Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češka Kateřina ze Španělska: Promluvila o mrtvých na stadionech i rouškách

Autor: chal - 
27. března 2020
18:04

Španělsko má z evropských zemí hned po Itálii nejvíce občanů nakažených koronavirem, v počtu úmrtí v souvislosti s nemocí COVID-19 už dokonce překonalo Čínu. Jak se nyní žije v zemi tvrdě zasažené epidemií, popsala Češka Kateřina serveru iRozhlas.cz.

Opatření proti šíření nového typu koronaviru přišla pozdě, pokud vůbec. Tak v rozhovoru pro server iRozhlas.cz Češka Kateřina žijící v Baskicku shrnuje názor španělské veřejnosti na průběh současné krize.

Španělské úřady podle Kateřiny pozdě zareagovaly a nezrušily dvě masové akce, které šíření nákazy zřejmě velmi zrychlily. Šlo o tradiční feministický pochod na mezinárodní den žen 8. března a mítink krajně pravicové strany Vox v Madridu, kde se sešlo asi devět tisíc lidí.

Právě v Madridu je přitom situace nejkritičtější, úřady musely kvůli počtu mrtvých dokonce zřídit dočasnou márnici. „Stadion, kam chodili lidé bruslit, úřady byly nuceny přeměnit na márnici, protože pohřební domy a krematoria už prostě nestačily přijímat další mrtvé,“ uvedla Kateřina pro iRozhlas.

Situace by nebyla tak vážná, kdyby Španělé koronavirus na začátku nepodcenili, tvrdí Kateřina. „Mezi obyvatelstvem panoval pocit, že je to nemoc podobná chřipce a že se v podstatě nic neděje. Skutečně tedy panoval pocit, že se o nic vážného nejedná. Pak se to ale velice prudce zhoršilo a samozřejmě se změnil i přístup vlády,“ popsala webu. Teprve pak vláda začala zavádět přísná opatření jako dočasné uzavření škol a zákaz hromadných akcí.

Povinné nošení roušek na veřejnosti ale ve Španělsku na rozdíl od Česka stále neplatí. Oficiální počet nakažených je přitom řádově vyšší, v pátek v poledne Španělsko hlásilo 64 tisíc pacientů. „Řekla bych, že je nosí zhruba 25-30 procent lidí – většinou překvapivě mladí. Je to od nich ohleduplné vůči starším, kteří jsou tou nejzranitelnější skupinou,“ doplnila.

Stejně jako v Česku nebylo podle Kateřiny ani ve Španělsku zdravotnictví připraveno na nápor a v nemocnicích chyběly ochranné pomůcky, kvůli čemuž se nakazilo mnoho sester a lékařů.

Citronel ( 27. března 2020 19:07 )

Dnes jsem byl venku mimo davy lidí a narazil jsem na davy cyklistů,roušku měl každý druhý,jestli zítra nějakého potkám,okamžitě na něj začnu kašlat.5 leté děti ji měly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa