Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tipy na víkend: Týden vědy, krampusové v ulicích a mimořádné prohlídky paláců v Praze

/
  • Vyberte si některý z výletů a vyrazte za zábavou a pozáním.
    14. listopadu 2019 ● 16:59

    Neseďte doma a nekoukejte se jen na televizi nebo z okna! Vyrazte ven, do přírody, za poznáním! Pokud nevíte kam vyrazit, nechte se inspirovat našimi tipy! Tipy na víkend byly vypracovány ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Sobota a neděle bude příjemná. Oblohu čekejte polojasnou a rtuť teploměru ukáže až 13 stupňů.

  • 1.

    Divadelní noc

    Noc divadel, která se uskuteční v sobotu, nabízí nevšední zážitky, jako jsou workshopy pro děti i dospělé, prohlídky divadelních zákulisí, diskuze s herci, scénografy a režiséry a další divadelních setkání, které v běžném programu nenajdete. Zúčastněná divadla najdete ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 2.

    Týden vědy

    Týden vědy a techniky Akademie věd ČR, největší vědecký festival u nás, vyvrcholí v neděli. Zahrnuje přednášky, výstavy, akce na pracovištích, dokumentární filmy, workshopy, vědecké kavárny a mnohé další aktivity napříč celou republikou i všemi vědeckými obory. Program najdete ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 3.

    Revoluce na fasádě

    Videoprojekce na historickou budovu Národního muzea v Praze připomene 30. výročí sametové revoluce. Uskuteční se v neděli 17. listopadu a nabídne průřez československými dějinami, kterým Národní muzeum jako tichý svědek přihlíželo.

    víkendové tipy
    Autor: Blesk:david malik

  • 4.

    Do Jeleního příkopu

    O víkendu se můžete projít Jelením příkopem v Praze. Projdete oceňovaným Pleskotovým tunelem skrz Prašný most či vidět pozůstatky medvědince, který byl postaven ve 20. letech minulého století pro medvědy, jež dostal darem prezident T. G. Masaryk. Přístup na prohlídku bude z Klárova přírodní stezkou vedoucí ve stráni mezi ulicemi Chotkova a Na Opyši, trasa dovede návštěvníky k východu z horního Jeleního příkopu na Novém světě v ulici U Brusnice. Příkop je jinak dlouhodobě uzavřen kvůli stavebním pracím. Více čtěte ZDE

    Jelení příkop se na dva víkendy otevře veřejnosti.
    Autor: Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

  • 5.

    Pohlédněte z Masarykovy terasy

    Výjimečná nedělní prohlídka Hrzánského paláce v Praze zahrnuje Gobelínový sál, který část loňského roku sloužil jako náhradní jednací sál vlády, Strahovský salonek, pracovnou předsedy vlády, výstavy Můj stát a Symboly republiky či výhled z terasy, který si oblíbil i Tomáš Garrigue Masaryk. Poslední komentovaná prohlídka se koná od 16 hodin.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 6.

    Lichtenštejnský palác s dary

    Úřad vlády ČR při příležitosti oslav 30. výročí sametové revoluce veřejnosti Lichtenštejnský palác na pražské Kampě. Uvidíte reprezentační prostory i výstavu darů, které si premiér Babiš přivezl ze zahraničních cest. Prohlídky se konají v neděli v době od 9 do 17 hodin.

  • 7.

    Do Národní galerie

    Expozice ve Veletržním, Salmovském a Schwarzenberském paláci a v Klášteře sv. Anežky České, tedy v budovách Národní galerie v Praze, si můžete v neděli prohlédnout zdarma. Připraven je i bohatý doprovodný program

    Národí galerie pořádá Den otevřených dveří.
    Autor: Eva Fornálová

  • 8.

    Svatý Martin přijede i tento víkend

    *Praha – v Národním zemědělském muzeu se v sobotu koná další ročník Letenské husy. Bude se koštovat víno, jíst pečená husička, pro děti je připraveno divadélko, vyhrávat bude cimbálovka a muzeum si můžete samozřejmě i prohlédnout.

    *Hořiněves - jarmark, svatomartinské vína, husí hody a mnoho dalšího čekají na návštěvníky sobotního vítání sv. Martina

    *Hustopeče - ve velkém stanu na náměstí ochutnáte v sobotu od 10 hodin svatomartinská vína a husy v doprovodu cimbálové muziky. V 11.11 hod. zazní z oken hustopečské radnice slavnostní famfáry, které ohlásí příjezd sv. Martina s družinou.

    *Velká Bystřice – v sobotu v 17 hodin vyjde z nádvoří školy lampiónový průvod v čele se svatým Martinem na koni a s doprovodem ohňových žonglérů. Po příchodu na náměstí bude následovat v amfiteátru zámku představení a ohňová show. Program s jarmarkem ale začíná už od 15 hodin.

    *Bílovec - řemeslné výrobky, kovářská dílna, ochutnávka svatomartinského pečiva, hudební vystoupení, kreativní dílna a od 17 hodin lampionový průvod se sv. Martinem si užijete v neděli

    *Frenštát pod Radhoštěm – v sobotu v 10 hodin přijede družina svatého Martina, vyhlašovat se bude nejlepší recept na svatomartinskou husu, zahraje cimbálovka a trhy potrvají až do odpoledne.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 9.

    Pochod krampusů

    Průvod čertů, démonů a pekelných bytostí v Jihlavě se koná v sobotu pochod obávaných pekelníků. Program vypukne v 18.15 hodin ohnivou show, na kterou naváže průvod čtyř skupin čertů a skoro 50 krampusů s maskami.

    Video
    Video se připravuje ...

    Fantazii při tvorbě masek krampušáků se meze nekladou. Zdeněk Matyáš

  • 10.

    Napoleon v Brně

    První akce připomínající bitvu u Slavkova se odehraje už v sobotu od 17 hodin a připomene příjezd císaře Napoleona do Brna, kde se také ubytoval. Můžete se těšit na historický průvod centrem města, na vybrané dobové speciality a také na zajímavou podívanou. Uvidíte unikátní videomapping promítaný v prostorách Biskupského dvora a můžete se zúčastnit pietního aktu v katedrále sv. Petra a Pavla.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 11.

    Vánoce v Polabí

    Chalupy v areálu skanzenu v Přerově nad Labem ožijí do konce roku vánočními lidovými zvyky. Scény ze života našich předků v interiérech všech chalup předvádějí starobylé zvyky a obyčeje v čase adventu a v období od vánočních svátků do Tří králů. Jsou tu starodávné přástky a dračky, barborky a lucky, mikulášské obchůzky s nadílkou, předvánoční trhy a příprava na vánoce v lidové kuchyni, Štědrý den se všemi věštbami a pověrami i koledy a koledování ve vánočním čase. Nasát atmosféru vánoc můžete do konce roku.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 12.

    Výstava hlavolamů

    Už jen do neděle je přístupná všem fanouškům hlavolamů interaktivní výstava v Letohrádku Mitrovských v Brně. Každý si tu může vyzkoušet, jak mu to myslí a potrápit svůj mozek. K vidění a rozluštění jsou nejstarší hlavolamy světa například Ramsesova hvězda, Dürerův čtverec, mosty v Königsbergu, první křížovka s původním zněním, ale i klasické „retrohlavolamy“ jako Rubikova kostka, Rubikův had (Twist), Babylonská věž a další. Dřevěné, kovové, plastové, velké nebo třeba do kapsy – celkem přes 120 exponátů ke zhlédnutí a z nich zhruba jednu třetinu si návštěvníci budou moct vyzkoušet.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 13.

    Svět kostiček

    Putovní výstava nabídne největší sbírku továrních setů a alternativních modelů edice Lego Technic. Uvidíte i modely zvířat, aut, postav… Součástí výstavy bude i dětská herna s dvěma herními zónami. Hravá výstava je otevřená denně od soboty do 27. listopadu v Alternativě - Kulturním institutu ve Zlíně.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 14.

    Drákula a ti druzí

    Pohlédnout do tváří Drákuly a dalších upírů můžete až do 20. prosince na výstavě Drákula a ti druzí v podzemí zámku v Uherském Ostrohu. Dozvíte se o tajemném osudu jihočeská kněžny Eleonory Amálie ze Schwarzenbergu, seznámíte se s Alžbětou Báthory, známou jako Čachtická paní, která se ráda koupala v krvi svých obětí. Na výstavě se objeví také Karlštejnská paní Kateřina Bechyňová z Komárova, která v polovině 16. století umučila nejméně 14 poddaných. Dále se seznámíte s vlkodlakem – bestií z Gévaudanu, nebo s věhlasným upírobijcem van Helsingem. Expozice skrývá také několik pohyblivých obrazů, které v sobě ukrývají krvelačné bestie.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 15.

    Tutanchamon na vlastní oči

    Vydejte se na cestu časem a od Théb po Údolí králů objevujte stopy egyptské civilizace na výstavě Tutanchamon RealExperience o životě a době faraona v pražském Národním muzeu. Čekají vás desítky exponátů, tajuplná atmosféra starého Egypta a fascinující multimediální součást expozice, která umožňuje návštěvníkovi doslova vplout do proudu času a projít věčností, kterou se dle legend měl ubírat samotný vládce. Provedením se výstava odlišuje od všeho, co bylo dosud v Česku k vidění. Výstava potrvá do konce ledna příštího roku.Více čtěte ZDE

    V prostorách Národního muzea se zabydlel starověký Egypt.
    Autor: Blesk

Články odjinud

Dnešní horoskopy