1. Východní Timor

Východní Timor naleznete na ostrově Timor, který dnes sdílí právě s Indonésií, od které se po dlouholetých konfliktech odtrhl . Zemi ročně navštíví jen pár tisíc lidí, a tak si můžete být jisti, že si odpočinete od nepříjemných davů turistů. Pokud tedy opustíte hlavní město Dili! Vydat se můžete na nejvyšší horu Ramelau nebo na ostrov Jaco Island. Na ostrově Jaco na úplném východním konci země si užijete nádherné opuštěné pláže a skvělé šnorchlování. Velkým zážitkem je také navštívit odlehlé vesničky v horách a poznat Východní Timořany, kteří jsou pohostinní a mají radost za každou zahraniční návštěvu.

 

Autor: Shutterstock

2. Albánie

Při výletu do Albánie objevíte prázdné písčitépláže i úchvatné divoké hory. V této zemi je i poměrně levno oproti těm evropským s výjimkou centra Tirany, což je hlavní město. V dalších historických městech se setkáte s mnoha kostely, pevnostmi a zříceninami, které se v Albánii mísí se zajímavými stavbami a vojenskými bunkry. V albánských vesničkách zase narazíte na spoustu starých tradic. V těchto vesnicích to mnohdy vypadá, jakoby se tam zastavil čas. Co se týče pláží, tak ty nejhezčí naleznete na jihu, který se podobá sousednímu Řecku.

 

Autor: Shutterstock

3. Astana

Astana je hlavní město Kazachstánu a v posledním desetiletí si prošlo nevídanou modernizací, je to doslova fata morgána uprostřed kazašské stepi. Zdejší megalomanské budovy nabízí srovnání s Dubají. Podobně jako Petrohrad, Washington D.C., nebo Canberra, i Astana jako hlavní město byla vybudována uměle. Co jí však od všech ostatních měst světa odlišuje, je závratná rychlost její proměny. Večer se znablýskaného centra vytratí lidé a člověk se pak prochází mezi nádherně osvětlenými budovami úplně osamocen. Pokud byste přeci jen chtěli cítit okolní ruch, tak se zajděte podívat do obchodního centra, které čiší životem až do pozdních hodin. A jestli odtamtud nehodláte odejít z prázdnýma rukama, tak si nezapomeňte platební kartu, která si neúčtuje vysoké poplatky za platbu v zahraničí. Nákup by se vám totiž mohl výrazně prodražit.

 

Autor: Shutterstock

4. Kyrgyzstán

Další destinace, ve které se vyhnete hordě turistů a v některých částech možná nepotkáte ani živáčka. Jedná se o poměrně neznámý středoasijský stát s krásnou přírodou, jezery, řekami a vysokými horami. Přibližně 40 % území se nachází v nadmořské výšce nad 3000 metrů, takže se můžete těšit na parádní výhledy, které vám seberou dech. Co se týče kultury, tak je severní část spíše ruská a jižní muslimská. Stále ale platí, že sem lidé jezdí za přírodou, a ne památkami, moc jich zde zkrátka není. Pokud jste zvyklí na pohyb v horách, rádi fotíte a vyhýbáte se masám lidí, doporučujeme Kyrgyzstán všemi deseti!

Autor: Shutterstock