Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Vaříme z vody.“ Poslanci se hodiny hádali kvůli koronaviru, Kalousek „vytáhl“ pouť

Autor: ČTK, sova, Mii - 
3. března 2020
19:42

Emoce jímaly v úterý odpoledne Poslaneckou sněmovnou. Poslanci projednávali aktuální situaci kolem koronaviru a převážně se shodli, že jelikož nejsou lékaři, těžko se mohou kvalifikovaně vyjadřovat. Téměř tříhodinová debata na toto téma skončila bez usnesení. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) například uvedl, že není namístě aktuálně zavádět větší karanténní opatření. Ministr však na středeční schůzi Bezpečnostní rady státu navrhne zákaz pořádání akcí nad určitý počet návštěvníků, o detailech se bude jednat. Miroslav Kalousek (TOP 09) na to konto zmínil Matějskou pouť.

Není důvod k jakékoli panice, k jakékoli hysterii, k vykupování potravin. Situace v České republice je v tuto chvíli pod kontrolou. Nečelíme žádné epidemii, která by se šířila na území České republiky, byť nemůžeme vyloučit nějaký nárůst v následujících dnech,“ řekl Vojtěch, když před poslanci vypočítával dosavadní opatření státu proti šíření nového viru.

Ministr na výtky předsedů poslanců ODS a TOP 09 Zbyňka Stanjury a Miroslava Kalouska hájil rozhodnutí o konání nadcházejícího Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě bez diváků. Zdůraznil, že se tak stalo po debatě s epidemiology. Stanjura poukazoval například na to, že na utkání hokejové extraligy chodí tisíce diváků, a Kalousek zmínil Matějskou pouť. Václav Klaus ml. zase uvedl, že všichni přítomní ve Sněmovně „vaří z vody“. 

Zákaz shromažďování nad 5 tisíc osob

Další restrikce hromadných akcí probere bezpečnostní rada ve středu. „Velmi pravděpodobně, a já to budu i navrhovat, uděláme opatření obdobná těm, která vidíme například ve Francii, v Německu nebo ve Švýcarsku. Stanovíme nějakou kritickou hranici osob, které se mohou shromažďovat, a zbytek akcí nebude dočasně povolen. Detail budeme bezesporu řešit,“ řekl Vojtěch. Ministerstvo vnitra navrhne zřejmě zákaz akcí nad 5000 účastníků. „Já si myslím, že těch 5000 jako ve Francii by stačilo,“ řekl Hamáček odpoledne Radiožurnálu.

V Česku bylo testováno 262 lidí. Všech pět pacientů, u nichž se nakažení potvrdilo, jsou v izolaci na infekčních klinikách, zopakoval ministr. V domácí karanténě je podle něho více než 300 lidí. Orgány ochrany veřejného zdraví dělají podle Vojtěcha svou práci a situaci zvládají.

Poslanci téma ukončili bez usnesení

Ministerstvo zdravotnictví nyní podle ministra usiluje o to, aby lidé, u nichž se objeví symptomy, byli testováni na přítomnost koronaviru přímo doma a nemuseli do zdravotnických zařízení. Mohlo by se s tím podle něho začít od konce týdne, bude zřízeno jedno telefonní číslo, na které budou moci lidé volat.

Ohledně ochranných roušek a respirátorů je podle Vojtěcha situace kvůli značné poptávce komplikovaná na celém světě. V Česku se musí zajistit podle něho nejprve do nemocnic a následně dalším zdravotníkům, jako jsou praktičtí lékaři nebo stomatologové, a také lékárníkům. Aby tyto ochranné prostředky sháněli obyvatelé, není podle ministra úplně namístě.

Sněmovna o koronaviru debatovala asi 2,5 hodiny. Projednávání tohoto tématu ukončila bez usnesení, nikdo z poslanců žádné nenavrhl.

Video  Hana Roháčová hovoří o panice Čechů, kteří se bojí koronaviru.  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

manunu ( 5. března 2020 11:00 )

marmat:Nemusím se od nikoho distancovat, protože dotyčný je zodpovědný sám za sebe. To jak se vyjadřuje se mi nelíbí, ale to je asi tak vše, co mohu udělat. Tady by měla zasáhnou redakce a zablokovat jeho účet. Nevím, ale jestli to má cenu, protože obratem může založit jiný účet na novou přezdívku. Nesvádějte všechno na učitele, co se týče výchovy. Velkou roli hraje fakt, v jaké rodině dítě vyrůstá. Něco se dá ovlivnit výchovou, ale některé povahové rysy jsou ovlivněny geny.Důležité je zázemí v rodině a čas, který rodiče tráví se svým dítětem.

hejhej ( 4. března 2020 21:58 )

marmat:na debilního nicka M-16 je nejlépe nereagovat.

marmat ( 4. března 2020 20:52 )

Žádám redakci o neprodlenou diskvalifikaci zvrh­lého/­devi­antní­ho nicku M-16.....
DĚKUJI.

marmat ( 4. března 2020 20:49 )

ANO_nam_bude_lip:
Jistě jste ji (roušku) nutně chtěl vyvenčit už s MCH na Hradě ....jako hit....
No byl byste možná první...pokud v Praze...
Na vesnici TUTOVĚ

marmat ( 4. března 2020 20:46 )

jjusa:
je to pořád zdenekk a spol.
Hrál by si rád na "50 odstínu šedi".....a zatím jen temno....
tu brzdí, tu vulgarizuje, tu smlouvá......ale hrozně naivně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa