Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Plivanec na první dámu ODS za Soukupovy narozeniny? Udženija má ve straně oporu

Autor: Jakub Veinlich, simao - 
25. února 2019
13:00

Mezi gratulanty na oslavě padesátin mediálního magnáta a šéfa TV Barrandov Jaromíra Soukupa nechyběla v pátek ani 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Byli to přitom právě občanští demokraté, kteří po Soukupově ohlášeném vstupu do politiky vystavili stopku pro účast svých lidí v jeho pořadech. Na narozeninovou party, za kterou Udženija čelila ostré kritice na sociálních sítích, se prý ale podle kolegů v ODS žádný zákaz nevztahuje. Blesk Zprávám to řekl mimo jiné stranický šéf Petr Fiala.

Pozvánku na narozeniny Jaroslava Soukupa dostaly nejen známé osobnosti, ale také řada politiků. Napříč politickým spektrem. Nechyběl šéf hnutí SPD Tomio Okamura, se kterým si Jaromír Soukup mimo televizní studio tyká, s obrazem dorazil i příležitostný malíř a šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. S gratulací pak přišla také první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Ve svém volném čase si mohu dělat, co uznám za vhodné. Když mě někdo pozve na kulatiny, abych mu popřála, tak považuji za slušnost přijít. Ti, co kritizují a kádrují, by se měli zamyslet nad sebou. Já se jich také neptám, co dělají v pátek večer,“ řekla na svou obhajobu Udženija.

„Já se tomu spíš směju. Říkám si, jak si ti lidé osvojují právo říkat vám, co byste měli dělat ve svém volném čase. Je to až úsměvné. Kdyby všichni přiznali, co dělají v pátek večer, tak by se mi to taky nemuselo vždy líbit,“ rýpla si 1. místopředsedkyně ODS.

Účast první dámy ODS na oslavě, kam přijeli umělci jako například Dalibor Janda nebo Daniel Hůlka či zpěvák Jan Bendig, kteří vystupují v Soukupově televizi, i prezident Miloš Zeman, by asi tolik nepobouřila, kdyby její strana nevyhlásila Soukupovi bojkot.

„Zástupci ODS do pořadů Jaromíra Soukupa chodit nebudou. Pan Soukup už není moderátor, ale politický soupeř. Proto nedává smysl mu asistovat a pomáhat v kampani,“ napsala na svůj twitterový účet 22. ledna mluvčí ODS Jana Havelková. Vzkaz ale, jak se zdá, platil jen pro vystoupení v televizi. Ne pro soukromé akce pro známé a kamarády.

Šéf Fiala: Nebyla tam za ODS. Ale za sebe

„Alexandra Udženija se oslavy neúčastnila za ODS, ale přijala soukromé pozvání s manželem. ODS se neúčastní pořadů pana Soukupa z důvodů jeho nové politické aktivity. Nikomu neříkáme, s kým se může a nemůže stýkat. Účast na oslavě něčích narozenin snad s politikou 30 let po pádu komunismu nesouvisí a nesmí souviset,“ našla Udženija zastání u předsedy ODS Petra Fialy.

A podobně reagoval i další člen vedení občanských demokratů, místopředseda Martin Kupka. „Myslím, že se z toho dělá kauza zcela zbytečně. Tady nejde o politiku ani politický program,“ reagoval Kupka pro Blesk Zprávy.

Klaus ml.: Udženija mě chce zlikvidovat

S první místopředsedkyní ODS nijak valně nesouzní poslanec Václav Klaus mladší. I on se ale své stranické kolegyně i přes veškeré výhrady k ní zastal.

„Udženije není můj politický kamarád. V jádru nedělá nic jiného, než (v partě s politickými šíbry, co dotáhli ODS v Praze z 50% na 15%) se mě snaží zlikvidovat. Ale já fakt nejsem kádrovák a naprosto respektuji právo navštěvovat se navzájem, přát si k narozeninám, chovat se jak svobodný občan. V této štvanici jsem zcela na její straně,“ rozepsal se pro Blesk Zprávy Klaus mladší.

Podobně zdrženlivý zůstal například i kandidát na europoslance Eduard Kožušník, který by pozvání od přítele také prý neodmítl. „Oslava narozenin je její soukromá věc. Když vás přítel pozve na narozeniny, tak jej neodmítnete jen proto, že vaše strana si jej dala na black list, byť jste její místopředsedkyně,“ našla Udženija zastání i u Kožušníka, podle kterého by podobné kádrování v soukromém čase znamenalo posun k totalitě. „ Jaromír Soukup přece není žádný zločinec, je to jen politický oponent,“ naráží kandidát do Bruselu na oznámení Soukupa z konce ledna, že zakládá politický subjekt List.

Do své první místopředsedkyně se ale už o víkendu pustili někteří občanští demokraté v regionech i váhající voliči. „Jako člen ODS, kterej v místě svého bydliště hodně komunikuje s voličema ODS, vysvětluje od rána voličům ODS, proč je na oslavě Soukupa Udženija,“ uvedl člen ODS v Děčíně Štěpán Chour. A další z diskutujících, Marian G., si přisadil: „Prej nová ODS a ta husa Udženija na oslavě Soukupa... Hnus, velebnosti. Můj hlas stále nedostanete.“

Škarohlídům se pak Udženija ozvala na twitteru v neděli, když vyrazila na oběd s dcerami. 

Do jisté míry politický nádech Soukupových narozenin přidal prezident Miloš Zeman, který svůj krátký projev – či přání svému oblíbenému moderátorovi, zveřejnil na oficiálních webových stránkách Pražského hradu.

penecas ( 26. února 2019 20:34 )

kvůli takové slepici přijde ODS o dost hlasů. tak blbý nápad Petra Fialu určitě nepotěšil!

marmat ( 25. února 2019 19:37 )

Jedna věc by byla možná zajímavá.....jak si "notuje" Uježděná s Němcovou Vděčných sponzorů mají hodně, ale bezpohlavního lídra

marmat ( 25. února 2019 19:34 )

Nebuďte naivnější, než Vánoce Můžete na oslavu ředitele televize chtít, ale né se vnutit Tip roku 2019 je, že si pan ředitel Soukup touto cestou "DÁVAL"

marmat ( 25. února 2019 19:30 )

Velmi podceňujete Soukupa....Tohle byla provokace/legrace/filtrace...Takovej vlastní gól by si Soukup NEDAL. I když ho velmi rajcuje např. SPD Okamura

marmat ( 25. února 2019 19:26 )

Tak jeden/jedna z nich je K.O......Kamarádšoft těžko !!! U lišáka Soukupa je pravděpodobné, že si takto otestoval přes Uježďenou ODS/Fialu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa