Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mrtvé není kam dávat, zoufají Španělé. Těla končí i na kluzišti v obchoďáku

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
25. března 2020
10:53

Vedení španělské metropole a okolního regionu Madrid, jejichž krematoria v těchto dnech nezvládají příjem mrtvých kvůli šíření koronaviru, zřídí ještě tento týden provizorní márnici na kluzišti místního obchodního centra, informoval o tom deník El Espaňol. Konkrétně se jedná o kluziště Palacio de Hielo, první těla sem byla převezena již v noci na úterý 24. března.

„Víme, že je to velmi delikátní téma, ale neměli jsme jinou možnost, bylo to nutné. Nemocnice a krematoria už nemají prostory,“ sdělil deníku El Espaňol zdroj z místní radnice. Kluziště v obchodním centru se udržuje při teplotě nula stupňů, a dočasně tak pomůže přeplněným márnicím, dodal zdroj.

Španělé zbudovali provizorní márnici, těla budou ukládat na kluziště Španělé zbudovali provizorní márnici, těla budou ukládat na kluziště | Reuters

Plocha kluziště, které je v centru plném obchodů a restaurací, je 1800 metrů čtverečních. V obchodním centru je nyní kvůli opatřením proti šíření koronaviru otevřena jen lékárna a supermarket.

V Madridu se nepohřbívá

Deník El Espaňol rovněž uvedl, že pohřební služba španělské metropole od úterka nepohřbívá všechny oběti nemoci Covid-19, protože nemá dostatek ochranných prostředků pro své zaměstnance. Pohřbívat bude pouze těla, která dostane od jiných pohřebních společností v uzavřené rakvi.

„Za těchto podmínek nemůžeme dál pokračovat,“ řekl deníku starosta Madridu José Luis Martínez-Almeida, který o urgentní zaslání ochranných prostředků požádal přímo ministra zdravotnictví.

Koronavirus ve Španělsku

Podle bilancí je ve Španělsku více než 42 tisíc nakažených, koronavirus v zemi usmrtil již 2991 osob, lékařům se zatím podařilo vyléčit přes tři tisíce pacientů. Po Itálii je Španělsko nejhůře postiženým evropským státem epidemií koronaviru.

Video  Prymula: Pomůže nám armáda i hasičský sbor. Bezdomovce ubytujeme.  - abl
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa