Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záchrana za pět dvanáct: Do kolapsu Notre-Dame zbývaly minuty, naději ztráceli i hasiči

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. dubna 2019
10:40

Pondělní požár pařížské katedrály Notre-Dame se zatajeným dechem sledoval celý svět, hasiči souboj s ohněm nakonec vyhráli a historický monument byl zachráněn. Podle francouzských úřadů se ale inferno podařilo zkrotit na poslední chvíli. Dominantu Paříže od naprostého kolapsu dělilo zhruba 15 až 30 minut. Notre-Dame přišla o střechu, prostřední úzkou věžičku, tzv. sanktusník, a část klenby. Šok a zármutek vystřídala solidarita lidí včetně těch nejbohatších, kteří začali sbírat peníze na obnovu katedrály. Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil, že Notre-Dame znovu postaví a bude ještě krásnější. Rekonstrukci chce stihnout do pěti let, přestože odborníci varovali, že může trvat i několik desetiletí, napsal deník The Guardian.

Požár katedrály vypukl v pondělí krátce před sedmou večer u paty úzké věžičky, na místo se rychle sjeli hasiči. Nejprve museli přijít s nejlepší taktikou, jak rychle šířící se oheň zlikvidovat a nepoškodit budovu. Situaci komplikoval hlavně nedostatek místa pro techniku, hasiči se svěřili s tím, že i oni částečně ztráceli naději, že si jim podaří katedrálu zachránit. Po 15 hodinách požár uhasili.

Záchrana Notre-Dame na poslední chvíli

Úřady odhalily, že chybělo jen několik minut a Notre-Dame by byla zcela zničená. Prokuratura požár vyšetřuje jako nehodu, oheň prý vznikl neúmyslně. Policie vyslýchá všechny dělníky ze stavby, která na katedrále probíhala. Jean-Michel Leniaud z francouzského Národního památkového ústavu se domnívá, že „to, co se stalo, se stát muselo“. „Příčinou katastrofy je nedostatečná údržba a péče o budovu,“ prohlásil Leniaud.

Video  Ničivý požár Notre-Dame. Záběry padající věže i propadající se střechy  - reuters
Video se připravuje ...

Z požáru tak vlastně obvinil stát, kterému Notre-Dame patří, katedrála je neustálým předmětem sporů vlády a pařížské arcidiecéze, které se přou o to, kdo má financovat opravy památky.

Nyní se shromažďují peníze potřebné na rozsáhlou rekonstrukci vyhořelé budovy, do sbírek se zapojují bohatí i chudí, Francouzi i cizinci, včetně Čechů. Obrovské obnosy poskytli francouzští miliardáři, včera vybraná částka čítala 16,6 miliardy korun.

Macron slibuje bleskurychlou opravu

Prezident Macron se zavázal tím, že opravy začnou okamžitě a že sezve nejlepší restaurátory, stavbaře a odborníky na světě. Notre-Dame podle jeho slov „bude ještě krásnější, než kdy předtím“. Nejvíce však šokovalo jeho prohlášení, že se to všechno má stihnout do pěti let. „Zvládneme to, po čase těžkých zkoušek, přišel čas reflexe, který vystřídá doba činů,“ dodal Macron.

Policie a hasiči ještě dnes a částečně i zítra hlídkují na požářišti, katedrálu již prozkoumali také statici a architekti. „Celkově se konstrukce drží dobře, ale identifikovali jsme některá zranitelná místa, týká se to zejména kleneb,“ oznámil náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuňez. Architekti však poukázali na tři velké díry v konstrukci, a to v oblasti, kde stála věžička a v transeptu, tedy příčné lodi.

Komplikace při rekonstrukci

Opravy pařížské katedrály Notre-Dame by mohl zkomplikovat nedostatek kvalifikovaných řemeslníků - tesařů, pokrývačů nebo kameníků. Agentuře AFP to řekl Jean-Claude Bellanger, představitel francouzského sdružení řemeslníků a výrobců, které zajišťuje výchovu učňů.

„Kvůli rekonstrukci je potřeba, abychom od září získali do učení 100 kameníků, 150 tesařů a 200 pokrývačů,“ uvedl Bellanger po setkání s ministryní práce Muriel Pénicaudovou před dnešním jednáním prezidenta Macrona s vládou o renovaci chrámu.

Mladí nemají zájem o řemesla

Potíž je podle Bellangera v tom, že řemesla jsou málo oceňovaná a mladé lidi nelákají. „Máme firmy, které jsou pro rekonstrukci plně kompetentní, ale krutě nám pro tato řemesla chybějí mladí,“ dodal Bellanger. Pokud se podle něj situace nezlepší, hrozí, že prioritu dostane Notre-Dame, ale stane se tak na úkor ostatních stavenišť. Kromě tesařů, pokrývačů a kameníků budou pro renovaci katedrály nezbytní také skláři, umělečtí truhláři a pozlacovači, napsal list Le Parisien.

Zachráněné artefakty

Z hořící katedrály se naštěstí podařilo zachránit některé cenné umělecké a liturgické předměty, jako například Kristovu trnovou korunu, měděného kohouta, jenž zdobil špičku štíhlé věže nad chrámovou lodí a obsahoval relikvie svatého Diviše a svaté Jenovéfy, nebo i rozetová vitrážová okna. Přesný rozsah škod, jak na budově, tak na uměleckých dílech, bude znám, až katedrálu pečlivě projdou odborníci.

 

kamca25 ( 17. dubna 2019 15:09 )

Kdyby si tam nepoušteli ty imigranty, tak se to nikdy nestane! Zachvili se to stane i v česku

vihor ( 17. dubna 2019 12:55 )

Já bych právě řekl, že tu střechu možná inženýři z Východu opravovali. A teď Macron se svým mediálním týmem vymýšlí, jak národu vysvětlit, že to nepodpálili schválně.

Kolobrnda ( 17. dubna 2019 12:39 )

A za další. Dočetl jsem se že za poslední rok shorelo 1000 kostelů a v posledním měsíci 22... Není to divné? Zmiňuje se o tom i Krainová na Instagramu...

majojo ( 17. dubna 2019 12:15 )

V tomhle by mohli pomoci Francouzům řemeslníci z Východu, ne cpát jim miliardy, které sami nemají (nemáme). Tady a ousek dál totiž tahle řemesla nevymřela, ba mnohda se středověkými způsoby běžně staví dodnes.

Kolobrnda ( 17. dubna 2019 11:45 )

Makaron je slizký a falešný červ, jak tohle mohlo zvítězit ve volbách? Frantici to jste pos Ra li

Zobrazit celou diskusi