K tragickému incidentu, o kterém je řeč, došlo před několika málo lety při natáčení nízkorozpočtového filmu Rust, co vznikal v lokalitě u Santa Fe v Novém Mexiku. Hollywoodský herec Alec Baldwin, jenž byl zároveň i producentem tohoto westernu, při něm 21. října 2021 nešťastně vystřelil ze zbraně, o které mu bylo řečeno, že není nebezpečná. V pistoli byl však ostrý náboj a zasáhl jak kameramanku Halynu Hutchinsovou, tak režiséra Joela Souzu (48).

Zatímco režisér vyvázl pouze s postřeleným ramenem, kameramanka byla zasažena střelou do břicha... a svému vážnému zranění v nemocnici i přes snahu lékařů podlehla. Přestože v dubnu prokurátoři obvinění proti herci stáhli na základě důkazů, podle nichž kohoutek revolveru mohl být upravený tak, aby zbraň vystřelila, aniž by uživatel stiskl spoušť. Tím se totiž Baldwin hájil - byl skálopevně přesvědčený, že nic takového neudělal.

Video
Video se připravuje ...

Jak došlo k výstřelu Aleca Baldwina? Podívejte se na animaci nehody! Reuters

Nově oznámené obvinění však přišlo poté, co tým nezávislých forenzních expertů dospěl k jednoznačnému závěru, že herec při manévrování s revolverem musel při nácviku scény spoušť přece jen stisknout - jinak by ze zbraně střela vůbec nevyšla. Obžalobě z neúmyslného zabití čelí nejen Baldwin, ale také zbojířka Hannah Gutierrezová-Reedová (27). Jejím úkolem bylo totiž dohlížení na bezpečnost zbraní. Stejně jako Baldwin, i ona se cítí nevinná.

Fotogalerie
58 fotografií