Osud nebyl k Anně Motičkové přívětivý. „Když je vám 21 let, toužíte po miminku jako já, těšíte se, a nakonec přijde životní lekce, se kterou musíte bojovat, musí mít v sobě člověk sílu, kterou mi dává právě šití a háčkování,“ říká.

Bylo líp...

Zdravotní stav syna se poslední tři roky zhoršuje a je s ním těžké pořízení. „Zjistili mu i srdeční vadu. Dříve dělal keramiku i tkal. Byl usměvavý, jezdili jsme plavat, po výletech. Dnes je apatický, jenom sedí, těžké je ho třeba jen obléct,“ pokračuje.

Lukáš potřebuje cvičit, ale má i další potřeby jako zdraví lidé. To vše stojí peníze, které máma získává rukodělnou tvorbou. Invalidní důchod nestačí krýt veškeré náklady, třeba dopravu do českotěšínského stacionáře, kde o Lukáše pečují odborníci.

Jen originál

Maminka si celodenní péči syna zpestřuje ruční výrobou originálních dekorací v podobě panenek, zvířátek či víl. Nádherné jsou její ubrusy, sukně i různobarevné šátky. Ženy mají jistotu, že získají originál. Existuje vždy jen jeden kousek. Do ruky vezme šikovná máma třeba sukni a všimne si, že by se na ní vyjímaly kapsy. A že jí také chybí výraznější ozdůbka. Tak našije kapsy, přidá zdobné vyšívané kolečko. Sukni takto povýší na škále originality o mnoho stupínků.

Mám velký sen

„Vybírám si ty nejlepší látky a doplňky. Kombinuji barvy tak, aby byly hřejivé. Mým cílem je vydělat na malý obchůdek s dílničkou, kde by měl Lukášek malý stav a tkal, vedla bych v něm kroužky pro ty, kteří by se chtěli naučit šít a háčkovat. Aby k nám lidé rádi chodili, abychom je něco naučili,“ přeje si.

Za 4 hodiny

Panenku nebo vílu ušije paní Anna zhruba za čtyři hodiny. „Je složité naplnit tak tenké nožičky i ručky, záleží též na množství sukýnek. Když jsem začínala, výroba trvala osm hodin. Je to potom o zručnosti, co ji člověk časem a pílí nabude,“ uvedla.

Pracuje v noci

Na šátek si vyhradí 2,5 hodiny, zvířátka trvají ještě o hodinu déle. „Ušité je to za chvíli, příprava, nákup materiálů a nápady, s těmi je to těžší. Pro mě to vše znamená vypnout mozek, relaxovat, než se Lukášek probudí. Pracuji hlavně v noci, když spí,“ vysvětlila.

Inspirují kolegyně

Nápady a inspiraci čerpá a též předává kamarádkám v kroužku šití v Malenovicích. „Sedneme, hovoříme a nápady se jen sypou. Navzájem si radíme, každá z nás sype z rukávu to nejlepší ze své tvorby, je to obohacující záležitost,“ říká paní Anna.

Vánoční jarmark Blesku

 

Vyrábíte krásné, netradiční, zajímavé a kvalitní věci, okolí vám je chválí, vy jste na ně pyšní. Prostě to umíte… Nedostanete se ale mezi „velké hráče“ a na obří masové akce bez atmosféry nechcete? Na ty krásné, které mají smysl a jsou vám blízké, se pak pro nedostatek peněz na pronájem stánku nebo kvůli přetlaku zájemců neprobojujete? Blesk pro vás má řešení!

Kdy a kde?

29. 11. – 22. 12. 2019

Vždy pondělí až neděle 9:00 – 20:00

Obchodní dům Kotva (náměstíčko + 3. patro)

Vstup bude zdarma

Koho hledáme

Malé či začínající firmy, řemeslníky, maminky na mateřské, co rády vyrábí dárky pro své blízké, návrháře šperků, doplňků, kosmetiky, hraček. Ty, které baví péct cukroví a dobroty. Všechny, kteří doma na koleni vytvářejí originální věci. Od textilu až po potřeby pro mazlíčky. A hlavně ty, kteří by rádi své výrobky zkusili prodat!

Jak to bude fungovat?

Vy dostanete možnost pronajmout si za opravdu velmi rozumnou cenu prodejní pult vždy na dva dny (pondělí + úterý, nebo středa + čtvrtek), případně pak na celý víkend (pátek až neděle). A to za jedinečnou cenu!

Jak se přihlásit?

Pomocí registračního formuláře na www.blesk.cz/jarmark

Další dotazy pište na e-mail:eventy@cncenter.cz

Co nabízíme?

Unikátní možnost pronájmu prodejní plochy (pultu) o velikosti 180 x 80 cm v prostorách prvního Blesk Vánočního jarmarku (29. 11. – 22. 12. 2019) ve 3. patře OD Kotva, náměstí Republiky 8, Praha 1.

A bonus pro nejlepší...

Každý týden vybere redakce Blesku nejzajímavější prodejce a dá jim prostor představit sebe i své výrobky v největších a nejčtenějších novinách v Česku. Neváhejte a přihlaste se, dokud je ještě místo!

Ceník pronájmu prodejní plochy

PRACOVNÍ DNY (cena za 2 dny) ..........................3500 Kč bez DPH

VÍKENDY (cena za pá, so, ne) ......................... 6500 Kč bez DPH

Přívod elektřiny do 5 kW .....................................500 Kč bez DPH

Přívod elektřiny do 10 kW .................................1000 Kč bez DPH

Přívod elektřiny nad 10 kW ............................... 1500 Kč bez DPH

(ceny elektřiny platí vždy za celé 2 či 3 dny)