Milionář Patrick Diter v roce 2000 koupil opuštěné venkovské sídlo ve francouzském Grasse a poté ho přestavěl na honosný zámek v toskánském stylu, jemuž nechyběl ani vinný sklep, bazén či dva heliporty. Mělo to však jeden háček. Podnikatel totiž jaksi zapomněl na patřičné stavební povolení.

Na jeho prohřešek by se možná ani nepřišlo, kdyby neztrpčoval život svým sousedům. Britští milionáři Caroline a Stephen Buttovi si stěžovali, že jejich soused nechal svou zahradu osadit 132 reproduktory, ze kterých neustále vyřvávala hudba. „Někdy hrála hudba tak nahlas, že jsme nemohli sedět na terase. Nemohli jsme ani spát, protože si organizoval párty, které trvaly do páté ráno,“ popsal pár. Nejednou se tu konaly prominentní svatby a v roce 2017 se zámeček dokonce objevil v britské reality show The X Factor.

Trnem v oku místních však nebyly jen divoké párty s hlasitou hudbou, Diter si totiž ještě navíc nechal ke svému zámečku udělat asfaltovou cestu skrz chráněný les. Sousedé ho kvůli ničení životního prostředí nakonec dali v roce 2005 k soudu.

Na spravedlnost sice čekali dlouhých 14 let a stálo je to desetitisíce za právníky, nakonec se ale dočkali. Soud totiž rozhodl, že drzý podnikatel musí své nelegálně vystavěné sídlo do 18 měsíců zbourat a vrátit mu původní podobu! Navíc dostal tučnou pokutu ve výši 4450 tisíc eur (11,6 milionu korun), která se bude navyšovat o 13 tisíc korun za každý den, pokud do stanoveného data rozhodnutí soudu nevykoná. Sousedé ale ještě vyhráno nemají, Diter se totiž proti rozhodnutí odvolal a obrátil se na nejvyšší soud, kde žádá jeho úplné zrušení. „Byl to dlouhý souboj a stále nekončí,“ postěžovala si Caroline, která však nadále doufá v dobrý konec.

Fotogalerie
6 fotografií