Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nechtějí nás testovat, zoufají si lidé! Jak se přesto dostat k odběrům? Odborníci řekli velké ALE!

Autor: lc - 
27. března 2020
05:10

Lidé si na sociálních sítích hojně stěžují, že mají příznaky nákazy koronavirem, ale hygiena je odmítá testovat. Třeba jen proto, že nebyli v Itálii a nebyli v přímém kontaktu s nakaženým. Zlobí se, že obvodní lékař jim maximálně napíše antibiotika. Blesk.cz se na situaci ptal známého praktického lékaře Cyrila Muchy a epidemiologa Rastislava Maďara. Jak postupovat, pokud testy za každou cenu chcete?

Nechtějí nás testovat, zlobí se lidé

„Testování by mělo být u každého, kdo měl jakékoliv příznaky. Mně řekli, že mám chřipku, nikam jsem se nedovolal, a jakmile jsem řekla, že jsem v cizině nebyla, nikdo mě netestoval. Přitom takovou chřipku jsem nikdy neměla, bolest hlavy, horečky, bolest kloubů a teď kašel. Jsem v karanténě sama od sebe a ohrožuji svou rodinu,“ rozčiluje se na sociální síti Jana.

Vztek má i diskutující Lucie. „Je to asi všude stejný. Ještě vám udělají test CRP a řeknou dobrý, je to jen virus, antibiotika nepotřebujete. Když nemáte 38 stupňů, nebyli jste v Itálii a nebyli jste s někým, kdo byl nakažený, nemáte šanci na testy. A takhle krásně se snižuje počet nakažených.“

 K jejímu názoru se přidává i Karel: „U mne už se to táhne třetí týden. V životě jsem takovou nemoc neměl. Podle hygieny si mám zavolat obvodnímu, ať mi napíše prášky na angínu. Tak se to teda hlídá.“

Jenže… Má skutečně smysl testovat na koronavirus všechny, kdo o to projeví zájem? Podle praktického lékaře Cyrila Muchy i epidemiologa Rastislava Maďara rozhodně ne. A jaká je tedy cesta, pokud o to skutečně stojíte?

Praktik Mucha: Na výsledky počkáte i 4 dny

Proč odběry nemůže provádět každý praktický lékař?

Primární věc není, kdo testy dělá, ale kdo je odebírá. Kdyby mi sem přišel pacient a já ho nabral za běžných podmínek běžné ordinace, a nákaza se potvrdí, tak mám na 14 dnů zavřenou ordinaci, protože to byl přímý kontakt.  Musí se to odebírat za přesně daných podmínek, lékař musí mít štít, rukavice, oblek, respirátor…Je zkrátka důležité, kdo to odebere, nejde to odebírat kdekoliv.

To ale není jen tento problém, že?

Další problém je, že laboratoře nemají dost „strojového času“. Odběry stojí ve frontě a čekají, až se uvolní místo ve stroji, který to udělá. Mám lidi, kteří byli odebráni před čtyřmi dny, a výsledky ještě nemám.

MUDr. Cyril Mucha MUDr. Cyril Mucha | EUC

Proč je tak obtížné testovat všechny zájemce?

Lékař se musí ptát, jestli má smysl odběr udělat, protože šetří právě ten strojový čas. Jestli to nějak změní léčbu pacienta, popřípadě výrazně změní epidemiologické podmínky.  Zapomínáme totiž, že u 80 procent nákaza proběhne úplně bezpříznakově, nebo formou lehkého infektu. U lidí do 60 let, kteří nemají přidružené vážné zdravotní problémy, je ten průběh lehký, takže není důvod testovat.

Pokud o to přece jen stojím, co mám udělat?

Všichni si mohou na stránkách ministerstva zdravotnictví najít denně aktualizovaný seznam odběrových míst, kde najdou informaci, jestli přijímají i samoplátce. Přijdou na místo a oni mu to za zhruba 3000 korun udělají i bez žádanky od praktika. Pokud má pacient žádanku od lékaře, platí to pojišťovna, protože jde o indikovaný výkon.

Kdy budou výsledky?

Přijdete do odběrového místa a možná tam budete čekat i šest hodin. Výsledek by měl být do 24 hodin, ale z mé pracovní zkušenosti vím, že si počkáte klidně i čtyři dny. A když to řeknu ošklivě, i když si to zaplatíte a jde to z vaší kapsy, tak obíráte o strojový čas lidi, u kterých je to testování podstatné.

Říkal jste mi, že se pacientů vždy ptáte: Proč to chcete vědět? Považujete to za zbytečné?

Tak by se to dalo říci. Když totiž máte třeba jen kašel a rýmu, musíme k tomu z epidemiologického hlediska přistupovat, jako by to byl čínský covid. Musíte ležet v posteli a zůstat čtrnáct dnů zavřený doma, aby nedošlo k nákaze někoho jiného. Takže každému z mých pacientů pak vystavuju neschopenku na 14 dní. Prostě musí zůstat doma a léčit se jako u běžné virózy. Jiná léčba zatím není.

Epidemiolog Maďar: Není možné testovat každého

Jak se díváte na rozhořčení lidí, že je hygiena odmítla testovat?

Není možné testovat každého, takových případů je v této části roku velké množství z důvodu jiných diagnóz. U každého z nás platí, že se má vyhýbat rizikovým skupinám populace bez ohledu na příznaky, jelikož kdokoliv, kdo infekci novým koronavirem ještě neprodělal, může být infekční pro své okolí bez toho, aby o tom vůbec věděl.

Co by tedy lidé s příznaky měli dělat?

 Platí to, co pro všechny občany s projevy nákazy dýchacích cest – zůstat doma, aby nikoho nenakazili bez ohledu na koronavirus, a snažit se zbavit příznaků samoléčbou. Jen kdyby se jejich stav zhoršoval a nebyli by schopní to zvládnout svépomocí, měli by požádat o pomoc cestou praktického lékaře nebo napřímo. A jen pokud by byli vysoce rizikovou skupinou, např. starší člověk léčený na vysoký tlak s cukrovkou, nebo osoba s významně oslabenou imunitou, neměli by čekat na výraznější zhoršení stavu a konzultovat to včas.

Epidemiolog Rastislav Maďar Epidemiolog Rastislav Maďar | Blesk:Jakub Poláček

Co dělat, pokud mám pocit, že jsem někoho nakazil…

I pokud bychom někoho předtím nakazili, pro tu nakaženou osobu platí to stejné. Bude-li mít příznaky, ať zůstane doma do vyléčení. Sice existuje možnost, že by žádné příznaky neměla, ale pokud bude nosit roušku, pravděpodobnost, že bez příznaků někoho nakazí, bude nízká.

Co může pro pacienta udělat praktický lékař?

Pokud odběr na test neprovádí praktický lékař, např. proto, že si na to netroufá nebo nemá dost ochranných pomůcek, měl by zjistit a pacientovi telefonicky doporučit nejbližší odběrové místo, kde mu to provedou.

Jak se testovat podle ministerstva zdravotnictví?

Pokud máte doporučení nebo žádanku k provedení testu od lékaře, vyhledejte vhodné odběrové místo. Seznam odběrových míst vám poradí na bezplatné lince 1212, nebo je najdete přímo na stránkách MZČR.

Pokud nemáte příznaky onemocnění a doporučení nebo žádanku od lékaře, vyšetření není indikováno. Lze ho provést pouze na několika odběrových místech a testování si musíte uhradit sám (orientační cena je 2900 Kč).

Z plicního rovnou na odběr

Plicní lékaři žádají ministerstvo zdravotnictví o povolení poslat své „podezřelé“ pacienty rovnou na vyšetření na koronavirus (COVID-19). Pacienti s dýchacími problémy chodí totiž přímo do ordinací plicních lékařů, a ti je nemohou sami na přítomnost koronaviru vyšetřit – nemají na to pravomoc, testy a ani ochranné pomůcky.

„Na plicní lékaře se trochu zapomnělo, přitom jsou v první linii ve styku s rizikovými pacienty. Lidé, kterým se špatně dýchá, chodí přímo do jejich ordinací plicních lékařů. I když vykazují symptomy virózy, pneumologové je nemohou poslat na vyšetření koronaviru ani je sami vyšetřit,“ říká prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., předsedkyně českých plicních lékařů (České pneumologické a ftizeologické společnosti).

Připomíná, že první vážný pacient s COVID-19 přišel právě přes nemocniční akutní plicní ambulanci a byl hospitalizován na plicním.

Video  Prymula: Pomůže nám armáda i hasičský sbor. Bezdomovce ubytujeme  - abl
Video se připravuje ...

mim33 ( 1. května 2020 10:26 )

Vládní opatření byla od začátku diletantská fraška, rozdíl je jen v tom, že to už pomalu dochází i nejhloupějším koblihám.

ptacek5 ( 27. března 2020 09:42 )

Přesně tak, uvědomme si, že všechno stojí mega prachů a budeme to splácet 50 let. Někteří si prostě pořád myslí, že je tady socialistické zdravotnictví.

panda82 ( 27. března 2020 08:59 )

stát není dojná kráva, každý jen natahuje ruku a splácet to budou i naše vnoučata,

panda82 ( 27. března 2020 08:56 )

Kdo vás nechce testovat, soukromé laboratoře testují každého, ale musíte si to zaplatit, a to vy nechcete, že

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa