Dubrovník

Dubrovník neboli Perlu Jadranu v poslední době navštěvují hlavně fanoušci seriálu Hra o trůny. Pokud si toto unikátní město chcete užít naplno bez otravných front a davů turistů, naplánujte si sem výlet na podzim. Zažijete totiž jedinečnou atmosféru. Podzimní Chorvatsko má naprosto jinou atmosféru, než kterou známe z letních dovolených. V říjnu se zde teploty pohybují v rozmezí od 17 - 20 °C - prostě ideální počasí na procházky v úzkých a křivolakých uličkách Starého města. Vydejte se na krásné chráněné hradby, uvnitř kterých se nachází množství architektonických skvostů.

Dubrovník
Autor: Shutterstock

Krakov

Krakov je druhým nejlidnatějším městem Polska. Metropole ležící na řece Visle je považována za hlavní město polské kultury. Najdeme zde velké množství historických památek i parků. Od roku 1978 je v seznamu Světového dědictví UNESCO. Krakov je znám pro svou pestrou architekturou. Město si můžete prohlédnout pěšky a kromě ohromujícího množství historických památek narazíme i na řadu muzeí, divadel či uměleckých sbírek.

Krakov
Autor: pixabay

Lisabon

Rádi objevujete historii, nová jídla a zkoušíte nové zážitky? Pak je pro vás tato portugalská metropole učiněným rájem. Lisabon má 24 městkých částí, které nabízí nepřeberné množství lákadel a překvapení, která si užijete, ať už zavítáte na čtrnáct dní, týden nebo pouhý víkend. Kochat se památkami můžete, jakmile vystoupíte po cestě z letiště ze stanice metra Terreiro do Paço a po pár krocích se dostanete na Obchodním náměstí, které vás uchvátí svou dokonalostí a jezdouckou sochou krále Josefa I. Příjemný je pak i výšlap uličkami do dvorany s pozůstatky hradu Svatého Jiří.

Lisabon
Autor: Shutterstock

Budapešť

Hlavní město Maďarská má opravdu vše - jedinečné termální lázně, výbornou kuchyni, divoký noční život i nezapomenutelné kulturní zážitky festivaly... Dominantou Budapešti je budova Parlamentu u Dunaje, která je třetí největší stavbou svého druhu na světě. Andrássyho třídu lemují restaurace, kavárny, divadla i Státní opera. A právě budova opery je nejen úchvatná svým neorenesančním vzhledem, ale také uměleckým repertoárem. V Budapešti jste za pár hodin a celý výlet nevyjde vůbec draho.

Budapešť
Autor: pixabay

Jak platit v cizině?

Pokud si nechcete kazit výlet hledáním nejvýhodnějšího kurzu a následnou návštěvou směnárny, jednoduše v zahraničí plaťte kartou nebo si hotovost vyberte v místním bankomatu. Že se obáváte zbytečných poplaků? Pokud si pořídíte správnou platební katu, můžete platit a vybírat s minimálními nebo nulovými poplatky – u nás i v cizině. Řada lidí na dovolenou vyráží s kartou mBank Svět, která ve srovnání s konkurenčními produkty nabízí cestovatelům nejvýhodnější podmínky.