Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Ať si jde,“ řekl Benda o Klausovi ml. Nové straně se pousmál a nebyl sám

Autor: Jakub Veinlich - 
19. března 2019
05:35

ODS zatočila s Václavem Klausem ml. poté, přirovnal přijímání evropské legislativy ve Sněmovně k výboru, který rozhodoval o transportu Židů. Výkonná rada ho vyhodila ze strany a sílí spekulace, co s ním bude dál. Místopředseda poslaneckého klubu občanských demokratů Marek Benda v Epicentru Blesk Zpráv řekl, že cesty ODS i syna bývalého prezidenta se rozešly natolik, že už spolupráce nemohla pokračovat. Benda se prý ale s Klausem bavit ani přesto nepřestane.

Je to programové a názorové rozcházení a zmíněný výrok byl podle Bendy hloupý, nebo jen přestřelený. „Ale ve chvíli, kdy se jde Petr Fiala za ten výrok omluvit, tak není možné srovnávat situaci okolo holocaustu s naší situací v Evropské unii, to jsou věci, které jsou absolutně nepoměřitelné,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ODS.

Pokud Václav Klaus mladší žádá vystoupení z Evropské unie a odmítá hlasovat pro jakýkoliv návrh z Bruselu, pak je prý dobře, že už není členem ODS, míní Benda. „ODS přeci vznikla jako nástupce Občanského fóra, jehož heslo bylo Zpátky do Evropy,“ schvaloval vyloučení Klause mladšího z ODS Benda.

Video  Benda: Klaus ml. se sám rozešel s ODS, chce vystoupení z EU 
Video se připravuje ...

ODS zůstane podle Bendy jednotná, nikdo z klubu ani ze strany podle něj odcházet nehodlá. „Ani netvrdím, že se přestanu s Václavem Klausem mladším bavit, prostě máme pocit, že člověk, který takto razantně formuluje názory, které jsou naprosto v rozporu s tím, co chce ODS, tak ať si jde svou cestou,“ je Benda nekompromisní.

Proti všemu a všem

Klaus i Benda přitom kandidovali v roce 2017 do Poslanecké sněmovny v Praze. Klaus mladší tu bral největší počet preferenčních hlasů a poslanecký mandát získal z prvního místa. Zpět do ODS přivedl Klause mladšího současný předseda Petr Fiala, i jemu ale podle Bendy přetekl pohár trpělivosti.

„Zpochybňoval náš program,“ dodal Benda, podle kterého Václav Klaus mladší nevnímal vystavené „žluté“ karty, které mu vedení strany vystavilo.

Video  ODS vyhodila Klause mladšího. „Nereagoval ani na žluté karty,“ řekl Fiala  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Žádnou radost prý ale v ODS nemají z toho, že musejí někoho vylučovat. Svého syna se přitom téměř okamžitě zastal jeho otec, bývalý prezident a zakladatel Václava Klaus. V TV Nova řekl, že ODS vyloučila Klause mladšího ze strachu. Pro Blesk pak v rozhovoru bývalý prezident řekl, že se ho vyloučení jeho syna dotklo a chápe to jako politický fenomén.

„Je to můj syn a odehrává se to ve straně, kterou jsem založil. Když říká, že se zakládala u nás v kuchyni, tak má víceméně pravdu. Ale myslím, že umím přísně oddělit osobní věci od politických. Pro mě, to co se odehrálo, je politický fenomén a já ho tak hodnotím,“ dodal bývalý prezident.

Loajalita jako tvrdá měna

Podle Bendy se prostě cesty ODS a Václava Klause mladšího rozešly a je to jen jeho problém. V roce 2008 vrátil Václav Klaus ODS titul čestného předsedy a „prásknul“ za sebou na pražském kongresu strany dveřmi. Návrat Klause mladšího měl být podle Bendy jakýmsi krokem ke smíru s rodinou Klausů.

Že by oba Klausové založili nějaký další subjekt a slavili s ním úspěch, nevidí Benda jako reálné. Na tom se shodl i s komentátorem Petrem Holcem. „Loajalita je nejtvrdší měna v politice, a to by mohl vědět i Václav Klaus mladší,“ míní zároveň komentátor.

„Nikdo nepochybuje, že Václav Klaus je ambiciózní. Samozřejmě, že se ho Petr Fiala asi musel bát,“ komentoval Holec současnou situaci v ODS v Epicentru.   

verka1 ( 19. března 2019 14:36 )

Ať jsi jdou všichni...jen v lavici sedí a přemýšlí jak zase vydělat hodně peněz. Špinavá politika.

franta-mlaticka. ( 19. března 2019 13:23 )

Směšná figurka, která by se poctivou prací nebyla schopná uživit.

pieero ( 19. března 2019 13:19 )

nezbývá než říct: Bendo, Němcová, Staňuro na každou s...i se vaří voda!

kradlous ( 19. března 2019 12:05 )

Nechápu že s takovým šmejdem může někdo ještě dělat rozhovor aby se zviditelnit.

marmat ( 19. března 2019 12:00 )

mash: Nemůže si většina držet řadového výstředníka....který jede nepokrytě program SPD...to sorry jako-Fialovi přeju a Klaus se sám těší za Jaklem (senátor SPD)!!! Vypustil své provokativní židovské hlášky zřejmě jako adrenalinek...A bouchlo TO !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa