Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Smetlo nás to jako bouře.“ Doktoři popsali beznaděj v italských nemocnicích

Autor: Darina Jíchová - 
27. března 2020
14:02

Počet obětí koronaviru v Itálii každým dnem stoupá, k pátku 27. března jejich počet přesáhl hranici 8 tisíc, mezi nimi je také nejméně 41 zdravotníků, z toho 37 lékařů. Italské nemocnice jsou stále přeplněny nakaženými pacienty, v zemi jich je více než 80 tisíc. Zdravotníci nezvládají situaci, jejich řady kvůli koronaviru prořídly, kolem 6205 z nich se totiž také nakazilo. Zdravotníci tvoří kolem 8 procent případů. Jeden z lékařů situaci připodobnil k úderu bouře. „Když to přišlo, byli jsme nepřipravení a možná taky trochu ignoranti. Mnoho lékařů zemřelo na počátku krize, kdy jsme si zatím tuhle bouři a její následky dostatečně nepřipouštěli,“ komentoval pro italský tisk Roberto Stellini z nemocnice v Brescii.

„Znal jsem některé ze zemřelých doktorů. Tohle nás prostě smetlo jako bouře, teď už jsme trochu připravenější, náš boj pokračuje,“ prohlásil Stellini. „To, čemu každý den čelíme, je válka. Doktoři, jejich rodiny, my všichni, truchlíme pro zemřelé,“ přidal se Filippo Anelli, prezident Lékařské federace. Dodal také, že počet zemřelých zdravotníků může být vyšší, v bilanci zatím nejsou zahrnuty zdravotní sestry, které spáchaly sebevraždu.

Video  Drsné záběry utrpení při koronaviru: Takhle vypadají těžké případy, pacienti hledají úlevu na břiše  - Reuters, LA7 PIAZZAPULITA
Video se připravuje ...

„Dny jsou plné beznaděje.“

„Některá úmrtí s koronavirem souvisí nepřímo, není jejich hlavní příčinou, ale ke smrti přispěl,“ vysvětlil Anelli. „Jsme zdravotní sestry, povolání jsme si zvolily, abychom pomáhaly lidem. Stres a tlak, pod kterým teď pracujeme, je ale pro mnohé nepředstavitelný. Nemáme dostatek ventilátorů, lůžek ani ochranných prostředků, některé dny jsou plné beznaděje,“ vyjádřila se mluvčí Svazu zdravotních sester.

„Je to nekončící bitva. Nemáme čas myslet na to, jak jsme unavení, protože když se podíváte na pacienta s Covidem-19, jak osaměle bojuje s nemocí, myslíte jen na to, že totéž se může stát vaší matce, otci či prarodičům. Naprostá izolace je zdrcující,“ sdělila tisku anestezioložka Giovanna z milánské nemocnice.

Pacienti umírají o samotě, samotou trpí i lékaři

„Nepředstavovala jsem si, že někdy jako lékařka skončím v takovéhle situaci. Nejde o dlouhé směny, nebo únavu, ale o psychiku. Naši pacienti umírají sami, odtrženi od svých milovaných, bez rozloučení a posledních slov plných lásky. A my doktoři a sestry jsme také sami, já osobně jsem svoje děti neviděla už 5 týdnů,“ přidala se Anna, lékařka z Lombardie.

V čínském ohnisku nákazy Wu-chanu vznikla studie, podle které 70 procent tamních zdravotníků trpělo extrémní mírou stresu, u 50 procent z nich se objevila depresivní porucha, u 44 procent úzkosti a u 34 procent chronická nespavost. Čínští vědci své poznatky publikovali ve vědeckém časopise Lancet.

„Pro Itálii takovou studii nemáme, ale sbíráme data a už teď můžeme říct, že jsme na tom podobně jako v Číně,“ prohlásil psycholog David Lazzari.

Laskavost, úcta, vděk

„Na jednu stranu můžu říct, že telefonátů na pohotovost ubývá, takže můžeme říct, že karanténní opatření fungují, ale na rovinu říkám, že v některých regionech je situace víc než závažná,“ komentoval manažer nemocničního dispečinku pro Lombardii Fabrizio Canevari.

„Lidé jsou vděční, děkují a říkají: Omlouvám se, že takhle otravuju. Se zdravotníky jednají s úctou, takhle to dřív na pohotovosti nevypadalo. Všichni jsme jen lidi a trocha laskavosti a vděčnosti nikdy neublíží, právě naopak, pomáhá nám to v boji dál pokračovat,“ komentoval zdravotník z přijmu pohotovosti Paolo Baldini z Pavii.

panda82 ( 27. března 2020 14:30 )

nejen v italských, prostě jim chyběl Kalousek , ten by to vyřešil šmahem ruky, už vylezl z nory a mudruje jakby , coby

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa