Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Obří požár katedrály Notre-Dame má viníka. Policie ukázala na elektrický zkrat

Autor: kal, ČTK - 
18. dubna 2019
18:29

Požár v katedrále Notre-Dame v centru Paříže zažehl v pondělí večer nejspíš elektrický zkrat. Jako nejpravděpodobnější příčinu ho označili vyšetřovatelé, jak ve čtvrtek uvedla policie.

Požár katedrály vypukl v pondělí krátce před sedmou večer u paty úzké věžičky, na místo se rychle sjeli hasiči. Právě tady muselo nejspíš ke zkratu dojít. Nejprve museli přijít s nejlepší taktikou, jak rychle šířící se oheň zlikvidovat a nepoškodit budovu. Situaci komplikoval hlavně nedostatek místa pro techniku, hasiči se svěřili s tím, že i oni částečně ztráceli naději, že si jim podaří katedrálu zachránit. Po 15 hodinách požár uhasili.

Úřady odhalily, že chybělo jen několik minut a Notre-Dame by byla zcela zničená. Policie vyslýchá všechny dělníky ze stavby, která na katedrále probíhala. Jean-Michel Leniaud z francouzského Národního památkového ústavu se domnívá, že „to, co se stalo, se stát muselo“. „Příčinou katastrofy je nedostatečná údržba a péče o budovu,“ prohlásil Leniaud.

Video  Epicentrum: Obnova Notre Dame může trvat roky a stát miliardy.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Francouzský prezident Emmanuel Macron už slíbil, že Notre-Dame znovu postaví a bude ještě krásnější. Rekonstrukci chce stihnout do pěti let, přestože odborníci varovali, že může trvat i několik desetiletí, napsal deník The Guardian.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech.  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lamol ( 19. dubna 2019 12:30 )

Tomu může věřit jedině blb,

brano34 ( 19. dubna 2019 10:54 )

Makaron dělá vše, aby nemusel promlouvat k lidu... Zítra média rozšíří blud o zapomenutém mobilu s nabíječkou zapojenou v prodlužovacím kabelu ležícím na střeše...a za týden třeba historku o úderu kulového blesku...

Desterz ( 19. dubna 2019 08:47 )

Jistěže měli dělníci své vlastní rozvody. Však také Eškenazi hned prohlásil, že po odchodu pracovníků byly všechny rozvody na lešení vypnuté. Ale kupříkladu čistě náhodně jsem potkal názor z okolí požáru, že na lešení se objevovali i lidi, kteří tam neměli co dělat, a dokonce po konstrukci lezli nějací dobrodruzi i v noci. Ale na druhou stranu, Francie sice při požáru nijak extra nestíhala, zato velmi dobře stíhala spustit netové roboty, kteří měli za úkol bojovat proti různým "konspiračním" příspěvkům ohledně požáru. Mimochodem: roboti nejen že zklamali, ale ještě tomu vtipně zasolili. Tak už to bývá. Fakt žijeme v dočista šílené době.

animka ( 19. dubna 2019 07:32 )

deratizater ( 19. dubna 2019 03:18 )

Tomu věříte že v té věžičce jsou el.zásuvky staré 150let?Pokud tam potřebovali elektriku na opravu tak si museli natáhnout prodlužovačku až z dola.

Zobrazit celou diskusi