Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

O blízké nepřišel jen Babiš. Bez rodiny je Petříček i Schillerová, Havlíček se zařídil jinak

Autor: Jakub Veinlich - 
26. března 2020
05:15

Nákaza koronaviru zasáhla i do rodinných životů některým klíčovým ministrům a ministryním. Kvůli návratu dcery Vivien z rizikového Španělska se musí držet daleko od rodiny premiér Andrej Babiš (ANO), bez manželky a dětí zůstal také šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD), bez vnuka i manžela je také ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Naopak od lesa na to šel vicepremiér Karel Havlíček (oba za ANO).  

„Doba koronavirová“ mění životy nejen běžným lidem, ale také politikům. I oni totiž v některých případech uvízli v karanténě. S celou rodinou byla „uvězněná“ doma například první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková, v preventivní karanténě po návratu z lyží v Itálii byl také například místopředseda STAN Petr Gazdík nebo také hned tři poslanci ODS.

Možné nákazy se ale obávají také ministři, kteří nastavují pravidla a podmínky v boji s koronavirem, který se šíří také Českém, a počet obětí, které jím byly nakažené, stále stoupá. Klíčoví členové vlády proto zvolili dobrovolně preventivní opatření, aby neohrožovali v době nákazy nejen sebe, ale také svou rodinu. Někteří z nich proto zaveleli dočasný „rozchod od stolu i lóže.“

Jako první odešel dočasně od rodiny premiér Andrej Babiš. „Manžel teď nemůže bydlet doma. Je v jiném domě,“ přiznala před časem pro Blesk Zprávy premiérova manželka Monika Babišová.

Hlavním důvodem jejich odloučení je návrat dcery Vivien ze Španělska. Země, ve které se nákaza šíří velkou rychlostí. Epidemiologové ji řadí k jedné z nejzasaženějších. Na COVID 19 už v zemi zemřelo téměř 3500 nakažených, což je víc než v Číně, kde bylo ohnisko nákazy.

„Moje dcera je v karanténě, takže doma nebydlím, bydlím teď sám, rodinu nevidím. Chodím do práce a do jedné kanceláře, kde mám ložnici,“ potvrdil tento týden v rozhovoru pro iDnes.cz Babiš, kterému podle jeho slov rozhodně stav nouze v Česku, který vyhlásila jeho vláda, ani trochu nevyhovuje.

Doma jsou tak u Babišů jen manželka Monika, syn Frederik, kterého čeká zanedlouho možná i maturita, a právě dcera Vivien. Premiér domů posílá oblečení. „Já se starám o děti a jemu jen peru prádlo,“ popsala aktuální stav Blesk Zprávám Monika Babišová.

Paní Petříčková je s dětmi na chalupě

Podobně si na dočasný život bez rodiny musí zvykat také ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček. „Jsem doma sám. Mám prázdný byt. Manželka je s dětmi na chalupě už deset dní,“ přiznal odloučení z preventivních důvodů na dotaz Blesk Zpráv. S ženou si podle svých slov volá pravidelně každý večer. „Máme takové večerní hovory. Je to složité, ale děti jsou malé, tak jsem rád, že jsou raději mimo dosah všeho,“ dodal šéf české diplomacie, který v posledních dnech řeší například návrat českých občanů ze zahraničí evakuačními letadly nebo autobusy.

Video  Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) k uzavření hranic. 
Video se připravuje ...

Jen z televize, a možná z telefonu, zná v posledních dnech svou manželku, maminku nebo babičku rodina Alenu Schillerovou. Šéfka státní kasy se domů zřejmě jen tak nedostane. Nechyběla na řadě tiskových konferencí po zasedání vlády i po jednání na ministerstvu zdravotnictví.

V úterý obhajovala ve Sněmovně zákony, které byly nutné projednat kvůli koronaviru ve stavu legislativní nouze, to samé kolečko si dala ve středu také v Senátu. Večer pak často vystupuje ve zpravodajských relacích jednotlivých televizí. Na shledání s rodinou tak musela na čas zapomenout. Rodině se vyhýbá z preventivních i praktických důvodů.

„Nikoli raději, ale je to tak. Je to dáno jednak pracovním vytížením, protože se do Brna v posledních týdnech nedostanu ani o víkendu, ale také kvůli ochraně zdraví rodiny,“ reagovala Schillerová na dotaz Blesk Zpráv, jestli se raději vyhýbá kontaktu s nejbližšími v době, kdy řeší nákazu COVID 19.

Bez rodiny tak nejspíš ministryně oslavila i nedávné 55. narozeniny.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nechtěl z taktických důvodů raději podrobnosti ze svého soukromí zveřejňovat. „Tohle nechci komentovat,“ zareagoval jen. Právě šéf vnitra patří mezi klíčové ministry v současné situaci. Po celou dobu jeho funkce ho hlídá, stejně jako další takzvané „silové“ ministry, ochranka.  

Za normálních okolností by byl navíc i šéfem Ústředního krizového štábu. Po té, co ho premiér odmítal ale nějakou dobu svolat, vláda nakonec změnila status štábu a jeho šéfem se tak stal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Pro strach uděláno má nejspíš další z vicepremiérů Babišovy vlády. Karel Havlíček totiž přijal trochu jiná opatření, než někteří jeho kolegové. Pouto s rodinou nepřetrhl podle svých slov ani v době, kdy je riziko, že by mohl koronavir zatáhnout třeba domů. Opatření prý ale udělal hlavně v práci.

„Jsem normálně s rodinou. Ale všechna pracovní jednání jedu už v naprosté většině pouze přes internet,“ prozradil Blesk Zprávám Havlíček, který byl doposud také na většině tiskových konferencích po zasedání vlády, která řeší koronavirus. 

Video  „Zvládneme to, nebojte!“ Babiš v projevu o koronaviru děkoval i za šití roušek, kritizoval porušování karantény  - Česká televize
Video se připravuje ...

V poslední době naopak nejsou příliš vidět například ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, nebo ministr životního prostřední Richard Brabec

bullshit ( 26. března 2020 13:47 )

Mně zase "pobavil" Andy a Hamy jak mají značkové roušky s ventily které vydechovaný dech nijak nefiltrují. To už ten látkový je lepší. Oba inženýři by to asi měli vědět, stačí ale jen selský rozum. Také je dobré, jak chtěl Andy vtlačit v době krize do opatření proti viru návrh ohledně vlastnictví akcií. Málem mu to prošlo.

janapi ( 26. března 2020 12:28 )

No spíše by měli odsouhlasit také nulový plat pro ostatní senátory a poslance...jež se žádných jednání nezúčastňují! Změna zákona by měla platit i pro ně...žádné povyšování na polobohy!

ChrapouniRetardovani ( 26. března 2020 12:27 )

Jo ať vychcípou stejně tak jejich voliči by mohli chcípnout taky!!!!

Toma?_Potyka ( 26. března 2020 08:20 )

Kde je vůbec Andrej junior?

Manowar ( 26. března 2020 05:40 )

Kdy si ze solidarity odhlasujete snížení platu aspoň na 50%.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa