Tipy pro správné grilování.
Jaké uhlí je na grilování nejlepší?

Na dřevěném uhlí se dá grilovat cokoli: maso, sýry, zelenina, ale i ovoce, různé přílohy a pečivo. Nevýhodou je, že oproti elektrickému nebo plynovému grilu musíte přikládat a může vás obtěžovat kouř. Grilování na uhlí je ale zase romantika, kterou by spousta lidí nevyměnila za nic na světě.

Jak správně grilovat na dřevěném uhlí?

1. S přípravou buďte rozhodně trpěliví, uhlí totiž potřebuje na rozpálení dostatek času. S grilováním tedy začněte, až když budou všechny uhlíky úplně červené, což může trvat minimálně 20 minut.

2. Potřete rošt tukem.

3. Skvělým pomocníkem při grilování je popel. Díky němu si totiž postupně vytvoříte dvě grilovací zóny, které jsou pro tento způsob grilování velmi důležité, a to žhavou a méně žhavou. Na žhavé zóně se maso rychle zatáhne, méně žhavá zóna zase umožňuje pomalejší dopečení.

4. Rozhodně maso nepečte na žhavé zóně celou dobu, jinak by nebylo rovnoměrně propečené. Maso se musí grilovat pozvolna.

5. Jakmile maso ugrilujete, sundejte jej z grilu a nechejte alespoň 10 minut odpočinout v teplé části roštu. Docílíte toho, aby se šťáva opět dostala do celého steaku.

6. Po grilování očistěte gril houbičkou a přípravkem na jemné povrchy.

Uhlí na gril? Vyberte si buk

Asi je vám jasné, že čím kvalitnější dřevěné uhlí, tím bude váš zážitek z jídla lepší. Jednou ze známek kvality jsou zhruba stejně velké kousky uhlí. Naopak pokud se drolí, dlouho hořet nevydrží. Také je důležité najít takové uhlí, které vám bude vyhovovat. Ti, co mají s grilováním bohaté zkušenosti, nedají dopustit na jídlo připravované na uhlí z bukového dřeva, které je údajně nejchutnější. Každopádně pokud si uhlí pořídíte do zásoby, skladujte ho pěkně v suchu.

Jaké hovězí maso se hodí na grilování? Podívejte se na video.

Video
Video se připravuje ...

Jaké hovězí maso se nejlépe hodí na steaky na grill Adam Balažovič/BPŽ