Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslanci jdou po dvou měsících do práce. Čeká na ně „rodičák“ i žaloba na Zemana

Autor: Jakub Veinlich - 
10. září 2019
05:30

Dva měsíce prázdnin. Tak dlouhé volno si dopřáli poslanci mimo hlavní jednací sál Sněmovny. I když politicky klidné léto vůbec nebylo, poslanecké lavice zely prázdnotou. Během letního volna ale prošly drobnou rekonstrukcí. Poprvé po prázdninách do nich usednout zákonodárci už dnes odpoledne. Hřebem nadcházející schůze přitom bude projednávání ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana.

„Konstatuji, že tímto jsme projednali stanovený pořad 33. schůze Poslanecké sněmovny, protože nám nezbývají žádné body, a já ji tímto končím. Děkuji všem za účast. Uvidíme se snad až po prázdninách. Přeji příjemné léto,“ ukončil téměř před dvěma měsíci, tedy 12. července, poslední schůzi poslanců místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti).

Stejně jako žáci a studenti základních a středních škol užívali léta plnými doušky, i Sněmovna – tedy hlavně její hlavní jednací sál, zela dva měsíce prázdnotou. Přesněji řečeno, nezasedali v něm na jednání poslanci. Jejich horlivá jednání ale vystřídaly zvuky vrtaček, odér lepidel a barev i štuku. Během letního volna se totiž Sněmovnou „prohnala“ uklízecí a údržbová četa.

„Opravuje se vše, co se opravit dá,“ řekl ve Sněmovně Blesk Zprávám mezi vystěhovaným nábytkem, který se hromadil ve foyer jednacího sálu, ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch.

Důkladnou údržbou prošel i lustr

Údržbou tak prošly nejen koberce, malovaly se lavice, ale došlo i na lustr ve Státních aktech, kterého se téměř nikdo nedotkl dlouhých třicet let.

Sundali jsme veškeré skleněné tyče, předělávají se uchycení, lišty, dodělávala se chybějící skla a dojde ke kompletní výměně elektriky a žárovek,“ popsala průběh restaurátorských prací dcera autora osvětlení Petra Procházková.

Video  Poslanci si užívají prázdnin, za stovky tisíc jim opravují Sněmovnu. Co budou mít nové?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Teď se ale vše musí vrátit do normálu, ve 14 hodin v úterý začne další schůze Sněmovny, v tomto volebním období už s pořadovým číslem 34.

„Čekají nás zákony, které nám vrátil Senát, které zamítl, čeká nás návrh senátní žaloby na prezidenta republiky a postupně stále přicházejí další zákony, takže zatím ani pořádně ještě nevím, co bude na programu schůze,“ řekl během letní přestávky Blesk Zprávám v rozhovoru předseda Sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO.

Vondráček: Manko narůstá jako v každém období

Nakonec mají poslanci v návrhu programu 316 bodů, se kterými se musí nějak vypořádat. Vondráček sám přiznal, že ani při sebelepší vůli se ale s takovým množstvím zákonů, návrhů smluv, dohod a dalších předkládaných věcí nemohou poslanci do konce roku vypořádat.

„Určitě ne. Je to stejné jako v každém volebním období, kdy to manko narůstá. A to i kvůli různým mimořádným schůzím. Parlament je od francouzského slova mluvit – ovšem díky našemu jednacímu řádu je to často na úkor projednávaných zákonů,“ přiznal šéf poslanců.

Není proto vyloučené, že se i kvůli tomu bude měnit jednací řád Sněmovny, který by měl upravit průběh pauz na jednání jednotlivých klubů (v tomto volebním období jich je devět a každý má nárok na dvouhodinovou přestávku, pozn. red.) a dost možná se sáhne i na délku vystoupení jednotlivých poslanců.

Vyšší rodičovská i žaloba na prezidenta Zemana

Během následujících jednacích dnů by se měli poslanci dostat například k evergreenu posledních let, kterým je zákon o rozšíření elektronické evidenci tržeb, o snížení platů pro politiky, kteří jsou zároveň poslanci či senátory a zastupiteli měst nebo krajů, o navýšení důchodů nebo také o zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun.

„Zlatým hřebem“ stávající schůze by mělo ale být projednávání ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana, které poslal do Sněmovny Senát.

Žalobu by měli poslanci projednat ve čtvrtek 26. září. Její tvůrci prezidentovi vyčítají celkem osm skutků. Od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou. Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost a odmítl tvrzení, že by jeho kroky byly v rozporu s ústavou.  

Aby se ústavní žaloba dostala k Ústavnímu soudu, musela by ji podpořit alespoň třípětinová většina všech poslanců, tedy alespoň 120 z 200. Vzhledem k rozložení sil ve Sněmovně to není pravděpodobné.

„Jak říkám, myslím, že je ta žaloba účelová, má přispět k tomu, aby se prezident opět propíral na veřejnosti za věci, které se staly v minulém období. Je určitě i spousta lidí, kteří si k tomu budou chtít něco říct, ale obecně bych byl strašně rád, abychom se bavili především v té právní rovině, protože na té bychom dokázali předvést, že to, co nám sem senátoři poslali, je opravdu slabé. Myslím, že si v tom trochu vyřizovali své účty,“ zhodnotil žalobu předseda Sněmovny Vondráček.

Video  Vondráček: Žaloba na Zemana je účelová. Přijdou poslanci o čas na řečnění?  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Kdyby se žaloba týkala pouze nečinnosti pana prezidenta ve věci odvolání ministra kultury (Antonína Staňka), tak já jsem přesvědčen, že tam to je jasně mimo ústavu,“ řekl na konci července, těsně před koncem vládního dohadování okolo ministra kultury předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček. Podle něj by zákonodárci za ČSSD v Senátu i Sněmovně takovou žalobu podpořili.

Výčet, který je teď ale ve Sněmovně připravený, zřejmě sociální demokraté nepodpoří a to i z toho důvodu, že Zeman nakonec šéfa kultury vyměnil a řada argumentů sahá podle Hamáčka ještě i do minulého volebního období Miloše Zemana. Proti žalobě se staví ANO a SPD i KSČM. Naopak opoziční ODS, Piráti i KDU-ČSL, STAN a TOP 09 jsou pro její přijetí.

K rozhodnutí musí dolní komora dospět do 30. října, do tří měsíců ode dne, kdy žalobu ze Senátu dostala. Pokud by Sněmovna v termínu nerozhodla, znamenalo by to, že souhlas nedala.

V Senátu žalobu podpořila většina hlasujících

Senát jednal o žalobě neveřejně, jak stanoví zákon. Pro návrh hlasovalo 48 ze 75 přítomných senátorů, potřeba bylo nejméně 45 hlasů. Proti bylo 20 senátorů, sedm se hlasování zdrželo.

Schůze Sněmovny začne v úterý ve 14 hodin po zasedání a tiskových konferencích jednotlivých poslaneckých klubů. Trvat bude dva týdny s týdenní přestávkou na jednání výborů. Mimochodem, do vládní lavice se před poslance vrátí staronový kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Po čase vymění lavici ministra zahraničí za křeslo na konci ministerské řady, kde sedává šéf resortu kultury. 

horaIysa ( 10. září 2019 20:36 )

Hujere, tenhle houslista je bez pomlčky. Ten je OK.

housIista ( 10. září 2019 18:54 )

to retardovadné hradní individuum se dá ještě nejak urazit?

housIista ( 10. září 2019 18:20 )

já su tak šťastný, že si dělám do kalhot jako Eman!!!

housIista ( 10. září 2019 15:50 )

Chuj se Zemanem a Babišem

horaIysa ( 10. září 2019 14:54 )

Ty pomlčkovej pitomče, kdy začneš klonovat sám sebe? Nebo už to za tebe někdo udělal?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa