Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sedm otazníků zkázy Notre-Dame: Požár hlásili dvakrát, proč 23 minut nikdo nehasil?

  • Autor: ČTK,simao - 
    17. 4. 2019
    05:00

    Jako kdyby se v pondělí v centru Paříže zastavil čas. Turisté a obzvláště Pařížané byli svědky hrůzného výjevu inferna v proslulé katedrále Notre-Dame. Ničivý oheň spolkl více než osmisetletý chrám, který přestál dvě světové války. Požár však také vyvolal řadu otazníků. Nejen kvůli tomu, jak a proč vznikl, ale třeba i ohledně prvního alarmu v 18:20, 23 minut předtím, než z katedrály vyšlehly plameny a vyvalil se dým. Ale také kvůli řadě lží a hoaxů, které se kolem francouzské tragédie rychle rozvinuly.

  • 1.Co ničivý požár způsobilo?

    To zatím vyšetřovatelé netuší. Avšak vzhledem k tomu, že se oheň rozhořel v části katedrály, kde probíhala rekonstrukce, tak nevylučují souvislost. Proto plánují vyslechnout pracovníky všech pěti společností, které na katedrále pracovaly. Zatím se ale nepočítá s úmyslným založením požáru a vyšetřování probíhá v intencích „nedobrovolného zničení ohněm“.

    V současné době tak nic nenasvědčuje úmyslnému založení ohně, jak uvedl francouzský prokurátor Rémy Heitz, vyšetřování tragického požáru nejslavnější katedrály probíhá dál. 

    Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech  - Reuters
    Video se připravuje ...

  • 2.Byl falešný poplach skutečně falešný?

    „Pekelné“ plameny šlehaly z Notre-Dame, nejen Francouzi byli z této podívané pořádně zaražení. Boj s ohněm trval dlouhé hodiny, pustilo se do něj necelých pět stovek hasičů. Nejasnosti panovaly kolem toho, kdy přesně požár propukl.

    Již v 18:20 totiž byl podle německého Bildu spuštěn první alarm, ale byl odmítnut jako falešný poplach. Plameny nikde. Jenže zanedlouho poté skutečně začalo hořet.

    Právě Heitz potvrdil, že první poplach proběhl v 18:20. Požární expert Serge Delhaye však upozorňuje, že jiskra může doutnat i hodiny bez povšimnutí. Druhý alarm se ozval v 18:43. A to již bylo zle. Z katedrály se začal valit dým, objevily se plameny, které se rychle dostaly do podkroví. Střecha Notre-Dame shořela, za oběť požáru padla i jedna z věží.

  • 3.Proč se oheň rozšířil takovou rychlostí?

    Oheň se rychle šířil pod střechou, a to kvůli tomu, že na ní byla nosná konstrukce ze dřeva. Nosníky z dvanáctého století byly vyrobeny až z třinácti tisíc stromů různých druhů a podpíraly střechu z olova, která vážila na 210 tun. Ač byla střecha považována za ohnivzdornou, dřevo, které jí bylo oporou, už nikoliv…

    Hasiči se přitom obávali i nejhoršího. Že plameny pod kontrolu nedostanou a slavná památka lehne popelem. Teprve okolo jedenácté hodiny v noci, po intenzivní práci a stresu, mohl šéf pařížských hasičů oznámit, že skelet budovy a přední věže se podařilo zachránit. Boj ale pokračoval do rána a dvě třetiny střechy budovy byly již nenávratně ztraceny.

    Video  Ničivý požár Notre-Dame. Záběry padající věže i propadající se střechy  - reuters
    Video se připravuje ...

  • 4.Proč hašení trvalo tak dlouho?

    Kombinace přes osm set let staré konstrukce, těžkých dřevěných nosníků a stoupajícího otevřeného prostoru znemožnila takřka čtyřem stovkám hasičů dostat požár pod kontrolu dříve. Hasili proto hadicemi zvenčí, vyzvedávaly je jeřáby.

    U budovy, jako je Notre-Dame, je takřka nemožné zkrotit oheň zevnitř bez rizika obrovských ztrát na životech, v interiéru tak nejprve pomáhal speciální robot, až pak mohli hasiči dovnitř na nezbytně nutnou dobu. Na úrodnou půdu nepadl ani nápad hasit požár ze vzduchu třeba helikoptérou – hrozil by totiž naprostý kolaps katedrály, na jejíž záchraně se pracovalo, ale i okolních budov.

    Šéf německých inspektorů Tobias Thiele přitom vysvětluje, proč trval boj s ohněm tak dlouho. „Existuje několik speciálních žebříků, které jsou až 50 metrů vysoké. Ale ani v tomto případě to nestačí. A je to také technická výzva, čerpat vodu tak vysoko,“ podotkl.  

    Katedrálu Notre-Dame zachvátily plameny, ničily i cenné artefakty Katedrálu Notre-Dame zachvátily plameny, ničily i cenné artefakty | ČTK

  • 5.Může se ještě něco stát?

    Ještě v úterý ráno ochlazovali hasiči rozžhavené kamenné stěny budovy, ze kterých sálalo obrovské množství tepla, a hrozilo, že by se znovu mohly objevit plameny. Na místo přišli také statici, kteří začali zkoumat, nakolik je konstrukce chrámu žárem (800 °C) porušena.

    Video  Epicentrum: Obnova Notre-Dame může trvat roky a stát miliardy  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 6.Jak vysoká je škoda na památce?

    Stejně jako dosud nejsou známy příčiny požáru, je také podle odborníků zatím nemožné vyčíslit napáchané škody. Jisté je, že budou nedozírné. Ještě v pondělí oznámil v ulicích Paříže francouzský prezident Emmanuel Macron (41), že katedrálu znova opraví a bude se v tomto ohledu snažit o mezinárodní pomoc. Naštěstí už se začali ozývat štědří dárci s nabídkami.

    Renovace by podle prvních odhadů odborníků mohla trvat i desetiletí. Například dubové vazníky ve zničeném trámoví jsou podle odborníků nenahraditelné. Byly dlouhé až 110 metrů a tak mohutné stromy už ve Francii nerostou.

    Mezi prvními otevřeli peněženky ti nejbohatší. François-Henri Pinault (56), ředitel koncernu vlastnícího značky jako Gucci, YSL, Balenciaga (a manžel hollywoodské hvězdy Salmy Hayekové), přislíbil kulatých 100 milionů eur, tedy okolo 2,6 miliardy Kč. Ještě víc se vytáhl vůbec nejbohatší Francouz Bernard Arnault (70). Jménem koncernu LVMH (Louis Vuitton, Fendi, Givenchy, Dom Pérignon, Bvlgari aj.) slíbil dvojnásobek, na 5,2 miliardy korun. Stejně dá i klan Bettencourtových vlastnící kosmetický gigant L’Oréal. 

  • 7.Vyrojila se řada hoaxů. Kdo šířil lži?

    Požár pařížské katedrály Notre-Dame vyvolal na internetu záplavu lživých zpráv a spikleneckých teorií. Koordinované dezinformační kampaně se začaly šířit sociálními sítěmi a „konspirátoři se v zásadě snažili připsat oheň svým politickým protivníkům“, poznamenal americký server BuzzFeed.

    Internetová stránka InfoWars, známá šířením spikleneckých teorií, jako jedna z prvních bez důkazů tvrdila, že požár byl založen úmyslně. Přispěvatel webu Paul Joseph Watson upozornil na video tvrdící, že požár katedrály oslavují muslimové. Ve skutečnosti z videa není zřejmé, co je to za lidi, jaké jsou víry a co vlastně dělají.

    Dezinformace o požáru „způsobeném teroristickým útokem“ hlásal i falešný účet televize CNN na twitteru, než jej společnost Twitter zrušila. Koordinovaná kampaň z desítek účtů na twitteru podle BuzzFeed šířila odkazy na novinový článek, podle kterého se v autě u katedrály našly plynové bomby a „arabské dokumenty“. Vše budilo dojem, že incident souvisel s požárem, ale ve skutečnosti byl novinový článek tři roky starý. Podobně se uvést v omyl snažil i příspěvek z webu Jihad Watch, který často přináší protiislámské dezinformace, poznamenal BuzzFeed.

    Hodně se po sociálních sítích šířily i různé verze falešného videa, ve kterém byly slyšet výkřiky „Allahu akbar“ (arabsky Bůh je veliký), zatímco chrám hořel. Lidé také v souvislosti s pondělním požárem na sociálních sítích zveřejňovali snímky katedrál, které ale nezachycovaly chrám Notre-Dame v Paříži, ale stejnojmennou baziliku v Montrealu.

    Srbské bulvární listy Alo a Informer hned v pondělí shodně zdůraznily ideu, že požár je „boží trest“ za to, že na katedrále byla loni vyvěšena vlajka Kosova při 100. výročí konce první světové války. Oba listy, blízké nynější srbské vládě, tyto články smazaly ještě v pondělí, tvrzení už ale převzaly sociální sítě, poznamenala agentura AFP. Srbsko neuznává nezávislost Kosova a vyvěšení kosovské vlajky kritizovalo jako skandální. Srbský prezident Aleksandar Vučić nicméně vyjádřil podporu Francii a nabídl pomoc Srbska francouzským přátelům při obnově katedrály jako symbolu francouzské a světové civilizace.

luder ( 18. dubna 2019 06:45 )

Myslím, že Frantíci na to prosředky mít budou, Emperor, Každý rok inkasuje Francie ze svých 14 bývalých kolonií 440 miliard eur. Je těžké mluvit o nějaké spravedlnosti, když se bývalé koloniální velmoci – týká se to ale především Francie - nemohou obejít bez vydírání a vykořisťování těchto zemí. Podmínkou osvobození 14 francouzských afrických kolonií v šedesátých letech dvacátého století bylo, aby tyto země používaly jako měnu frank, přesněji FCFA frank (měnu pro francouzské kolonie v Africe). Tyto země musely odevzdat do Paříže 85 % svých devizových rezerv, zlata především. O nich již dále nemohou rozhodovat. Nestačí-li jim oněch 15 %, které zůstaly k dispozici, musí si půjčovat u francouzské vlády za běžný úrok. Paříž kontroluje od roku 1961 měnové rezervy svých bývalých kolonií, seznam je dlouhý: Benin, Burkina Fasso, Guinea Bissau, Pobřeží slonoviny, Mali, Nigérie, Senegal, Togo, Kamerun, Rovníková Guinea, Čad, Kongo, Středoafrická republika, Gabun. K tomu musí bývalé kolonie platit tzv. "koloniální dluhy" za infrastrukturu vybudovanou v dřívějších dobách, to jsou ony miliardy eur ročně. Francie má dále ve smlouvách zakotveno předkupní právo na suroviny z nově objevených zdrojů. Francouzské koncerny mají privilegované postavení při získávání zakázek a trhů, takže zásobování, finančnictví, doprava, energetika a zemědělství jsou plně v jejich rukou. Od samého počátku byly jako podmínky „osvobození od koloniální nadvlády“ udržení francouzštiny jako úředníka jazyka, francouzské školství a francouzský vojenský systém.

denisa1452 ( 17. dubna 2019 15:42 )

Je to celé divné a kdo věří tomu že to byla nehoda... tak asi nemá rozum! Všechny ty podivné okolnosti při kterých se toto stalo, velice divné... Hold když si sem budeme pouštět tu zvěř tak se pak nemůžeme ničemu divit...

kamca25 ( 17. dubna 2019 15:08 )

To je jasny, protože za to muze jejich politika! Jsou to podvody vsechno. NEbo to udelali imigranti, kteri to udelaji i brzo tady...

zamlzena ( 17. dubna 2019 12:50 )

To se bohužel stále neví a budee se muset zjišťovat stav káždého kamene. Pískovec a vápenec se mohou horkem drolit.

zamlzena ( 17. dubna 2019 12:47 )

To jen Satan se může radovat, je to neštěstím i pro normální ateisty. Nemyslím, že to bylka náhoda, jelikož požár vznikl uprostřed a v nepřístupné výšce. Jakoby promyšlené.... Snad se dozvíme pravdu, jestli bude oddvaha jin vyslovit. Boláboly srbského bulkváru o Kosovu jsou nesmysl. Současná vláda není na úrovni J.B.Tita - bohužel

Zobrazit celou diskusi