Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Osmdesátkové“ retro: 30 let od revoluce si vzpomeňte na igráčky, trabanty i dederonky

/
  • Retro vzpomínka na „osmdesátky“: 30 let od revoluce si vzpomeňte na igráčky, trabanty i dederonky
    4. listopadu 2019 ● 11:34

    Jak se žilo před listopadem 1989? Co jsme si oblékali, jak jsme bydleli, čím jsme jezdili? Vzpomínáte? Připomenout si éru normalizačních 80. let můžete na mnoha akcích. Ve spolupráci se serverem kudyznudy.cz a agenturou CzechTourism jsme vybrali pár tipů, kde se můžete vrátit v čase.

  • 1.

    Trabant, žigulík a pár dalších

    Dnes je na silnicích sledujeme s nostalgií, ale před listopadem jsme nejezdili téměř ničím jiným než škodovkami, trabanty, wartburgy a žigulíky. Na vysněné auto se stály několikadenní fronty, vedly se pořadníky, a kdo měl štěstí a dostal se konečně na řadu, ten za nový vůz zaplatil přibližně roční průměrný plat. Většina z nich už dávno dojezdila, některé ale místo na vrakovištích skončily v muzeích veteránů. Socialistické veterány můžete vidět třeba v Automuzeu v Terezíně, Trabant muzeu v Praze, RetroAutoMuzeu ve Strnadicích anebo v Muzeu socialistických vozů ve Velkých Hamrech u Tanvaldu.

    Trabant - ikona socialismu
    Autor: Romana Vébrová

  • 2.

    Igráček byl „socialistické lego“

    Znáte Igráčky, malé figurky představující nejrůznější profese a činnosti? Přežili sametovou revoluci a oblékli se do modernějších outfitů. Českem už několik let koluje výstava Fenomén Igráček. Právě teď si ji můžete až do konce roku prohlédnout v Malém světě techniky v Ostravě. Podobně jako Igráčci letěli i mončičáci, céčka, Rubikovy kostky nebo legendární stavebnice Merkur, na kterou se za totality stály fronty. Proslavila se i tím, že z ní v roce 1961 Otto Wichterle sestavil první přístroj na výrobu kontaktních čoček. V Polici nad Metují, kde se Merkur od roku 1920 vyrábí, najdete jedinečné muzeum.

    První postavička Igráčka představovala profesi zedníka. Začala se vyrábět v roce 1976.
    Autor: Petr Merta

  • 3.

    Sektorový nábytek a další perly designu

    Chcete si prohlédnout interiéry zařízené v retro stylu? Vyzkoušet si tehdejší každodenní život ve skutečných kuchyních a obývácích, a dokonce se podívat do zásuvek a skříní na konfekci z dederonu, krimplenu a dalších syntetických materiálů? Zajděte se podívat do Retromusea v Chebu s úplnou a jedinečnou přehlídkou životního stylu a designu v dobách socialistického Československa. Zjistíte, co tehdy nabízely obchodní domy Bílá labuť, Kotva, Máj anebo ikona socialistického luxusu, Dům módy na Václavském náměstí v Praze.

    V takovém nábytku jsem bydleli.
    Autor: Mária Rušinová

  • 4.

    Velký výlet Karosou

    Na cestu zpátky do minulosti se můžete v Brně vydat také v historické karose z 80. let. Podíváte se například k hotelu Myslivna, na sídliště Vinohrady, místo, kde se jezdily závody Grand Prix, později přesunuté na moderní automotodrom Masarykův okruh, na tramvajový tunel pod Špilberkem anebo do Mariánského údolí. To se dřív jmenovalo Gottwaldovo údolí a pořádaly se tu obří mírové slavnosti. Karosa se vydá na svou trasu v sobotu 16. listopadu a v neděli 17. listopadu, kdy celý program Osmdesátek zakončí slavnostní velká vyjížďka.

    V Brně se můžete svézt karosou.
    Autor: TIC Brno

  • 5.

    Nebyl to jen listopad

    Mimořádné akce a procházky, které připomenou nejvýznamnější okamžiky, místa i osobnosti roku 1989, chystá na listopad i Pražská vlastivěda. Každý listopadový víkend se můžete na Staroměstské radnici v Praze vydat na cestu 20. stoletím. Připraven je pořad Nebyl to jen listopad, který události minulého století přiblíží hravou formou.

    17. listopad 1989: Demonstrace byla tvrdě rozprášena Pohotovostními pluky SNB a červenými barety
    Autor: Archiv Blesku, ČTK

Články odjinud

Dnešní horoskopy