Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ohnivé peklo v Notre-Damu: Co bylo zničeno a co bylo zachráněno?

Autor: yks - 
16. dubna 2019
07:47

Symbol Paříže a Francie, katedrálu Notre-Dame v pondělí večer zachvátila zkáza nebývalých rozměrů. V ohrožení se ocitly naprosto unikátní památky, které na světě nemají obdoby. Jak poznamenal oheň tvář úchvatného klenotu architektury a umění?

V pondělí okolo 18:30 zachvátily starobylou katedrálu Notre-Dame v Paříži plameny. Řádění živlu mělo pravděpodobně souvislost s probíhající rekonstrukcí. Francouzský prezident Emmanuel Macron sice prohlásil, že katedrálu vybudují znovu v původní podobě, velká část památky ale neunikla zkáze. 

Zhroutila se věž i střecha

V plamenech se nejprve ocitly krovy a střecha v zadní části chrámu. Ohnivému živlu padla za oběť i věžička nad křížením klenby. Odborníci se obávali, aby odolala klenba hlavní lodi, která se pod věžičkou částečně propadla. Plameny zachvátily také jednu z čelních věží. Na místě se mezitím stovky hasičů a dobrovolníků snažily zachránit, co se dá. Zkáze čelil i vzácný interiér se stovkami soch, skleněné výplně a vzácné křesťanské památky.

Relikvie zachraňoval lidský řetěz

V katedrále se nacházely jedny z nejposvátnějších křesťanských památek. V ohrožení se ocitla trnová koruna, kterou podle tradice měl na hlavě Ježíš Kristus při ukřižování, a také hřeb, jímž měl být přibit na kříž, a roucho svatého Ludvíka. Lidé zformovali živý řetěz, který tyto a mnohé jiné vzácné památky pomohl transportovat z ohrožené katedrály do bezpečí.

Fascinující vitráže neunikly žáru

Jednu z nejcennějších součástí výzdoby katedrály ale nebylo možné přemístit. Šlo o skleněné mnohabarevné výplně 176 oken, které tvoří fascinující ukázku dobové architektury. Žár mnoho z nich nenávratně zničil, v sázce však bylo mnohem víc. Zejména známá růžicová okna o průměru 10 metrů. Jejich výplně oheň poničil. Nenapodobitelná součást chrámové výzdoby byla ztracena a bude potřeba ji obnovit.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech.  - Reuters
Video se připravuje ...

Strach o zvony a hlavní věže

Když začala hořet jedna z čelních věží katedrály, hasiči se začali obávat nejhoršího. Těžké mnohatunové zvony hrozily zřícením a dalším zdevastováním klenby. Stovky hasičů začaly opatrně naznačovat, že teprve tento boj ve výšce přes 70 metrů rozhodne o budoucím osudu pařížského klenotu.

Svědky katastrofy přivítal „zázračný výjev“

Plameny nakonec ustoupily, a když do interiéru vstoupili první svědci, překvapil je zvláštní výjev, ne nepodobný zázraku. Hlavní kříž chrámu u oltáře byl totiž takřka nepochopitelně zachován uprostřed ruin a hleděl jim vstříc, jako by je vítal. Pro mnohé z přítomných šlo o symbol toho, že zkáza není definitivní a katedrála povstane z vlastního popela jako mytický fénix.

Video  Ničivý požár Notre-Damu. Záběry padající věže i propadající se střechy  - reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi