace ohledně zdraví 36letého Kima oživily zprávy z noci na úterý. Nejdříve americká televize CNN s odvoláním na nejmenovaný zdroj z americké vlády uvedla, že severokorejský vůdce podstoupil operaci a je ve vážném stavu. Webový portál Daily NK, který údajně získává informace od severokorejských přeběhlíků, napsal s odkazem na své zdroje, že se Kim zotavuje po „kardiovaskulárním chirurgickém zákroku“. Tato tvrzení ovšem rychle popřela jihokorejská vláda.

Trump, který se s Kimem setkal v letech 2018 a 2019 na bezprecedentních summitech ve snaze ho přesvědčit, aby se vzdal jaderných zbraní, v úterý uvedl, že zprávám o špatném zdravotním stavu severokorejského vůdce nepřikládá příliš velkou váhu, a zdůraznil, že nejsou potvrzené.

Spekulace o Kimově zdravotním stavu vypukly již v polovině dubna, kdy se autoritářský vůdce výjimečně a bez vysvětlení neobjevil na oslavách narozenin svého dědečka a zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Naposledy byl na veřejnosti spatřen o čtyři dny dříve na jednání vlády.

Zobrazit celou diskusi