Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Miluje Klause ml.?“ Poslance ODS opouští „zrzka“, Fialovi vmetla trapas

Autor: simao, ČTK - 
17. dubna 2019
20:48

V poslaneckém klubu ODS se rozhořela učiněná „telenovela“. Svůj záměr opustit klub oznámila ve středu večer poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, která se zastala Václava Klause mladšího. Toho po peripetiích svrhla ODS z čela školského výboru. Poslankyně se Klause zastala, Fiala si zaspekuloval, že exprezidentova syna Majerová Zahradníková „miluje“. Ta to následně označila za „trapný vtip“.

„Volte zrzku.“ Těmito slovy podpořil před časem Václav Klaus mladší svou tehdy ještě stranickou kolegyni z ODS Zuzanu Majerovou Zahradníkovou, když se řešil post šéfa sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Majerová Zahradníková nyní otevřeně Klausovi ml. podporu vrátila - i s úroky.

Postavila se totiž vůli svého poslaneckého klubu, který se rozhodl svrhnout vyhozeného Klause z čela školského výboru. „Nemohu hlasovat pro odvolání Václava Klause ze školského výboru,“ uvedla ve Sněmovně Majerová Zahradníková s tím, že je zastánkyní především odbornosti kandidátů. „Nadřadit vnitropolitický boj kvalitě vzdělávání považuji za zradu voličů a nemohu se na tom dále podílet,“ říkala rázně.  

ODS však v tlaku na svržení Klause ml., někdejšího ředitele prestižního soukromého gymnázia PORG, z čela školského výboru uspěla.

„Jako já jsem úplně v pohodě. Já klidně budu dva a půl roku teď řídit parlamentní multikáru, nebo co mi přidělíte. Já to zvládnu, jo. Budu mít víc času. Ale chtěl bych vás jenom poprosit, už nikdy nehovořte o nějakých věcných tématech a o odbornosti a o takovýchto věcech. Už nikdy. Mluvte o politických dohodách, mluvte o korytech, mluvte o handlech,“ čílil se ve Sněmovně na plénu Klaus junior. 

Video  Klaus mladší: Do podzimu zhubnu pět kilo a založím stranu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Že ho podpořila poslankyně Majerová Zahradníková, to však mělo po jednání dohru. „Já si to tak úplně nedokážu vysvětlit, snad jenom tím, že paní poslankyně, to mě tak napadá, může být do Václava Klause zamilovaná, nebo něco takového,“ glosoval to šéf ODS Petr Fiala ve Sněmovně před novináři.

Poslankyně ODS: Hodně trapný pokus o vtip

„Co na to mám říct? Náš pan předseda Petr Fiala jedním dechem dodal, že mi odpouští, jak jsem hlasovala. Těch slov se trochu obávám, protože jsem je nedávno slyšela v kontextu s mým bývalým kolegou. A musím říct, že je to opravdu hodně trapný pokus o vtip. Ale já mu také odpouštím. Já na rozdíl od něj opravdu,“ reagovala na Fialu Majerová Zahradníková ve zprávách TV Nova.

Poslankyně uvedla, že jako bývalá učitelka chce prosazovat kvalitní školství, v poslední době cítí však „totální deziluzi“. ODS říkala, že školství je její priorita, nyní dělá však strana vše pro to, že je ochotna jej vyměnit za cokoli, míní poslankyně. „A s tím já se nemohu ztotožnit,“ vzkázala.

A následně prozradila, že je rozhodnutá opustit poslanecký klub ODS. „O změně stranických barev neuvažuji, ale pravdou je, že ve své podstatě je pro mně velice těžké koexistovat s kolegy v klubu, kteří nechápou mé rozhodnutí (...) Zvažuji odchod z poslaneckého klubu ODS,“ upozornila Majerová Zahradníková a na přímý dotaz, zda opustí klub, dodala: „Když to takhle postavíte, ano, jsem rozhodnutá.“

Odmítla „emocionální záchvěv“

O tom, že by Majerová Zahradníková nehlasovala pro Klausovo odvolání, přemýšlela prý už od chvíle, kdy ho ODS vyloučila ze strany. „Měla jsem na to měsíc a rozhodně to není nějaký emocionální záchvěv,“ řekla.

Vedení ODS vyloučilo Klause ml. ze strany v polovině března, protože podle její výkonné rady „svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozoval dobré jméno ODS“. Předsednictví školského výboru připadlo ODS na základě povolebních dohod ve Sněmovně. ODS před časem neprosadila výměnu Klause mladšího v čele výboru za stranického místopředsedu Martina Baxu. Úspěl až druhý nominant Karel Krejza.

Kalousek: Rozvrat v ODS

Spor uvnitř ODS v přímém přenosu komentoval na twitteru i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Dnešní parlamentní diskuse ukázala, že rozvrat v ODS je mnohem hlubší, než jsme si mysleli. Upřímně přeji Petru Fialovi, aby to zvládl. Je to důležité pro celou naši zemi,“ vzkázal.

„Ani já, ani pan předseda klubu (Zbyněk Stanjura – pozn. red.) jsme paní poslankyní nebyli o jejím kroku informováni,“ napsal ČTK v SMS zprávě šéf ODS Fiala. Podle něj ji nikdo z klubu nevyháněl, ani nebránil, aby ho opustila. „Vylučuji, že by ji někdo další následoval,“ dodal.

Na chystaný odchod Majerové Zahradníkové zareagovala na twitteru i další z členek poslaneckého klubu ODS a bývalá senátorka Veronika Vrecionová. „Rozhodnutí kolegyně Zuzky Majerové odejít z našeho klubu považuji za správné. Konečně nebudeme muset řešit osobní ambice VKml. (Václava Klause ml.) a můžeme se soustředit na práci,“ vzkázala.

Z jiného úhlu pohledu na odchod Majerové Zahradníkové pohlédl poslanec ODS Stanislav Blaha. „Tak už jsou tři! Junior, senior a Zuzka. Za mě už tomu chybí jen nějaké eso z SPD a Jana Bobošíková,“ naráží na chystanou novou stranu Klause mladšího, která má mít podporu i exprezidenta Klause staršího.

petr12 ( 19. dubna 2019 18:49 )

nemehlo,křivák,profesurek netáhlo politický chudák spíš dement pomocné školy.ODS se mění v sajrajt,žumpu,špínu,křiváky.

flora ( 18. dubna 2019 20:19 )

KSČ (nebo jak byla ta zkratka)kdysi také vízězila s 99,9 % hlasů. A přesto se nedá říct, že by mělo 99,9% lidí skoro stejné názory na marxismus leninismus Jediné co je celkem u obou stran konstantní je nějaká letitá závislot na vylučování ze strany. Pan předseda vyloučení paní poslankyně dnes úplně nevyloučil

flora ( 18. dubna 2019 17:25 )

Opravdu demokratická strana, kde všichni straníci musí držet jednu lajnu a nesmí mít odlišný názor od většiny, natož s ním zůstat osamocená. To pak předseda této demokratické strany kontruje zcela demoktaricky na úrovni pavlačové drbny a dokonce je schopný prý i odpustit.... Paní poslankyně , jen mě zaráží, že v takovéto straně ještě chce nadále být.Proč?

corsa ( 18. dubna 2019 16:38 )

Paní poslankyně je jednička! Musí být teď hodně odolná proti nehoráznostem co si asi ještě vyslechne....Fiala se předvedl jako pavlačová drbna a škůdce všech co mají ještě zdravý rozum...

kukuku ( 18. dubna 2019 11:04 )

Zůstalo by << 5% .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa