Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Promění se Notre-Dame v „zelenou“ katedrálu? Včelín za věž a místo střechy skleník

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
27. dubna 2019
14:00

Francouzští architekti ze Studia NAB odhalili svůj návrh pro rekonstrukci vyhořelé pařížské katedrály Notre-Dame. Jejich design zahrnuje celoskleněnou střechu zaplněnou rostlinami a zničenou úzkou věžičku, tzv. sanktusník, plánují nahradit včelínem. Architekti uvedli, že svým návrhem chtěli složit poctu všemu, co je v přírodě důležité, napsal deník Daily Mail.

Katedrála při požáru, který vypukl v pondělí 15. dubna a který se hasičům podařilo zcela uhasit až v úterý dopoledne, přišla o střechu, krovy a věžičku. Škodu způsobil nejen oheň, ale i voda. Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil, že pařížská dominanta bude znovu postavena a bude ještě krásnější.

O podobě úzké věžičky rozhoduje mezinárodní soutěž, kterou vyhlásil premiér Édouard Philippe, tisíce lidí však v rámci petic požadují obnovení katedrály v jejím původním vzhledu.

Projekt Studia NAB, jehož architekti chtějí střechu vyhořelé Notre-Dame proměnit ve skleník a zřícenou vížku ve včelín. Projekt Studia NAB, jehož architekti chtějí střechu vyhořelé Notre-Dame proměnit ve skleník a zřícenou vížku ve včelín. | reprofoto/studioNAB

Včely z katedrály by našly nový domov

Phillipe si přeje, aby katedrála reflektovala „problémy našeho času“. Přání premiéra vyslyšelo Studio NAB, jejich projekt má ukazovat na to, co je v přírodě nejdůležitější. Místo sanktusníku například architekti navrhují zbudovat včelín a ze střechy udělat skleník. Ve včelínu by bylo zhruba 180 tisíc včel, které přežily požár.

Na webových stránkách studia se objevily první snímky jejich designu. Střechu má tvořit zlatá ocelová konstrukce se skleněnými panely, uvnitř by byly řady květináčů, postavených z ohořelého dřeva, s rostlinami. Architekti si představují, že by místo sloužilo jako vzdělávací středisko, ve kterém by se lidé scházeli a učili se o zahradnictví a městském zemědělství.

Obnova Notre-Dame i francouzských hodnot

Architekti Studia NAB ve svém prohlášení uvedli, že chtěli přetvořit Notre-Dame tak, aby představovala environmentální, vzdělávací a sociální integraci. „Ochrana živých, znovu představení biodiverzity, vzdělávání a socializace jsou všechno symboly a hodnoty Francie, které tímto projektem můžeme propagovat.

Přípravné práce pro rekonstrukci katedrály, která bude celkem trvat pět až šest let, už začaly. Za nejpravděpodobnější příčinu vzplanutí chrámu vyšetřovatelé považují zkrat na elektrickém vedení, přestože se ukázalo, že lešenáři, kteří se podíleli na opravách probíhajících na Notre-Dame, porušovali zákaz kouření a na stavbě kouřili.

 

Ruda_uderka ( 27. dubna 2019 16:40 )

Takových blbin vymyslím tucet za deset minut.

Zobrazit celou diskusi