Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Řecku je na plážích nával. Papež o dovolené: Nejschůdnější je Jadran, Itálie riziková

Aktualizováno -
16. května 2020
15:00
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. května 2020
12:25

S letní dovolenou u moře je to pro české turisty čím dál nadějnější. Dlouho to přitom kvůli pandemii koronaviru vypadalo, že lidé zůstanou v tuzemsku. Ale jak státy rozvolňují restrikce a otevírají hranice, budou moci vyrazit do oblíbených dovolenkových destinací zřejmě i Češi. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež pro Blesk Zprávy potvrdil, že cestovní kanceláře jsou na znovuotevření hranic „dobře připravené“, zmínil jisté riziko spojené s cestami do Itálie. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) připomněl, že vláda Čechům dál doporučuje cestovat jen v nutných případech. Kabinet bude příští týden jednat o změně. Podle sobotních snímku je na řeckých plážích plno, i když musí být lehátka dál od sebe.

Chorvatsko, Řecko, Itálie patří mezi místa, kam budou moct čeští turisté v létě vyrazit. Nejschůdněji to vypadá s pobyty u Jadranu. Chorvatská hranice se v tichosti otevřela už 9. května, což potvrdilo i tamní ministerstvo zahraničí. Bez problémů, tedy bez testů na koronavirus, se dá projet přes Rakousko a Slovinsko, otázkou je, jaká opatření budou pro Čechy platit po návratu domů.

Nejlépe to vypadá s cestou do Chorvatska

„České cestovní kanceláře jsou na znovuotevření hranic dobře připravené, zvláště co se týká koridoru do Chorvatska. Cestovní kanceláře by prodej zájezdů do zahraničí měly obnovit k 1. červenci, některé se chystají otevřít už 27. června,“ objasnil pro Blesk Zprávy Papež.

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek k cestám do Chorvatska dodal, že by se Češi měli do Chorvatska dostat bez nutnosti předložit negativní testy na covid-19 a pouze na základě rezervace ubytování. Toto potvrzení bude nutné předkládat na rakousko-slovinské hranici, protože Slovinci na své území vpustí jen lidi, kteří mají umožněný vstup do některého dalšího státu, vysvětlil náměstek.

Reportér popsal cestu na Jadran

Jak to vypadá s cestou do Chorvatska, popsal reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. V pátek vycestoval přes hraniční přechod Dolní Dvořiště, kde po kontrole českých a rakouských policistů vyplnil dokument potvrzující, že Rakouskem pouze projíždí. Doplnil, že Rakušané jemu a doprovázejícímu štábu změřili teplotu a pustili je dál. Čestné prohlášení jim otevřelo i cestu do Slovinska, žádná větší kontrola je nečekala.

Na slovinsko-chorvatské hranici se český reportér trochu zdržel, ale poté, co se prokázal potvrzením o zaplacení ubytování, byl vpuštěn do země. V Chorvatsku totiž vešla v platnost výjimka o vpuštění všech cizinců, z jejichž návštěvy zemi poplyne hospodářský užitek. Ten podle ministerstva vnitra představuje i zaplacené ubytování.

Chorvatsko je oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů. Chorvatsko je oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů. | Reuters

Otevře se Itálie. V Řecku už je plno

Už 3. června se otevřou také hranice Itálie, která byla dlouhou dobu jedním z největších ohnisek koronaviru v Evropě. Do Itálie se tak vrátí turisté ze zemí schengenského prostoru včetně českých občanů a už pro ně nebude povinná dvoutýdenní karanténa. „Se zájezdy do Itálie bude záležet na každé cestovní kanceláři. Já osobně tady vidím jistá rizika,“ komentoval Papež možný návrat Čechů na italské pláže.

Co se Řecka týče, v sobotu země otevřela pláže pro domácí obyvatele. Tamní vláda plánuje zrušit povinnost dvoutýdenní karantény pro návštěvníky z některých zahraničních zemí, jedná o tom mimo jiné i s Českem, Německem nebo Rakouskem. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis ve čtvrtek 14. května řekl, že vláda zatím vychází z toho, že se pro zahraniční návštěvníky otevře v červenci.

Pro mnoho Řeků byla sobotní cesta na pláž první velká výprava na veřejné místo od okamžiku, kdy země začala tento měsíc uvolňovat protikoronavirová karanténní opatření. Otevření pláží se příhodně potkalo s letošní první vlnou horka.

Pláže v Řecku hned po otevření přilákaly davy zájemců. Je tu větší odstup lehátek i častá dezinfekce (16. 5. 2020) Pláže v Řecku hned po otevření přilákaly davy zájemců. Je tu větší odstup lehátek i častá dezinfekce (16. 5. 2020) | Reuters

Na 1000 metrech čtverečních nesmí být více než 40 lidí a tyče slunečníků musí být čtyři metry od sebe, zatímco mezi jejich okraji musí být alespoň metrový prostor, uvádí vládní manuál, který je doplněný i diagramem.

Na oblíbené pláži Alimos jižně od Atén stáli lidé ve frontě od časného rána, aby získali místo na slunci. „Tohle je pro nás, starší lidi, to nejlepší... zajít na pláž a trochu se uvolnit poté, co jsme museli být zavření doma,“ řekl Jannis Tentomas, který už překročil sedmdesátku.

Manažer pláže Nikos Venieris uvedl, že zatím návštěvníci pravidla dodržují, a vyjádřil naději, že to tak vydrží celé léto. „Vydáváme se po neprobádané cestě a nevíme, kde skončí,“ dodal. Na sousední pláži létal nad slunícími se lidmi dron, který tlampačem upozorňoval návštěvníky, aby udržovali bezpečnou vzdálenost.

Jak to bude s Čechy po návratu domů?

Papež z ACK ale upozornil, že neznámou v cestách za hranice představuje česká vláda. Zdůraznil, že nejsou ještě přesně daná opatření, kterými se Češi budou muset řídit po svém návratu domů. „To je velká nejistota, nevíme, jestli bude vláda vyžadovat test, nebo karanténu. O nastavení parametrů se bude jednat v příštím týdnu,“ doplnil Papež.

Přestože Papež zmínil, že k obnovení prodeje nových zájezdů do zahraničí dojde zřejmě na přelomu června a července, nabídka dovolených ze stránek českých cestovek nezmizela. CK Fischer pobyty v Chorvatsku, Řecku a Itálii nabízí od počátku července, CK Blue Style zve do Řecka a Itálie od srpna. Na stránkách Invia.cz a Exim tours se objevují zájezdy do Chorvatska datované už od příštího týdne.

„Pro české občany platí nadále naše doporučení cestovat jen v nutných případech, o možných úpravách se budeme bavit na vládě příští týden. Omezit cestování do některé ze zemí, pokud bude pro české turisty otevřená, nemůžeme,“ uvedl Petříček. Lidé mohou cestovat do zahraničí díky uvolnění zákazu volného pohybu osob od 24. dubna.

Video  Zástupce cestovek: Bezpečné pro dovolenou jsou teď například Thajsko nebo Egypt  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podívejte se na přehled části evropských států a jejich hraničního režimu:

Estonsko, Litva a Lotyšsko: Tyto tři země mezi sebou s páteční půlnocí otevřely hranice a litevský premiér Saulis Skvernelis označil nově vzniklý prostor volného pohybu za „pobaltskou cestovní bublinu“. Každý, kdo přijede do Pobaltí z jiné země, musí ovšem na dva týdny do domácí izolace.

Chorvatsko: Hranice zavřelo v březnu a až na výjimky přes ně nepouštělo cizince. Země, výrazně závislá na příjmech z turistiky, je ale podle premiéra Andreje Plenkoviče připravena otevřít hranice pro občany některých zemí EU, kteří zde budou chtít trávit letní dovolenou. V pátek náměstek českého ministra zahraničí Martin Smolek řekl Radiožurnálu, že čeští turisté by se měli do Chorvatska dostat bez nutnosti předložit negativní testy na covid-19 a pouze na základě rezervace ubytování. Smolek uvedl, že Češi mohou Rakouskem projet bez testů a totéž platí pro rakousko-slovinskou hranici. Tam bude třeba předložit doklad o rezervaci ubytování v Chorvatsku.

Itálie: Jedna ze zemí nejvíce postižených koronavirem oznámila, že 3. června zruší všechna omezení pohybu, otevře své hranice a dovolí přeshraniční cesty. Dekret v noci na sobotu podepsal premiér Giuseppe Conte. Od začátku června budou moci do Itálie volně cestovat i lidé ze zemí schengenského prostoru, Švýcarska a Monaka, přičemž už pro ně nebude povinná karanténa. Nyní lze hranice překročit jen ve výjimečných případech, pro všechny navíc platí po příjezdu povinná dvoutýdenní karanténa. Po 3. červnu budou muset do karantény jen ti, kteří byli v kontaktu s nakaženou osobou nebo mají pozitivní test na koronavirus.

Německo: Země chystá na příští týden mezinárodní konferenci o otevírání hranic za účasti zástupců deseti zemí, kam Němci rádi jezdí na dovolenou. Od soboty ohlásilo Německo uvolnění hraničních kontrol. Ty zavedlo na hranicích s Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem 16. března. Prodlouženy byly dosud dvakrát. Přechody do ČR a trojice dalších sousedních zemí spolková republika nehlídala, jsou totiž zavřené z druhé strany. Například česká vláda naposledy rozhodla o prodloužení kontrol do 13. června.

Polsko: Země 13. května prodloužila uzavření hranic o další měsíc, tedy do 12. června. Vstup na polské území je aktuálně zakázán všem cizincům, tedy i občanům ČR, s výjimkou manželů a dětí polských občanů, držitelů karty Poláka, osob s trvalým nebo dočasným pobytem či s pracovním povolením, řidičů dopravních prostředků převážejících zboží, diplomatů a osob s udělenou výjimkou. Tyto osoby ovšem mohou cestovat do země jen na vybraných hraničních přechodech, kterých je na hranicích s Českem 18.

Rakousko: Vídeň oznámila, že od půlnoci ze soboty na neděli otevře všechny hraniční přechody s ČR, Slovenskem a Maďarskem. Kontroly kvůli koronaviru budou už jen namátkové. S úplným otevřením hranic se počítá ve druhém kroku a mělo by nastat 15. června, uvedla agentura APA. Režim na hranicích s Německem, Lichtenštejnskem a Švýcarskem uvolnilo Rakousko od pátku, nyní bude stejně postupovat v případě dalších tří zemí, což má podle Vídně ulehčit život zejména pendlerům dojíždějícím mezi sousedními státy za prací a lidem z pohraničí.

Řecko: Řecko plánuje zrušit povinnost dvoutýdenní karantény pro návštěvníky z některých zemí, jedná o tom mimo jiné i s Českem, Německem nebo Rakouskem. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis ve čtvrtek 14. května řekl, že vláda zatím vychází z toho, že se pro zahraniční návštěvníky otevře 1. července. Ohledně podmínek cest do Řecka chystá diplomacie na pondělí videokonferenci.

Slovensko: Kontroly na hranicích s Českem, Maďarskem, Polskem a Rakouskem prodloužilo Slovensko do 27. května. Země od poloviny března až na výjimky neumožňuje vstup cizincům. Od 1. května Slovensko uvolnilo pravidla pro cestování studentů do Česka, Maďarska, Polska a Rakouska, při návratu už nemusejí nastoupit do karantény. Český premiér Andrej Babiš ve středu pro Blesk Zprávy řekl, že hranice se Slovenskem (a Rakouskem) by se mohly otevřít 8. nebo 15. června. Plánované otevření hranic se by ale ještě mohla komplikovat epidemiologická situace v Německu, které s Rakouskem plně otevře hranice v půlce června.

Slovinsko: Slovinská vláda v pátek oficiálně oznámila, že epidemie koronaviru v zemi skončila. Země otevřela své hranice se všemi sousedními zeměmi, díky čemuž „letní dovolené na chorvatském pobřeží Jadranu prakticky už nic nebrání“, napsala rakouská tisková agentura APA. Slovinsko samo má asi dvacetikilometrový úsek Jaderského moře, projíždí přes něj ale velká část turistů směřujících do Chorvatska.

js8581 ( 16. května 2020 21:05 )

tak koukam ze jsme se v Cesku vratili 57 let zpatky, kdy cestovani do Jugoslavie byl problem.Tady na Hawaii jsou plaze uplne prazne, protoze sem nikdo nelita. Turismus je v Honolulu nejvetsi biz. mame jich tu v normal skoro 10 milionu za rok a 10% turistu premysli jak tu zustat natrvalo. Na cele Hawaii bylo jen 680 nakazenych a pouze 17 umrti, tady se vice lidi zabije za rok na sinicich nebo je kousne zralok, nebo se tu nafetujou k smrti nejlepsi travou /elefant/ marijuana. Byli tady slavni Cesi Rodina Kolku kteri to tu pestovali a vozili tuny na Yachte do New Yorku. Zbohatli tak ze kupovali I obchodni centra a reality prohlizeli ze vzduchu ze svoji helicopter. Bohuzel yli nenazrani a tka neunikly pozornosti FBI, jak prudce bohatli a tak jsou zase chudi a navic they make some time being locked up. Tak ksyb sem do Honolulu nekdo vyrazil tak se zastavte Uncle Marv Pwnshop, 166 N.Hotel str. tam jsem k mani od roku1969. Aloha Joe Stacy.

libormer ( 16. května 2020 19:25 )

Cestovky melou z posledního, tak opět zaplacený článek. Ovšem nejlepší byl Komárek, jak střelil FISCHER těsně před koronavirem. Génius!!!

sukin-sa-vracia ( 16. května 2020 13:58 )

Babiš nám nabacá? Tebe by měl vzít rovnou motykou po palici.....kašpare blbej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa