Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Notre-Dame mohli hasit z vrtulníku, připustil český expert. Bylo na požár dost hasičů?

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
16. dubna 2019
13:10

Francouzští hasiči museli mít dobrý důvod, proč hořící katedrálu Notre-Dame v Paříži v husté zástavbě nehasili ze vzduchu. „Nasadit požární letadlo je skoro nemožné, v centru města. To je na velké plochy, třeba lesní požáry. Vrtulník - tam by ta možnost byla, ale je to na tom veliteli zásahu, proč tak neučinil,“ zmínil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka, který je zároveň vyšetřovatelem hasičů.

Proti hašení ze vzduchu hrálo zřejmě roli několik faktorů. „Třeba to, že v okolí té katedrály, tím, jak je tam málo místa, že tam má techniku, má tam své lidi, má je vevnitř v té budově, tam nemůžete, prostě najednou pustit několik tisíc litrů vody,“ vysvětlil Martin Kavka, proč nakonec nehasila ani helikoptéra. „Ve chvíli, kdy vám hoří celá střecha, tak se soustředíte na to, aby se ten požár nerozšířil,“ doplnil.

Kavka je přesvědčený, že francouzští hasiči při likvidaci požáru a záchranných pracích nasadili určitě všechnu výškovou techniku, kterou měli k dispozici. Přesto podle něj nedisponují neomezenými technickými prostředky. „Nevěřím tomu, že by pařížští hasiči měli několik šedesátimetrových žebříků. To je výjimečná technika,“ uvažoval mluvčí. Dodal, že považuje 400 až 500 zasahujících hasičů za dostatečný počet.

Video  Epicentrum Francie  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Kavka: Dvojnásobek hasičů? To by bylo zbytečné

Například tisícovka hasičů by už zřejmě stejně zásahu nepomohla. „Čím víc lidí neznamená, že ten požár víc uhasíte. Tam opravdu už máte nějaké omezené možnosti ustavit techniku, dostat se na nějaká místa a pak už víc hasičů nepomůže,“ upřesnil šéf pražských vyšetřovatelů s tím, že zásah považuje za velmi úspěšný, protože se podařilo zachránit celou nosnou konstrukci stavby. „Pokud by nevydržela ta klenba, tak pak už povolí asi i ta obvodová nosnost,“ odhadl.

Martin Kavka se neodvážil porovnat požár chrámu Matky Boží v Paříži se žádným z velkých požárů v Česku. Zdůraznil ale, že hasiči spolu s vyšetřovateli budou na požářiště jezdit a dohašovat skrytá ohniska asi ještě několik dnů. „Tak jako jsme to dělali u Průmyslového paláce, kdy souběžně probíhalo vyšetřování. Myslím, že 10 dnů jsme jezdili na levé křídlo paláce,“ řekl.

Skvost francouzské gotické architektury

Gotická katedrála Notre-Dame, označovaná také jako chrám Matky Boží, leží na východní polovině ostrova Île de la Cité na řece Seině v Paříži. Vznikala během let 1163 až 1345. Vpodvečer 15. dubna 2019 ji zachvátil obrovský požár. Její střecha se propadla a zřítila se také  její centrální štíhlá věž s menším zvonem. Hasiči v úterý dopoledne ohlásili uhašení požáru, trosky ale budou doutnat ještě mnoho hodin, nebo spíše dní.

Větší část cenných uměleckých a liturgických předmětů se podařilo zachránit. V bezpečí je například trnová koruna nebo roucho svatého Ludvíka, požár v pořádku přečkalo i rozetové vitrážové okno na severní fasádě. Osud mnoha dalších artefaktů je však stále neznámý.

Miliardáři se předhánějí v darech

Ještě v pondělí večer prohlásil francouzský prezident, že je to obrovská tragédie pro Francii a že práce na obnově poničené katedrály začnou co nejdříve. Vyhlášení mezinárodní sbírky na její financování ohlásil hned na následující den. Pomoc při obnově chrámu přislíbili významní ponikatelé, François-Henri Pinault nabídl ovšem 2,5 miliardy korun, dvojnásobek pak slíbila přispět rodina Arnaultových a její koncern LVMH. 

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi