První Striezelmarkt se v Drážďanech na Altmarku pořádal již v roce 1434. Jméno trhů je odvozeno od drážďanské štóly, která se zde během adventu peče. Štólu, stejně jako svařené víno a další pochoutky můžete samozřejmě ochutnat u jednotlivých stánků.

Kromě jídla si z trhů můžete odvézt i tradiční vyřezávané figurky, které vznikají na německé straně Krušných hor, výrobky z modrého plátna s lužickým vzorem, nebo ochranovské (moravské) hvězdy či neméně tradiční vánoční pyramidy.

Kromě toho si návštěvníci vánočních Drážďan mohou užít i řemeslný trh před slavným kostelem Frauenkirche a řadu dalších trhů napříč městem, včetně toho na vyhlášené ulici Prager straße.

Kdy se vánoční trhy v Drážďanech konají

Letošní vánoční trhy začínají 28. listopadu a budou trvat až do Štědrého dne. Stánky na většině míst jsou otevřené denně od deseti hodin ráno do devíti hodin večer. Výjimku tvoří Štědrý den, kdy se stánky definitivně zavřou již ve dvě hodiny odpoledne.

Jak se do Drážďan dostat autem a kde zaparkovat

Cesta z Prahy je jednoduchá stačí se vydat po dálnici D8 na německé hranice a následně po německé dálnici A17 až do Drážďan. Pro většinu obyvatel Česka je trasa stejná.

Z Karlovarska se vyplatí vydat se do Drážďan přes Chemnitz (Saskou Kamenici) a odkud jde pokračovat po německé dálnici A4 až do Drážďan. Z Liberce a části Krkonoš lze vyrazit přes Polsko a hraniční město Zhořelec na německou dálnici A4, která vede od polských hranic k Drážďanům.

Polská cesta je nejrychlejší i pro případné turisty z Ostravy a Slezska. Ti by se měli vydat k polské hranici a po dálnici A1 ke Katovicím. Zde je třeba odbočit na dálnici A4, která vede na německé hranice, kde na ni navazuje německá dálnice A4 vedoucí do Drážďan.

Napříč městem jde zaparkovat na řadě parkovišť nebo v podzemních garážích. Ceny za parkování jsou ovšem velmi rozdílné podle toho, jak blízko centru se parkoviště nachází. Město ovšem vychází řidičům vstříc. Na oficiálních stránkách je možné najít ceny, i aktuální počet volných míst na jednotlivých parkovištích.

Vánoční trhy v Drážďanech vlakem

Jediné přímé spojení s německými Drážďany jezdí z Prahy. Z ostatních částí republiky je tak třeba počítat s přestupem v hlavním městě. Cesta z Prahy pak zabere lehce přes dvě hodiny.

Zároveň není nutné se obávat, že by se člověk ve městě ztratil, poté, co vyjde z hlavního nádraží. Alktmarkt, kde se historické trhy konají je od vlakového nádraží vzdálený jen patnáct minut pěšky.

Video
Video se připravuje ...

Přípravy vánočních trhů jsou v Brně v plném proudu. Na snímku betlém a stánky na Dominikánské náměstí. Markéta Malá

Fotogalerie
22 fotografií