Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

U Klause ml. hasí první požár. „Vyděračskou výzvu“ odmítla i jeho „zrzka“

Aktualizováno -
8. srpna 2019
11:51
Autor: Jakub Veinlich - 
8. srpna 2019
05:38

Trikolóra, kterou založil Václav Klaus mladší, se chystá na ustavující sněm. Ještě před ním už ale musel přípravný výbor hasit první požár. Některé členy totiž zaskočil mail, podle kterého měli do 14 dnů zaplatit registrační poplatek, nebo budou vyškrtnuti z databáze. Klaus takovou formulaci zpochybnil, kandidátka na první místopředsedkyni hnutí a poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková se za ni naopak omluvila. Jeden z příznivců se urazil natolik, že příspěvek odmítá zaplatit.

Hnutí Trikolóra se oficiálně představilo 10. června na tiskové konferenci v pražském mrakodrapu a nadále nabírá členy a registruje své příznivce. Jenže jak ukázala vnitřní komunikace hnutí, kterou má redakce Blesk Zpráv k dispozici, zvolená forma mohla některé příznivce spíš odradit.

„Tímto vás prosíme o zaslání ročního příspěvku v minimální výši 100 Kč,“ stojí v začátku výzvy zaslané registrovaným příznivcům Trikolóry. Za to se mohou všichni aktivně účastnit orientačních elektronických hlasování, akcí hnutí, diskusí nebo kandidovat do funkcí na kandidátkách hnutí. Kdo pošle částku vyšší než 1000 korun, musí si podle zákona vyžádat formulář na darovací smlouvu.

Video  Klaus mladší: Do podzimu zhubnu pět kilo a založím stranu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jedna řada příznivců považuje za problematickou především závěrečnou pasáž zaslaného mailu: „V případě, že platbu neprovedete do 14 dní od obdržení této zprávy, budete z databáze registrovaných příznivců vyřazen.“ A pochybnosti vzbudily i gramatické chyby.

Namíchnutý příznivec a omluva od Zahradníkové

„Neadresný e-mail se spoustou hrubek, který jsem obdržel, spíš působil jako neprofesionální výzva exekutorského úřadu než jako vřelá komunikace oslovující potenciální členy a sponzory nově vznikajícího politického subjektu,“ je naštvaný jeden z příznivců, jehož identitu redakce zná. Po této zprávě navíc uvažuje nad tím, že poplatky – byť jde jen o minimální částku, z principu nezaplatí.

Zakladatel Trikolóry Václav Klaus mladší Blesk Zprávám řekl, že o výběr příspěvků se stará sekretariát hnutí a o podobné zprávě má pochybnosti. „Pochybuji, že by někoho mazali po 14 dnech. To bude spíš druhá výzva,“ míní poslanec a kandidát na předsedu Trikolóry.

Kandidátka na první místopředsedkyni nového politického uskupení, poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, ale Blesk Zprávám z dovolené u Máchova jezera podobnou formulaci ve výzvě registrovaným příznivcům přiznala a omluvila se za ni.

Omluva měla přijít i všem dotčeným. „Asistent a člen přípravného výboru, který to psal, je stejně jako my všichni zavalen stovkami dopisů a zpráv. Pod tímto tlakem, jak se snaží na vše hned odpovědět, ta formulace skutečně byla nešťastná, takže jsme ji hned poté změnili a omluvili se, aby se to nikoho nedotklo,“ uvedla Majerová na vysvětlenou.

„Není to o tom: ,Zaplaťte, nebo…‘ Mohlo to tak vyznít, ale chápeme, že lidé mají dovolenou, nebo mohou být třeba i někde v nemocnicích,“ doplnila poslankyně s tím, že omluvu za prvotní formulace, po které následoval omluvný dopis, prosazovala v Trikolóře právě ona.

327 tisíc korun

Na transparentním účtu nově vzniklého hnutí je v tuto chvíli (8. 8. před polednem) jako běžný zůstatek přes 327 tisíc korun. Podle Václava Klause mladšího měla Trikolóra jen za první čtyři dny svého fungování 6000 lidí, kteří přispěli do její kasy minimálně stokorunou. Podle Majerové bylo na konci července už přes 7200 příznivců.

Termín ustavujícího sněmu Trikolóry bude 28. září – tedy na svátek svatého Václava. Podle Majerové jde ale jen o náhodu a ne žádnou symboliku. „Symbolika tam sice je, ale nebyla vůbec zamýšlena. Je to jediný termín, který byl ve shodě,“ dodala s úsměvem a věří, že do sněmu bude mít nové hnutí na 10 tisíc příznivců.

Klaus starší zatím nejspíš nepřispěl

Redakce Blesk Zpráv kontrolovala transparentní účet hnutí, ale zatím v něm nenašla žádného platícího příznivce pod jménem Václav Klaus – tedy otce možného předsedy Trikolóry a bývalého prezidenta.

„O příspěvcích nic nevím, to je soukromá věc pana prezidenta. Každopádně jsme už ale odevzdali návrh tezí programu Trikolóry pro oblast zahraniční politiky,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí bývalé hlavy státu Petr Macinka.

Václav Klaus starší by měl mít v hnutí svého syna na starosti právě zahraniční otázky. S ekonomickou oblastí pak má radit ekonomka Markéta Šichtařová, nebo bývalý šéf Svobodných a někdejší europoslanec Petr Mach.

Duo Klaus a „zrzka“ ve vedení

Trikolóru by podle všeho měli do budoucna skutečně vést někdejší poslanci ODS - Klaus ml. a Majerová Zahradníková, kterou „zrzkou“ nazval na sněmovním plénu sám Klaus.

Klause mladšího z ODS, kterou zakládal jeho otec, pozdější předseda Sněmovny, premiér a prezident vyhodili, Majerová odešla po pár týdnech za ním. Ambice má nyní jasné. „Jsme s Václavem Klausem mladším první dva, kteří do toho projektu šli. Oba jsme si řekli, že je to o nás dvou, kteří ten tandem tvoří. Chci jít do volby s našimi vizemi. Tedy zajímat se na prvním místě o zájmy České republiky.  A také vrátit politiku tam kam patří, tedy aby to byla opět služba lidem,“ popsala poslankyně Majerová Zahradníková důvody, proč chce být místopředsedkyní Trikolóry.

marmat ( 10. srpna 2019 19:09 )

Při rozdávání placek MCHje to jako s kytičkami a červenými nosy....touto charitou ZADARMO ne.....
TRIKOLORA se má moc CO učit

marmat ( 10. srpna 2019 19:05 )

FIO BANKA......TÚ MCH
Stav k: 10.08.201 5 223 192,26 CZK výdaje -170 646,00 CZ

03.08.201 -99 450,00 CZK Bezhotovostní platba Placky Milion Chvilek 44mm - 30 000 ks

marmat ( 10. srpna 2019 18:53 )

Je to velký amatérizmus....je nutno RYCHLE vzít školení od Milionů chvilek...Jim se po pár menších exhibicí na náměstích a LETNÉ,(bez dalšího smysluplného programu a vize), SAMO plní to ofici­elní/­tran­sparen­tní konto

makmark ( 8. srpna 2019 21:05 )

Jo, Marketa Sichtarova by neradila nejakemu politickemu psychopatovi

viho ( 8. srpna 2019 12:32 )

Tahle strana je dostatečně šílená na to, aby získala dost voličů. Češi mají rádi srandu, ne nějakou vážnou politiku. Už jenom když si otevřou webovou stránku Trikolóry, strany normálních občanů, a vyskočí na ně fotka Klause mladšího, tak se z toho tak podělají, že nějaký ten příspěvek hned pošlou a i hlas dají. A ten program také působí dost recesisticky, že se u něj člověk dosyta nasměje. Rozhodně velká konkurence trollovské strany, která tak uspěla v eurovolbách. Sranda musí být.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa