Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další zázrak v Notre-Damu: Požár katedrály přežilo 200 tisíc včel na sakristii

Autor: ČTK, tva - 
19. dubna 2019
08:35

Kolem 200 tisíc včel z úlů na pařížské katedrále Notre-Dame, jejíž střechu v pondělí zachvátil oheň, požár bez úhony přečkalo. Informovala o tom agentura AFP. Na jejich osud se v předchozích dnech ptali včelaře, který se o úly stará, lidé z celého světa.

Včely přežily. Až do dnešního (čtvrtečního) dopoledne, zhruba do 11:00, jsem o nich neměl žádné zprávy,“ dal vědět včelař Nicolas Géant, který má na starosti úly na sakristii přiléhající ke katedrále.

„Nejdřív jsem si myslel, že tři úly shořely, neměl jsem žádné informace. Na satelitních fotografiích jsem se pak přesvědčil o opaku a mluvčí katedrály mi potvrdil, že (včely) zalétávají do úlů a vylétávají z nich ven,“ dodal.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Beeopic 🍯 (@beeopic),Dub 18, 2019 v 4:25 PDT

Včelař v předchozích dnech čelil záplavě zpráv a telefonátů, v nichž se ho lidé ptali, zda včely padly za oběť plamenům. „Nečekal jsem to. Volali mi samo sebou lidé z Evropy, ale také z Jihoafrické republiky, Japonska, Spojených států a z Jižní Ameriky.“

Med z úlu je pro zaměstnance

Jakmile včely v případě požáru zaznamenají kouř, přesytí se medem a brání včelí královnu, napsala agentura AFP. 

„Tento druh (včela medonosná) neopouští svůj úl. Nemají plíce, ale oxid uhličitý je uspává,“ vysvětluje Géant, který doufá, že se ke svým včelám dostane příští týden.

Včelstvo z každého z úlů, které jsou na sakristii od roku 2013, vyprodukuje každý rok asi 25 kilogramů medu, který se prodává zaměstnancům Notre-Dame.

Video  Epicentrum: Obnova Notre Dame může trvat roky a stát miliardy  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tara-Tara ( 19. dubna 2019 10:34 )

řečeno upřímně a srozumitelně.....jděte už s temi kecy o Notre-Dame do zadele...jen se těmito blbinami zakrýva skutečný důvod a stav věci, co se zrejme nikdo nemá dozvědět a vy nas tady budete krmit nejakymi včelami...uz jen dost blbe se mi zda, ze vcely byly v sakristii...vi někdo vůbec z redaktoru, kde se nachazi v kostele sakristie ????

Zobrazit celou diskusi