Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Klausova zrzka“ odešla z ODS. Poslankyně Majerová Zahradníková: Je to začátek!

Autor: ČTK, kal, Jakub Veinlich - 
29. dubna 2019
20:25

Olomoucká poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková ukončila na vlastní žádost členství v ODS. Stalo se tak na pondělním zasedání místní rady v Olomouci. Poslankyně už v polovině dubna vystoupila z poslaneckého klubu. Olomoučtí občanští demokraté jejím odchodem ztratili mandát ve Sněmovně, kam se dostala díky preferenčním hlasům z třetího místa. Strana v parlamentních volbách získala v Olomouckém kraji pouze jeden mandát. Blesk Zprávám poskytla poslankyně celé zdůvodnění svého kroku.

Majerová Zahradníková ze sněmovního klubu ODS vystoupila poté, co nepodpořila odvolání bývalého stranického kolegy, nyní nezařazeného poslance Václava Klause mladšího ze školského výboru.

Odchodu poslankyně předcházela „epizoda“ s předsedou strany Petrem Fialou, který mluvil o tom, že je poslankyně do Klause ml. zřejmě zamilovaná, pak se za svá slova omlouval. Klaus ml. naopak už dříve svoji kolegyni ve školském výboru před kolegy ve Sněmovně nazýval „zrzkou“.

Podle šéfa olomoucké ODS Martina Majora poslankyně na pondělním jednání přiblížila spolustraníkům motivy svých kroků a následně oznámila, že po zralé úvaze ukončuje také členství v ODS. Podle Majora je její odchod logickým vyústěním celé situace.

Cítí svobodu

K rozhodnutí prý poslankyně dospěla sama, přišlo už před nějakou dobou a jako první ho ale chtěla říct kolegům z olomoucké ODS. „Abych jim nekomplikovala nějakým způsobem jejich další existenci, rozhodla jsem se, že ten krok udělám,“ řekla Majerová Zahradníková Blesk Zprávám cestou ze zasedání ODS v Olomouci.

Pohnutky k odchodu se hromadily u poslankyně prý delší dobu. Přispělo k tomu prý i to, když ji vedení ODS oznámilo, že jako poslankyně, která opustila poslanecký klub, bude odvolána i ze sněmovních výborů. „Mým prioritním zájmem bylo zůstat alespoň ve školském výboru, kde mi i kolegové z jiných stran i vedení ODS nabízelo dokonce v minulosti funkci předsedkyně,“ tvrdí Majerová, která pozici odmítla kvůli Václavu Klausovi mladšímu, kterého nakonec občanští demokraté po vyloučení ze strany odvolali také ze školského výboru.

Zatím prý Majerovou nikdo z olomoucké ODS následovat nebude. „Momentálně si teď už užívám funkce nezařazeného poslance se značnou dávkou svobody, kterou miluji,“ netajila se přitom úlevou.

Schůzka s Klausem

Nezastírá ani to, že se v příštích dnech chystá potkat s Václavem Klausem mladším a diskutovat s ním o nové straně, kterou syn bývalého prezidenta avizoval poprvé ve studiu Blesk Zpráv. „Pokud se naše názorové priority a směřování toho, co bychom chtěli do budoucna – tedy opravdu něco pravicového a dlouhodobě zakotvené, něco co ctí zájmy národa a rodiny, svobodu jednotlivce, tak pokud se na tom shodneme, nevylučuji, že s ním budu ráda spolupracovat na tvorbě nové strany,“ naznačila své možné další směřování.

Václava Klause považuje za přítele, se kterým se zná ještě z dob, než oba byli poslanci. Společná schůzka by mohla být tento nebo příští týden.

Paradoxem přitom je, že Majerová o svém odchodu z ODS zatím ještě ale oficiálně neřekla předsedovi strany Petru Fialovi. „Myslím, že se to už z médií určitě dozvěděl. Odpovědnost mám především vůči své místní organizaci. A vzhledem k tomu, že minulý týden prohlásil, že si nedovede představit, aby člen ODS nebyl součástí klubu ODS, tak myslím, že to stejně k tomuto konci logicky směřovalo a není to pro něj žádné překvapení,“ uzavřela poslankyně. 

Vedení ODS zatím na krok Majerové Zahradníkové nereagovalo. ODS tak zůstává v Poslanecké sněmovně 23 z původních 25 poslanců.

Video  Benda: Klaus ml. se sám rozešel s ODS, chce vystoupení z EU. 
Video se připravuje ...

Přečtěte si celé prohlášení odcházející poslankyně, které poskytla Blesk Zprávám:

Rozhodla jsem se.

Vážení přátelé, kamarádi a občané voliči,

sama jsem si ještě nedávno nedokázala představit, že někdy budu psát tuto obehranou frázi: Na základě zralé úvahy jsem se rozhodla...

Čas však nastal.

Na základě zralé, pro mne však taky nelehké, nepříjemné a docela bolavé úvahy jsem se rozhodla k dnešnímu dni ukončit své členství v ODS.

Nejprve jsem potřebovala toto rozhodnutí sdělit svým kolegům a spolustraníkům v Olomouci, neboť právě jich se to nejvíce týká. Nejednám tak proto, že bych se obrátila zády vůči nim či vám! Právě naopak! Jich a vás si vážím.

A vždy budu vědět, s jakým úsilím a nadšením jsme spolupracovali ve prospěch pravice. Pro užitek lidí, kteří nám odpovědnost svěřili. Dík za to!

Nechci však dopustit, aby kvůli mě bylo jakkoli utiskováno mé Místní sdružení Olomouc-město. Proto je můj odchod v dané situaci jediným možným a logickým krokem.

Mám-li si vybrat mezi zájmem osobním a zájmem svých kolegů a přátel, musí mé osobní preference ustoupit. Svým voličům a příznivcům však nechci zůstat jakkoliv dlužná. A v tuto chvíli Vám dlužím zásadní vysvětlení:

Já neodcházím z ODS. To dnešní ODS odešla z pozice konzervativní strany, která ctí hodnoty, které stály na jejím počátku, z pozice strany, které záleží na kvalitě lidí, osobností, které záleží na voličích. Které záleží na vlastních řadových členech, těch opravdových pravicových srdcařích...

Já jsem neustoupila ani o krok. A budu stát stále tam, kde nás voliči hledají!

Proto prosím všechny, kdo mi věřili a kdo mi věří: Neopouštějme konzervativní pravicové hodnoty. Rodina, národ, trh, svoboda a odpovědnost nám stojí za společnou obranu i podporu, i když selhávají instituce a strany. A hlavně selhávají osobnosti.

Odcházím z ODS, abych mohla skutečně a opravdově zůstat tím pravým občanským demokratem. Nejen v srdci, ale i v činech. Abych mohla dál prosazovat pravicové konzervativní myšlenky naší původní odeesácké bílé holubice. Možná to je právě dnes potřeba ještě více než před dvěma, pěti nebo deseti lety. Buďme i dále praví a pravdiví.

Tohle pro mne nebylo lehké sdělit. Pomohlo mi v tom to, že Vám věřím.

Věřím Vám a proto se nebojím.

Rozhodla jsem se nebát se a nenechat se urážet. Věřím, že většina z Vás udělá stejné rozhodnutí. Rozhodněte se nebát se! To není konec. To je začátek!

jentakjenkobliha ( 30. dubna 2019 08:24 )

Majerová je ukázková učitelka-hloupá namyšlená nána.Je dobře že
i s Klausem vypadla z ODS.

Taurus70 ( 30. dubna 2019 07:20 )

StojanJakotyc Vy kdyby jste dostal delo z kazde strany tak se Vam to mozna
srovna v hlave i kdyz o tom silne pochybuji podle vyraziva ktere pouzivate,
teoreticky hrdino😂😂😂😂

levicove-smegma ( 29. dubna 2019 22:59 )

My levicoví onanisté máme orgazmus nad každým zádrhelem v pravici.
Čest práci!

starymlok ( 29. dubna 2019 22:47 )

Umí asi někdo představit VK jun. na obrázku prasidenta ČR? Neberu mu ,že
je chytrý,ale fotr už mu mohl zařídit srovnání obličeje.Když dokáže
ten náš Mág
vyměnit celou držku.A za amnestii musí být starej v neskutečným balíku

onanym01 ( 29. dubna 2019 21:51 )

DOKUD BUDOU V ODS LIDI JAKO BISEXUÁLNÍ NARCIS FIALA, LOJZA STANJURA, LÍNÝ
BLBEČEK BENDA A ROHLÍKÁŘKA NĚMCOVÁ, NEBUDE TAM PRO SLUŠNÉ LIDI MÍSTO.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa