Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Velikonoce nebudou kvůli koronaviru jako dřív, varuje ministr. Přísná opatření do půlky dubna?

Aktualizováno -
22. března 2020
13:04
Autor: tsv, simao - 
22. března 2020
12:43

Letošní Velikonoce prožijeme jinak, než jsme zvyklí. Navštěvování rodiny, koledování a šlehání dívek pomlázkou zřejmě mnoho neuvidíme. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) připravuje českou veřejnost na to, že i po svátcích budou bezpečnostní nařízení vlády nadále platit. Uvolňovat by se mohly až v polovině dubna a dále, nastínil jeho náměstek Roman Prymula. Jak to bude s návratem dětí do škol? a uzavřením českých hranic?

„Cílíme na tu dobu po Velikonocích, je třeba připravit všechny občany na to, že Velikonoce asi nebudou tak, jak byly vždy každý rok z hlediska navštěvování příbuzných apod. Bude to ještě doba, kdy budeme muset držet ta omezení tak, jak jsou nastavena,“ varoval ministr zdravotnictví  Adam Vojtěch (za ANO) v Partii na FTV Prima. 

Zdůraznil, že je potřeba eliminovat nebezpečí dalšího rozšiřování, ke kterému by došlo při tradičních velikonočních aktivitách. „Právě ty Velikonoce jsou období, kdy se lidi setkávají, viděli jsme to v Číně na Nový rok, kdy se lidé rozletěli do celé Číny a ta infekce se pak mohla šířit.“

„Nemůžeme si skutečně dovolit, abychom tady měli nějakou další vlnu nemocných, protože to pak jde skutečně velmi rychle,“ dodal Vojtěch.

Děti do škol? Ministr připouští září

Nejasné přitom je, kdy se vrátí do škol českých děti. Ministerstvo školství nevylučuje žádnou z možností - ani návrat do lavic v září. Stejně tak Vojtěch. 

„Je to možné, protože my toto opatření budeme rozvolňovat jako jedno z posledních. My si nyní nemůžeme dovolit otevřít školy, kde to je obrovské riziko další šíření té nákazy. Pokud jde o školy a jejich uvolnění, resp. znovuotevření, tak to bude jedno z posledních opatření, které uděláme - předpokládáme někdy v květnu, na přelomu května a června,“ upozornil Vojtěch.

„A pak je otázka - a to už není na mně, to už je na panu ministrovi školství, já se na to dívám z pohledu epidemiologického - jestli školy budou otevřeny několik týdnů a pak budou prázdniny, a nebo jestli skutečně proběhne rozhodnutí, že začnou fungovat až v září,“ doplnil.

Maturity ano, prosazuje Prymula

Prymula uzavření škol označil za „nejzbytnější opatření“ a míní, že se mnohem více začne využívat distanční formy výuky.

„Já bych chtěl jedinou věc, a to, abychom nějakým způsobem vyřešili maturity. Tady si dovedu představit, že to bude opravdu v nějakém režimu malé skupinky lidí, která bude zkoušet, budou tam docházet jednotliví studenti. Já si myslím, že by to proběhnout mělo. To by nebylo úplně korektní vůči těm studentům, to ostatní je věc diskuze,“ dodal. 

Video  Konec slev v obchodech a doporučení látkových roušek: Prymula řekl novinky o koronaviru.  - abl
Video se připravuje ...

Podle Prymuly je třeba se i zamyslet, zda by děti neměly chodit do školy jeden měsíc z oficiálních letní prázdnin - v červenci nebo srpnu. Protože i rodiče si potřebují odpočinout, podotkl Prymula, který nechce v tomto ohledu nic nařizovat, pouze otevřít prostor k diskuzi.

Roušky? Možná si na ně zvykneme, míní Prymula

„Roušky můžeme nosit hodně dlouho, protože pokud ta opatření mají mít smysl, tak je musíme nosit dlouhodobě a možná ta situace povede k tomu, že si na ně zvykneme,“ uvedl Prymula.

„Pokud se nám nepodaří dostat tu epidemii na přírůstky denní, které budou nula, nebo dvě desítky, tak ty roušky budeme muset nosit (...) Určitě ty roušky vstoupí do našeho života v nějakém módu, který nebude takto plošný, to určitě ne,“ podotkl. Opět apeloval na to, aby lidé nenosili jednorázové roušky, ale především textilní, které umožňují opakované použití.

Magická hranice padla

V Česku je přitom již přes tisíc nakažených novým koronavirem. „To číslo je spíš nějaká magická hranice, ale my jsme nekalkulovali s magickou hranicí tisíc. To, na čem nám záleží, je otázka denního růstu,“ uvedl v Partii Prymula. Míní, že opatření byla do jisté míry účinná.

Nyní je 74 hospitalizovaných, 11 pacientů na umělé plicní ventilaci, upozornil Vojtěch. „Tam to roste, ale na druhou stranu neroste to zase tak exponenciálně vzhledem k tomu, že se nám poměrně daří držet ty přírůstky na uzdě, ale samozřejmě je to mírný optimismus, neměli bychom mu nijak propadat,“ dodal ministr zdravotnictví.

Náhoda, štěstí i enormní úsilí zdravotníků přispívá k tomu, že v ČR nejsou naštěstí žádné oběti. „Je to kombinace všeho,“ podotkl Prymula.

„Opravdu ti lidé na jednotkách intenzivní péče věnují obrovské úsilí, a za to jim patří dík, aby je z toho vytáhli. Jenom ten případ taxikáře, který byl ve VFN, tak já jsem tam dostal druhý den informaci, že zřejmě zemře, protože ten stav byl naprosto kritický a v podstatě selhával. Věnovali se mu tam s takovou péčí, že žije, a to je třeba ocenit,“ dodal šéf Ústředního krizového štábu k případu řidiče Uberu, který leží ve VFN. Pacienta se i díky péči personálu daří držet na plicní ventilaci.

Prymula přidal i predikci ohledně počtu nakažených. „Jsme rozhodnuti cílit na nějaké číslo 8,5 tisíce s limitem 10 tisíc, kdy chceme opravdu to číslo zastavit. Od tohoto počtu by neměl být ten denní nárůst v procentech tak, jak je v tuto chvíli, byť se nám to opravdu podařilo snížit. Ten denní nárůst by měl být nula,“ podotkl Prymula v Partii na FTV Prima. Opatření dusí mj. český průmysl, uvědomuje si Vojtěchův náměstek, k uvolnění by dle něj mohlo dojít právě až po Velikonocích.

Zákaz vycházení: Přes 10 tisíc nakažených, radí Prymula

Nyní však panují obavy především z toho, že opatření budou ještě přísnější. „Zákaz vycházení tady není na pořadu dne,“ ujišťuje Prymula.

Kdy by to vládě poradil? „Pokud bychom se dostali přes těch 10 tisíc nakažených, to by znamenalo, že ta opatření nefungují beze zbytku tak, jak jsme chtěli. To není strašení, to je jen to, aby si lidé uvědomili, že to neděláme samoúčelně. Že je to jen proto, abychom tu epidemii dostali pod kontrolu. Strašit nemusíme,“ dodal Prymula.

Video  Bulovka hlásí 6. vyléčeného: Jde o Ekvádorku, kamarádku mladé Američanky  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jak by zákaz vycházení vypadal? „Pokud se podíváme na ten model, který byl zvolen v některých asijských zemích, tak to znamenalo na určitou krátkou dobu, to není otázka dlouhé doby, ale třeba na 14 dnů že se zastaví prakticky všechno. Že nebude MHD, nebude jakákoli doprava, lidé budou muset zůstat doma, nebudou chodit do zaměstnání. S výjimkou kritické infrastruktury, třeba energetika, tam to je jasné. Po těch 14 dnech se to rozvolní a během 14 dnů by se měly dramaticky snížit křivky, protože 14 dní by nemělo dojít ke kontaktů. Pouze v rámci těch rodin. Zákaz vycházení určitě nebude ani teoreticky na programu,“dodal Prymula před pondělním jednáním vlády.

Varování u Moravce: Dovolená jen v ČR

Vracet zemi „do života“ a rozvolňovat opatření, to Prymula očekává až od poloviny dubna. „Budou to měsíce, mohou to být četné měsíce,“ řekl k uzavření hranic.

A po Primě navázal na další výhledy v Otázkách Václava Moravce na ČT. „Hranice tady budou omezeny velmi dlouhou dobu, je řada ohnisek po světě, kde se to tak jednoduše nepodaří a znamená to skutečně omezení cestovního ruchu,“ upozornil.

Moderátor Václav Moravec se proto ptal, na jak dlouhou dobu Prymula takové omezení vidí. „To může být rok či dva, jsou i takové studie,“ reagoval Prymula. „Že se nebude cestovat a že budeme uzavřeni v ČR?“ tázal se moderátor Moravec. „I to je možné,“ podotkl epidemiolog.

MAMKA2316 ( 23. března 2020 09:41 )

A co milion nicek ??,Nesejdou se na Strahově se svými podporovateli s řad komediantů a politiku ???? Tam by se mohli postavit stany a žít izolovaně spolu až do léta ne ??? JEDNO JE JISTÉ ŽE NA VYSTOUPENI UMĚLCŮ KTEŘÍ PODPOROVALI MILION NICEK A PŘÁLI PANU PREMIÉROVI A PREZIDENTOVI TO NEJHORŠÍ JÁ ANI MÁ RODINA NIKDY NEPŮJDU !!!!!!! PROČ BY NA NĚ MĚLI VIDLÁCI CHODIT???AŽ SI NA NĚ CHODI TI Z MILIONU CHVILEK A TI CO JE PODPORUJI !!!

joanna5 ( 22. března 2020 20:45 )

takze toto predavam policii

villon ( 22. března 2020 20:20 )

Probodnout gumi košerákem a nevyjede ( servisi stojí). Blbí že školka zůstane bloklá.

pav747 ( 22. března 2020 20:04 )

Je to zvlastni, nekomu neprojde d.e.b.i.l a jinému K.U.N.D.A

joanna5 ( 22. března 2020 18:32 )

1. netykejte mne 2. u me takhle nauspejete

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa