Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šmejdi kšeftovali s „uhlíky z Notre-Dame“. Ohořelé dřevo z chrámu prodávali na webu

Autor: Mii - 
17. dubna 2019
19:35

Zatímco svět truchlí nad zkázou jedné z nejvýznamnějších gotických památek současnosti, řada lidí vymýšlí způsoby, jak na požáru Notre-Dame vydělat. Pár jedinců například napadlo prodávat na aukčním portálu Ebay ohořelé dřevo z chrámu. Najdou se i trička s nápisy „Pamatujeme oheň“ nebo „Je Suis Notre-Dame“. Ebay nabídku již odstranil.

Všechny předměty se na portálu objevily jen pár hodin poté, co požár vypukl a hasiči s ním začali bojovat. Největší kontroverzi vyvolal pokus prodávat ohořelé dřevo z chrámu, na Ebay se objevilo pod názvem „uhlíky z Notre-Dame“. Vyvolávací cena byla 99 pencí (29 korun) a člověk si jej pomohl pořídit v obálce s poštovným za 61 pencí (17 korun). Zda bylo dřevo autentické, není jisté.

Portál také naplavilo množství triček, která měla připomínat ohnivou tragédii. Nejčastějším motivem bylo „Je Suis Notre-Dame“ odkazující na slogan „Je Suis Charlie“, který lidé sdíleli po teroristickém útoku na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo z roku 2015. Některá trika také uváděla „Pamatujeme oheň“ s nakreslenou katedrálou.

Aukční portál výdělek na smutku překazil

Ebay rychle všechny předměty z nabídky smazal, podle zástupce firmy porušují interní pravidla. „Ebay netoleruje prodej jakýchkoli produktů, které se snaží profitovat na lidském utrpení nebo tragédiích,“ vysvětloval zástupce pro Sky News.

Zároveň potvrdil, že minimálně 14 prodejců se snažilo trika a dřevo prodávat. Každý takový člověk dostal od firmy upozornění, že pokud bude v porušování pravidel opakovat, jeho účet bude zrušen. Ebay věci odhalil pomocí pravidelného monitoringu.

Předměty spjaté s přírodními nebo jinými katastrofami jsou na portálu kompletně zakázané. Výjimku tvoří pouze situace, kdy mají významnou sociální, uměleckou nebo politickou hodnotu. Do nabídky také mohou jít benefiční a charitativní předměty.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

mbmb ( 17. dubna 2019 20:55 )

kdyz padla berlinska zed tak kousky cementu se take prodavali - rychlym patri svet ! Klaus ,Havel ,Babis prodali CZ

pekaaaros ( 17. dubna 2019 20:02 )

a co jako? Francie je kapitalistická země stejně jako naše. Tak se zase nedivte, že se v kapitalismu děje kapitalismus.

Zobrazit celou diskusi