Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nemocné nad 75 uspíme sedativy a necháme zemřít, je to eutanazie, říká slovenská lékařka o hrůze ve Španělsku

Aktualizováno -
23. března 2020
06:44
Autor: rc - 
23. března 2020
05:13

Za válečných podmínek jsou nuceni v současné době ošetřovat své pacienty sestry a lékaři ve španělských nemocnicích. Pro pacienty nakažené koronavirem už musela být vyhrazena jedna z nemocnic v Madridu, kde pracuje i slovenská lékařka Eleonóra Balentová. Psychiatrička popsala současný chod nemocnice a chaos, který tam panuje.

Eleonóra Balentová, rodačka ze Slovenska, odešla do Španělska už před dvaceti lety. Vystudovaná psychiatrička pracuje v nemocnici Universitario del Sureste, která v současné době funguje už pouze jen pro pacienty nakažené novým typem koronaviru Covid-19. „Celé naše zařízení je teď určené výhradně pacientům s nemocí Covid-19. Urgenty kolabují úplně všude. Na pohotovostech už pracují i endokrinologové nebo revmatologové,“ uvedla Eleonóra pro slovenský deník sme.sk.

Situaci, v níž se v současné chvíli Španělsko nachází, přirovnává k válečnému konfliktu. „Pacienty máme rozdělené na jednotlivých poschodích podle toho, jak se u nich rozvinula respirační nedostatečnost. Zvlášť jsou lidé, u kterých se Covid-19 potvrdil, no nejsou ve vážném stavu. Na našem bývalém psychiatrickém oddělení jsou ti, u kterých se nemoc rozvinula do zápalu plic,“ popsala nastalou situaci lékařka.

Situace je už natolik zlá, že lékaři se musí rozhodovat, koho zachrání a koho zachránit nelze. „Oficiálně se o tom sice velmi nemluví, ale je to nevyhnutelné. Když vám v průběhu krátkého času přijde padesát těžkých případů nákazy a vy máte jen deset přístrojů na umělou plicní ventilaci, musíte si vybrat, koho na přístroj napojíte,“ uvedla s tím, že počet pacientů neustále narůstá a bylo nutné dokonce založit „polní“ nemocnice. „V prostorách různých výstavišť už vznikají provizorní stanové nemocnice. Španělsko se z několik stovek nakažených dostalo za dva týdny tam, kde je teď,“ uvedla.

„V pátek jsme museli stanovit věkovou hranici – 75 let. Lidé nad touto hranicí se už u nás neléčí. Lékaři se tak musí rozhodnout, kdo má vyšší šanci přežít. Bude to znít hodně špatně, ale těmto pacientům v naší nemocnici podáme sedativa, uspíme je a necháme je zemřít. Je to vlastně možné přirovnat k jakési specifické formě eutanazie,“ šokovala lékařka.

 

Nakažených jsou ve Španělsku už desetisíce a desítky stovek mrtvých. Lékaři jsou vyčerpaní. „Povídala jsem si o tom s kolegy, kteří jsou v těchto těžkých časech v první linií a jsou neustále v kontaktu s nakaženými. Plakali. Tato situace je bezprecedentní. Lékař musí několikrát denně určit, komu dokáže pomoct a koho nechá zemřít.“

V současné době už nezáleží, zdali je lékař chirurg nebo revmatolog, všichni musí dělat všechno a pomáhat si. „Jsem psychiatrička, ovšem v tomto momentě na specializaci vlastně nezáleží. Jsem téměř jako ve válce. Madrid je na tom nejhůře,“ uvedla s tím, že zdravotnický systém zkolaboval.

Graghorn ( 25. března 2020 16:45 )

nebo si neverite na 27letou mouchu ?

Graghorn ( 25. března 2020 16:44 )

Nazor idiota v mem okoli 20 az 30 leti jedinci jsou bud sportovci nebo jsou soucasti integrovaneho zachranneho systemu vas nazor je velice zpatecnicky, hloupy a naprosto neopodstatneni asi jako ze 4 a 50 jsou vsichni alkoholici bez spetky sebeznalosti a vlastne znalosti vseho. Sam se venuju bojovym sportum z 5 let rad s vami pomerim svou fizickou zdatnost s vasi, samozrejme s potricnou vybavou jestli vlastne vite co to znamena kdyz mate tu vojnu za sebou

vdubova ( 24. března 2020 13:30 )

Hledala jsem jmenovanou paní doktorku na webu Slovenské lekárske komory i na stránkách zdravotnických profesionálů v Madridu, ale ani stopy, tak nevím, jestli jste si ji k vyděšení české populace vymysleli?? Existuje slovenská zubařka stejného jména v Senci, náhoda?
Pokud budete chtít vědět reálné informace o situaci ve Španělsku, ráda vám popovídám. Ve Španělsku žiji již 15 let, cca 500 km od Madridu a až na to, že musíme být doma, je tu vcelku klid.

vdubova ( 24. března 2020 10:59 )

paní zná jistě mnoho španělských lékařů...

nemocna ( 24. března 2020 01:18 )

Španělé lékaři vrazi, neléčí, nepomáhají, vraždí! kvůli jejich vládě že nezavedla opatření zavčas jako naše u nás díky naší vládě máme jen několik nemocných a jednoho mrtvého ale ten se nedá počítat byl moc nemocný ze srdcem, díky za opatření které máme a virus přečkáme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa