Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Neleží vám na půdě skrytý poklad? Tyto staré hračky stojí celé jmění!

Autor: btk - 
19. února 2024
05:00

Každý člověk sní o tom, že na půdě nalezne něco, co by ho jednoho dne mohlo učinit bohatým. K náhlému zbohatnutí však nepotřebujete sbírku starožitností. Podle odborníků mají některé hračky z 90. let hodnotu i několika milionů. Cenné jsou vyřazené panenky Barbie, kartičky pokémonů, ale i pistole Nerf. Kdo ví, možná i vy právě sedíte na zlatém dole z plastu.

Barbie

Po úspěchu filmu Barbie z minulého roku se zájem o panenky opět zvýšil. A nejcennější Barbie, která kdy byla vyrobena, se ve skutečnosti ani neprodávala v obchodech.

Barbie De Beers 40th Anniversary byla vyrobena v roce 1999 k výročí panenky a má obleček posázený 160 diamanty. Extravagantní panenka se prodala v exkluzivní aukci za neuvěřitelných 85 000 dolarů (asi 2 miliony korun).

Druhou nejcennější panenkou je brunetka Barbie Happy Holidays z roku 1997, jejíž jeden kus se prodal za rekordních 1201 dolarů (asi 28 000 korun). V současnosti se v aukci na eBay prodává zmíněná panenka za 3799 dolarů (téměř 90 000 korun), jelikož na krabici panenky je chybně uvedena barva jejích očí.

Karty Pokémonů

Karty Pokémonů byly v devadesátých letech naprostým základem každého správného teenagera. U některých zarytých sběratelů se ovšem tato posedlost ani s léty nevytratila. Vzácné karty Pokémonů se pravidelně prodávají za neuvěřitelné částky, například za kartu Charizarda z 1. edice zaplatíte v přepočtu asi 10 milionů korun. A to se ani nejedná o nejdražší kartičku. Na samém vrcholu je u sběratelů karta Pikachu Illustrator z roku 1998.

Této vzácné karty bylo vyrobeno pouze 39 kusů a byly uděleny vítězům japonské soutěže v ilustrování karet. Kartu vlastní také známý youtuber Jake Paul, který za ni zaplatil rekordních 6 000 000 dolarů (asi 141 milionů korun)

Pistole Nerf

Žádný seznam klasických hraček z 90. let by samozřejmě nebyl kompletní bez vodních pistolí a zbraní Nerf. Ať už střílely pěnové šipky nebo proud vody, byly tyto hračky snem každého dítěte a noční můrou každého rodiče. Hodnoty některých vodních pistolí se mohou vyšplhat i na 10 000 korun.

Pokud máte Ultimator Bazooka Rocket Blaster, můžete si vydělat až 16 tisíc korun. Tento blaster měl dostřel 90 metrů. Potíž byla v tom, že po výstřelu se šipka často ztratila, přičemž v balení byly pouhé dvě.

Nintendo

V 90. letech vedla tvrdá konkurence mezi společnostmi Sony, Nintendo, Sega a Atari k rozmachu videoherních technologií. Nároční sběratelé mají v hledáčku jen jedinou herní konzoli: Nintendo.

Konzole Nintendo tvoří všech 10 nejcennějších dnes prodávaných konzolí a mnohé z nich jsou za desetitisíce korun. Některé z nich mají vysokou cenovku i díky vzácným designům. Například Super Nintendo Super Metroid System se prodalo za 5280 dolarů (přes 100 000 korun), zatímco Nintendo 64 s motivem Donkey Konga má hodnotu 2182 dolarů (asi 47 000 korun).

Nejcennější konzolí je ovšem původní Nintendo 64, prodává se v přepočtu za 130 000 korun.

Akční figurky

Kromě inovací ve světě elektroniky se v 90. letech zrodila i další neméně důležitá věc, a to využití televizních reklam k prodeji hraček. Žádné franšíze se nepovedlo to, co dokázali autoři komiksové série Želvy Ninja (TMNT). Vzhledem k tomu, že dosud nejnovější celovečerní film byl uveden v minulém roce, hračky mají nyní vysokou hodnotu.

Cenovka figurek Želvy Ninja se může vyšplhat až na stovky tisíc korun.

Video  Lego slaví Světový den hraní: Souboj redakcí 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi