Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci si užívají prázdnin, za stovky tisíc jim opravují Sněmovnu. Co budou mít nové?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
8. srpna 2019
05:45

Poslance vystřídali ve Sněmovně řemeslníci a restaurátoři. Během letních prázdnin projde v Malostranských palácích opravou vše, co poslanci během schůzování za rok opotřebují. Opravené jsou nejen lavice zákonodárců, ale také například část vzácného stropu v hlavním jednacím sále dolní komory Parlamentu. Poprvé po třiceti letech prochází údržbou také speciálně vyrobené osvětlení a nový plášť dostávají také fasády poslaneckých budov. Opravy mají vyjít na stovky tisíc korun. 

„Opravuje se vše, co se opravit dá,“ řekl ve Sněmovně Blesk Zprávám mezi vystěhovaným nábytkem, který se hromadí ve foyer jednacího sálu, ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch.

Po chodbách dolní komory Parlamentu se teď místo poslankyň a poslanců pohybují restaurátoři, opraváři, lakýrníci i čističi koberců nebo malíři. „Probíhají tu drobné práce, jako například opravy dřevěných částí, opravy zdí, malování, čištění a výměna koberců, oprava kamenných prvků, a to vše pod dohledem památkářů,“ doplnil Žamboch.  

Lakýrníci se vrhli například i na opravu poslaneckých lavic – které se opotřebují během mnohdy nekončících diskusí nad zákony, které poslanci schvalují. „Některé jsou ještě původní z konce 19. století, jsou každoročně opravovány, občas se musí něco vybrousit, zalakovat, namořit, nebo přišroubovat,“ popsal práce řemeslníků přímo v sále ředitel tiskového odboru Sněmovny.

Jen zřídkakdy je k vidění přímo v jednacím sále také lešení. Tentokrát bylo potřeba k velmi jemné opravě části stropu nad novinářskou galerií, odkud štáby snímají záběry ze Sněmovny a pořizují fotografie. Do budovy totiž stropem začínalo zatékat – i tady se podepsalo stáří.

Údržba světel po 30 letech

Nábytek ale musel zmizet také z přilehlých prostor jednacího sálu – takzvaných státních akt, kde mají poslanci během schůzí Sněmovny zázemí a kde se scházejí také k různým schůzkám a poradám. Jindy útulný prostor je dnes prázdný, obehnaný lešením a bez přívodu elektřiny. Důvod?

Údržbou a opravou prochází i původní osvětlení, na které nikdo nesáhl téměř celých třicet let, co tu Sněmovna sídlí.

Rekonstrukcí a údržbou prochází také světla ve Státních aktech Poslanecké sněmovny. Poprvé po 30 letech. Rekonstrukcí a údržbou prochází také světla ve Státních aktech Poslanecké sněmovny. Poprvé po 30 letech. | PSP ČR

„V době, kdy tu vznikla Sněmovna, se otevřel i tento prostor, byl osazen originálním osvětlovacím systémem, což je originál českých sklářů, a od té doby se na to nesáhlo,“ popsal historii mohutného osvětlení Žamboch.

Soutěž před uměleckou komisí za minulého režimu vyhrál věhlasný český sklář Vladimír Procházka. S rekonstrukcí a údržbou mu pomáhá dnes ve Sněmovně se silikonem v ruce i jeho dcera Petra. „Sundali jsme veškeré skleněné tyče, předělávají se uchycení, lišty, dodělávala se chybějící skla a dojde ke kompletní výměně elektriky a žárovek,“ popsala Procházková postup prací.

Ručně vyrobených tyčí je dohromady 1887. Autoři si kvůli složitému systému umístění museli vyrobit speciální dřevěné krabice, tyče popsali, aby mohli opět každou vrátit na své místo.

„Ze světel odvrtáváme sádru, která byla v některých částech, a teď se doplňuje silikonem,“ popsal údržbu.

Video  Poslanci si užívají prázdnin, za stovky tisíc jim opravují Sněmovnu. Co budou mít nové?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Poslanci prý poznají změnu okamžitě. Světla budou totiž vyčištěná a navíc budou mít nové žárovky a v místnosti budou také nová zrcadla, která budou světlo výrazněji v prostoru odrážet.

Hlavní práce ve Sněmovně musí skončit do 10. září, kdy začne další schůze poslanců. Údržbou ale prochází také plášť dolní komory. Budovy budou mít novou fasádu, která má rozzářit malostranské uličky.

Lešení u Babiše

Lešení už zdobí skoro dva roky také úřad vlády. A to kvůli opravám fasády, střechy, nebo výměně oken. Loni musel na čas dočasně opustit úřad vlády i premiér Andrej Babiš, který úřadoval po nezbytně nutnou dobu v Hrzánském paláci na Hradčanském náměstí.

„Rekonstrukce probíhá dle harmonogramu. Aktuálně probíhají současně práce na dvou posledních milnících celkem tři. Prostor před hlavním vstupem by měl být z důvodu opravy fasády a výměny oken uzavřený do listopadu tohoto roku. Práce probíhají pod dohledem Národního památkového úřadu a žádné mimořádnosti nebo zvláštnosti v těchto etapách nalezeny nebyly,“ řekl Blesk Zprávám ředitel tiskového odboru Úřadu vlády Vladimír Vořechovský s tím, že rekonstrukce Strakovy akademie má skončit podle plánu na jaře roku 2020.

havran2 ( 8. srpna 2019 10:21 )

Žijí si tady jak prasata vžitě ! ! !

havran2 ( 8. srpna 2019 07:26 )

V Česku si páni poslanci a senátoři vládnou a proto se zbývající lid žije od 10 k 5 ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa